Avrasya Tüneli iki kıtayı birleştirdi
İstanbul Boğazı’nı karayolu tüp geçişi ile bağlayacak olan tünelin deniz altındaki kazı işlemi tamamlandı
Avrasya Geçişi Projesi’nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları tamamlandı. Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı’nın altında, 3 bin 344 metrelik güzergahı kazarak ilerleyen Tünel Açma Makinesi (TBM) ile iki kıta, deniz tabanı altında birleştirildi.
Erdoğan başlatmıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Nisan 2014’te Asya yakasında başlayan kazı çalışmaları, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Fatih Turan, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Seok Jae Seo ve proje çalışanlarının katılımıyla düzenlenen törenle Avrupa yakasında sonlandırıldı.
15 dakikaya inecek
Klasik madencilik yöntemi ile açılan karayolu tünellerinin de tamamlandığı proje kapsamında yol ve sanat yapı çalışmaları sürüyor. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan “Avrasya Geçişi” ile, İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.
1.2 milyar dolar
Avrasya Tüneli Projesi, Yap-İşlet-Devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlanırken, 285 milyon dolarlık öz kaynak da Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi. Toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan Avrasya Geçişi Projesi’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor.
2 bin 124 çalışanın görev aldığı, toplam 250 iş makinesinin kullanıldığı projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek olan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek.
Davutoğlu inmedi
Planlanan, Başbakan Davutoğlu’nun tünel kazma işleminin sona ereceği 25 metre derinlikteki kazı alanına inmesiydi. Ancak güvenlik gerekçesiyle bundan vazgeçildi. Bunun yerine Davutoğlu telsizle talimatı vererek, “Kıtaları birleştiren nesillerin torunları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Kıtalararası yolculukta kazasız belasız hayırlı yolculuk diliyoruz” dedi. Delme işlemi ikindi ezanı okunurken tamamlandı. Davutoğlu bunun üzerine, “Hoş geldiniz Avrupa’ya, Tünelin açılması tamamlanırken bu tarafta ezan başladı. Hayırlı bir yolculuğu ezanla bitiriyorsunuz” diye konuştu.