Avrupa’dan ‘şüphe’ ve ‘endişe’ tepkisi
Twitter yasağına Avrupa’dan sert tepkiler geldi: “Türkiye’nin Avrupa değerlerine bağlılık taahhüdünde şüphe uyandırdı”
- Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes, Türkiye’de uygulanan yasağı twitter hesabından attığı mesajla eleştirerek, ‘Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım’ olarak değerlendirdi.
- Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın sözcüsü Daniel Holtgen de Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı ve Euractiv tarafından yansıtılan açıklamada “Türkiye’de Twitter üzerindeki örtülü yasak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ifade özgürlüğü içtihatlarına aykırıdır. Avrupa Konseyi yasağın yasal temelini incelemektedir” sözlerini kullandı.
- AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye’de Twitter’a uygulanan erişim engelinin “derin endişeler” doğurduğunu, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılık taahhüdü üzerinde “şüphe uyandırdığını” ifade etti. Füle, yazılı açıklamasında, demokratik toplumlarda bilgi ve fikirlerin devletin müdahalesi olmadan alınıp verilebilmesi dahil ifade özgürlüğünün temel haklardan biri olduğunu belirterek, “Açık tartışma, şeffaflık ve hesap verilebilirliği teşvik eder ve nihayetinde demokrasiyi güçlendirir. Bu tür tartışmalar Türkiye dahil her yerde güçlendirilmelidir” dedi.
AP Başkanı kınadı
- Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, yazılı açıklamasında, Avrupa Konseyi üyesi ve AB üyeliğine aday bir ülke olarak Türkiye’nin ifade özgürlüğünde dışarıda kalamayacağını belirterek, twitter’a erişim engelini kınadı. Schulz, Başbakan Erdoğan’ın “doğrudan kontrol edemediği ya da etkileyemediği tüm medya ve basına karşı kampanya yürütüyor görüntüsü verdiğini” söyledi.
- AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten de yazılı açıklamasında, “Soyal medya üzerinde blokaj kabul edilemez. Türk hükümetine gecikmeksizin bu sorunu çözmesi çağrısı yapıyorum” dedi. Oomen Ruijten, Türkiye’deki son gelişmelerin müzakerelerin temelini zayıflattığı” görüşünü savundu.