Gazete Vatan Logo

Avrupa'dan flaş istek!

"Bu milletin oyunu olacaksın, sonra da..."

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı konuşmayı değerlendirirken, “Bu milletin oyunu olacaksın, bu ülkenin Meclis'inde parlamenter olacaksın, sonra utanmadan gideceksin, teröristlerle kucaklaşacaksın, hatta ve hatta AP'ye çıkıp, 'PKK'yı artık terör örgütleri listesinden çıkarın' diyeceksin. Tam tersi PKK, terör örgütüdür. Sadece terör örgütü değildir, aynı zamanda büyük bir uyuşturucu çetesidir, insan kaçakçılığı çetesidir, Avrupa'nın en önemli, en geniş ağa sahip suç örgütlerinden bir tanesidir” dedi.

Bağış, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı (Türk Ulusal Ajansı) faaliyetleri, hibe imkanları ve 2012 yılı değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Dokunulmazlıklarla ilgili BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın AP'nin devreye girmesi yönünde açıklamaları oldu. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusu üzerine Bağış, BDP'nin artık barışı dinamitleyen parti haline geldiğini söyledi.

BDP'ye oy veren vatandaşların sukutu hayal içerisinde olduğunu gördüklerini ifade eden Bağış, “Gerçekten sayın Demirtaş'ın açıklamalarının tutulacak tarafı yok. Bu milletin oyunu olacaksın, bu ülkenin meclisinde parlamenter olacaksın, sonra utanmadan gideceksin, teröristlerle kucaklaşacaksın, onu da marifetmiş gibi göstermeye kalkacaksın. Sonra 'şartlar eşit değilmiş' diyeceksin. Hatta ve hatta AP'ye çıkıp, 'PKK'yı artık terör örgütleri listesinden çıkarın' diyeceksin. Tam tersi PKK, terör örgütüdür. Sadece terör örgütü değildir, aynı zamanda büyük bir uyuşturucu çetesidir, insan kaçakçılığı çetesidir, Avrupa'nın en önemli, en geniş ağa sahip suç örgütlerinden bir tanesidir” diye konuştu.

“KCK'NIN DA AB'NİN TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDE OLMASI GEREKİR”

Bakan Bağış, sadece PKK'nın değil, KCK'nın da AB'nin terör örgütü listesinde olması gerektiğini belirterek, “Sayın Demirtaş'ın barışa hizmet etmek yerine, barışı dinamitleyen zihniyetini anlamak mümkün değildir. BDP, kendi ayağına sıkmaktadır. BDP, Güneydoğu'daki vatandaşlarımızın çıkarlarına değil. Birkaç tane teröristin, birkaç tane uyuşturucu çete liderinin rant mekanizması içerisinde, keyifli hayatlar yaşayanların sözcülüğü haline gelmiştir. BDP'li vekillerin, milletin vekili mi, örgütün vekili mi olduğuna karar vermesi gerekir diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Egemen Bağış, bir gazetecinin “Avrupa'nın bu yöndeki tutumu ne yönde?” sorusu üzerine, son birkaç yılda AB üyesi ülkelerin tutumunda ciddi değişiklikler olmaya başladığını, artık Avrupa'da istihbarat paylaşımında daha fazla işbirliği görüldüğünü söyledi.

Avrupa'da bir takım baskınlar, gözaltılar, tutuklamalar yapıldığını ifade eden Bağış, bundan sonraki süreçte de Avrupa'dan en büyük beklentilerinin, yakaladıkları PKK mensuplarını Türk adaletine yargılanmak üzere teslim etmeleri olduğunu kaydetti. Bağış, bu konuda İçişleri, Adalet, Avrupa Birliği ve Dışişleri bakanlıklarının yoğun çabasının devam ettiğini anlattı.

“KENDİ KENDİLERİNE ÇALIP, OYNADIKLARINI GÖRDÜM”

AB Başkanı ve Başmüzakereci Bağış, bir gazetecinin, “AP'de Kürt konferansının yapılmasının bir rahatsızlığı oldu mu?” sorusunu, “AP'nin salonlarında her gün onlarca, hatta bazen yüzlerce birçok etkinlik olur. İsteyen istediği toplantıya katılıp, oradaki konuşmaları dinler, istemeyen de katılmaz. Görüntülere baktığımda kendi kendilerine çalıp, oynadıklarını gördüm” diye yanıtladı.

Bir gazetecinin “Güney Kıbrıs Rum Kesimi iflas ettiğini açıkladı. Açıklamalarınız da Rum kesimini kızdırmış durumda. Basında yine tepkiler var. Nasıl bir yardım mekanizması öneriyorsunuz” sorusuna Bağış, şu karşılığı verdi:

“KKTC onların yanı başında, en yakın komşuları. Yanları başındaki güçlü bir devlet. Oradan bir talepte bulunurlarsa, onlar da bunu bize aktarırlarsa biz de bunu değerlendiririz. Ama IMF'den destek alırlarsa, zaten Türkiye IMF'ye borç veren bir ülke. Verdiğimiz borçlardan dolaylı olarak yararlanmış da oluyorlar. Yani Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki sayın Hristofyas, kendi iflas ettiğini kendi açıkladı. Ondan sonra benim açıklamalarıma bozulma hakları yok. 'Yardıma ihtiyaçları varsa, yanı başlarındaki KKTC'nin Başbakanı İrsen Küçük'e başvursunlar. İrsen Bey de uygun görürse bizimle paylaşır. Biz de onu değerlendiririz' dedim. Bundan daha doğal bir şey yok. Düşene vurmak bize yakışmaz. Allah kurtarsın diyorum.”

“GERİ KABUL ANLAŞMASINI İMZALAMAK BÜYÜK BİR MESELE DEĞİL”

Bakan Bağış, “Vize kolaylığı konusunda önümüzdeki günlerde ilerleme olabileceği yönünde haberler var. Özellikle Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını imzalama yönünde bir adım atması söz konusu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Geri kabul anlaşmasının müzakeresini, 4 yılda gerçekleştirdik. Geri kabul anlaşması metnine hemfikir olduk. İyi niyetimizi göstermek üzere AB'ye bir şart koştuk. 'Üye ülkeler, 27 ülke, Avrupa Birliği Komisyonu'na Türkiye ile vize muafiyet müzakerelerine başlama yetkisi verdiği gün paraf atarız.' Verdikleri gün de parafladık. Şimdi de diyoruz ki, vize muafiyetinin yol haritası çıksın. Vatandaşlarımın, AB üyesi ülkelere, nasıl vizesiz gidecekleri ile ilgili yapılacak çalışmaların tarihleri ile dökümü çıksın, onda hemfikir olursak, o anlaşmayı imzalarız. Vatandaşlarım ne zaman AB üyesi ülkelere vizesiz gitmeye başlarlarsa da onu uygularız. Gerekli yatırımları tamamlamış oluruz.

Bu konuda karşılıklı özgüven ve samimiyet imtihanı söz konusu. AB'nin, Türkiye ile olan tarihi tutulmayan sözlerle dolu. Onun için bu işi kağıt üstünde görmek istiyoruz. Avrupalılar'a da söylüyoruz. 'Kusura bakmayın geçmişte söz verip de tutmadığınız o kadar çok şey oldu ki, bu konuda sizin telkinleriniz bize yetmiyor. Bize bu işi yazıya dökün gönderin. Altında imzanız olsun. Bu resmi bir metin olsun' diyoruz. Şimdi yol haritasını belirliyoruz. Bir iki hafta içerisinde yol haritası gelecek. Orada hemfikir olursak, ondan sonraki süreçte tabii ki geri kabul anlaşmasını imzalamak Türkiye için çok büyük bir mesele değil ama karşılığında ne adım atacağımızı birlikte belirlememiz, kararlaştırmamız lazım. Türkiye diklenmiyor ama dik duruş sergiliyor. Bundan herkes emin olabilir.”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Fransa'nın durdurduğu 5 maddenin 4'ü konusunda ya da 6 maddenin 5'i konusunda bir açıklama yapılacağı yolunda haberler var. Doğru mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Arkadaşlar o konuda rivayetler muhtelif. Zannediyorum Fransızlar bu konuyu hala değerlendiriyor. Kendi içlerinde bir istişare mekanizması devam ediyor. O kilidin düğümünün sayın Holland'ın ülkemize yapacağı ziyaret sırasında çözümlenmesini bekliyoruz. Bir an evvel kendisini Türkiye'ye davet ediyoruz. Buradan, bu güzelliği, İstanbulumuzu, boğazımızı sayın Holland'ın görmesi ona da iyi gelecektir. Türk-Fransız ilişkilerine de iyi gelecektir. Türkiye'nin AB sürecine de iyi gelecektir diye temenni ediyorum.”

Haberin Devamı