Atık sularda zehir takibi
Başbakan Yardımcısı Akdağ, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerdeki atık sularda, uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri izlemeye başlayacaklarını söyledi. ‘Ön çalışma Adana’da yapıldı, sonuç başarılı’ dedi.
Türkiye uyuşturucuyla mücadelede yeni bir döneme giriyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla yeni bir yüksek kurul oluşturulduğunu söyleyen Başbakan Yarıdmcısı Recep Akdağ ‘Şu anda Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu var. Altında 8 bakanlık bulunuyor. Bunu Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’na dönüştüreceğiz ve altında gruplar oluşturacağız. Bir, uyuşturucu grubu zaten çalışacak, ikincisi sigara grubu, üçüncüsü alkol grubu, dördüncüsü teknoloji bağımlılığıyla mücadele grubu. Bu 4 alanda bakanlıkların koordinasyonunu en yüksek seviyeye çıkararak, sigara mücadelesini de iyice pekiştireceğiz’ dedi.
Akdağ teknoloji bağımlılığını anlattı: Teknoloji bağımlılığı Türkiye’de henüz Avrupa ve ABD seviyesine çıkmadı ama çocuk ve gençler arasında hazla yayılıyor. Türkiye’de internet kullanımı çok arttı. Özellikle iş dışında günde 1-2 saatten fazla sürekli internette olunuyorsa dikkat. Son zamanlarda oyun ve sanal kumar çok yaygınlaştı. Teknoloji ya da internet bağımlılığı özellikle gençlerde okul başarısını bozdu, sosyal uyumunu zayıflattı, bu durum da sağlık ve davranış sorunu olarak değerlendiriliyor. Teknoloji, internet, sosyal medya ya da oyunlar, internet yoluyla ya da teknoloji yoluyla oynanan oyunlar, hayatın artık bir gerçeği ve bu hususta çocukları, gençleri korumak gerekiyor.
Rekor uyuşturucu...
Recep Akdağ ‘Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelede devrim niteliğinde bir çalışma yapacak mısınız?’ sorusuna şu yanıtı verdi: Bir arz, piyasaya verilişi tarafı, bir de talep yani kullanılış tarafı var. Tabii, talep eden ve kullanan kişilerin korunması ve rehabilitasyonları var. Arz tarafından şunu yapıyoruz. Üç büyük çalışma ile bir defa olayın büyüklüğünü ortaya koyuyoruz. Gençlerde lise çağında bütün Türkiye’de yaptığımız üç çalışma ile temeli göreceğiz ki, gösterge koyalım. Yani, açık sözlü bir biçimde önümüzdeki yıllar için gösterge koyalım. Ne kadar bunu azaltacağız ya da yükselişi nasıl durduracağız. Bunu kontrol edelim. Bu çok önemli. Verisiz yola gidemiyorsunuz. İkincisi, arzın azalması için gerçekten İçişleri Bakanlığımız, müthiş bir mücadele veriyor. Şu anda Türkiye’de yakalanan uyuşturucu miktarı, Avrupa’nın bütününde yakalanandan fazla. Çünkü, burayı bir transit yol olarak kullanıyorlar. Ama bu bizim İçişleri Bakanlığımız ve Emniyetimizin büyük başarısını gösteriyor. Türkiye’ye giren uyuşturucunun ufak bir kısmı Türkiye’de kullanılıyor. Büyük bir kısmı Avrupa’ya doğru gidiyor.
‘Şimdi hep Doğu’dan Avrupa’ya uyuşturucu gider diye biliriz’ diyen Akdağ ‘Şimdi, Batıdan, Doğu Avrupa’dan Türkiye’ye uyuşturucu geliyor. Sentetik hapları getiriyorlar. Avrupa’nın da aynı Türkiye’nin gösterdiği hassasiyeti göstererek, bunların üstüne gitmesi gerekiyor. Sentetik uyuşturucuların çok çeşidi var. Dolayısıyla Avrupa’nın hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bugün Türk milletinin yaptığı gibi etkin mücadele yürütmesi gerekiyor. Biz işi takip etme açısından özellikle seçtiğimiz belli büyük şehirlerde ki, bunların başında İstanbul, İzmir, Adana, Ankara var. Bu şehirlerde atık sularda uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri izlemeye başlayacağız’ dedi.
Atık sudan madde analizi
Atık sularda analiz yaparak uyuşturucu maddelerin takibini ilk olarak Adana’da yaptıklarını belirten Akdağ, şöyle devam etti: Böylece bir şehirde atık sularda kullanılan uyuşturucu miktarı ki, ayrı ayrı hepsini analiz imkanı var. Nihayetinde o uyuşturucuları, vücuttan atılanlarını takip ediyoruz. Bunun neticelerini alarak İstanbul, Ankara, Adana, İzmir gibi şehirlerimizde bunu izlemeye başlayacağız. Birtakım tedbirler alıyoruz. Acaba uyuşturucuyu azaltıyor muyuz, ya da artışı azaltıyor muyuz? Bunu takip imkanımız olacak.
Tedavi ve rehabilitasyonun geliştirileceğini vurgulayan Akdağ, Sağlık Bakanlığı’nın onaylayacağı ve Yeşilay’la alt yapısı hazırlanan danışma merkezleri kuracaklarını söyledi. Şu anda uyuşturucu ile mücadele için bir hat kurduklarını ve isteyen herkesin bu hattı arayabileceğini anlatan Akdağ ‘Vatandaşlarımız, Alo 191 hattımızı arayarak 24 saat bilgi alabilir. Bu danışma hatları, alanları ya da birimlerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nın AMATEM’leri var. Sağılık Bakanlığı AMATEM’lerinde ayakta ya da yatarak tedavi ediliyor. Bunların sayılarını da artırıyoruz. Bunlardan da önemlisi 3 ile 9 ay boyunca çok düzenli takiple rehabilitasyona geçiyoruz. Buna paralel de aynı zamanda başlamak şartıyla sosyal uyum programlarına geçiyoruz’ dedi.
Sabah sporunda en disiplinli isim Bozdağ
Akdağ, ‘10 Bin Adım’ Kampanyasıyla başlattıkları sabah yürüyüşlerinde kabineye not verdi: Biz başbakan yardımcısı arkadaşlarla kavilleştik, anlaştık, sözleştik. Hep de ben ön ayak oluyorum bunlara, ‘Sabah sporu yapalım, haftada 3 gün, sabah 07.30’da.’ İmkanımız da var, yerimiz de var. En disiplinli olan eski Adalet Bakanı, şimdi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Bey oldu. Biz gitmesek de o gidiyor.
Sigara içenler 4 puan arttı
Akdağ alınan önlemlerle Türkiye’de 15 yaş üstü sigara içme oranının yüzde 32’lerden yüzde 27’lere düşürüldüğünü ancak son yıllarda yeniden bir artış yaşandığını söyledi: Şu an Türkiye’de sigara içme oranı yüzde 31’lerde, 15 yaşın üzerinde. Bunu 27’lere düşürmüştük. 32’den 27’lere düştü, şimdi 31’de. Ama tekrar geriye doğru dönmeye başladı, sonra 30’a indi. Daha inecek, alınan tedbirlerle daha da inecek. Kontrol etmek zorundayız.
Türkiye’deki mesele bugün yeni kanunlar yapmaktan ziyade denetimle alakalı. Çapraz denetimlere başlattık. Bir bölgede sürekli aynı kişiler denetim yaptığı zaman bu işin tedbiri alınmaya başlanıyor, şöyle ya da böyle. Bazen de birtakım ilişkiler oluşuyor, istemesek de oluşuyor. İstanbul’da artık aynı anda habersiz, birçok alanda birden farklı semtlerden gelen denetleyiciler bir semti denetliyorlar. Bir semti normalde 5 kişi denetlerse, oraya 50 kişi, 100 kişi birden giriyor. Bu şekilde denetlemeleri güçlendirmek şart.
Antidepresanda patlama olmadı!
BAŞBAKAN Yardımcısı Recep Akdağ Türkiye’de antidepresan kullanımında patlama yaşandığı iddialarına da karşı çıktı: Farkındalık arttıkça ilaç kullanımı da artıyor. Geçmişte, insanlar bu problemleri için doktora gitmezlerdi. Şimdi artık insanlar, psikiyatriye, psikologlara gitmekten çekinmiyorlar. Sayıları ve imkan çok arttı. Kamu olarak her alanda olduğu gibi bu alanda da fırsatları çok genişlettik. Dolayısıyla bu alandaki artışlar büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor. Tabii, yüksek ve hızlı şehirleşme, bütün dünyada depresyonla ilgili yükün arttığını da bize gösteriyor. Bu, Türkiye’ye mahsus bir durum değil. Bir patlama öngörmüyorum. Bazıları kullanılan ilaçlar üzerinden gidiyor. Toplum farkında değil, ilaç kullanmıyor, geçmişte ilaç ve hekime ulaşamıyordu ya da az kullanıyordu. Bugün diyabet ilaçları da çok kullanılıyor.
Kaldırımda böyle öldü
İSTANBUL Fatih, Kocamustafapaşa Mahallesi’nde kaldırımda hareketsiz yatan bir genci gören mahalle sakinleri, durumu hemen sağlık ekiplerine bildirdi. Bölgeye gelen sağlık ekipleri, hareketsiz yatan gencin öldüğünü belirledi. Cansız bedenin bonzai kullanan bir kişiye ait olduğu belirlendi. Polisin olay yerindeki incelemelerinin ardından ceset otopsi için Yenibosna Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Soruşturma sürüyor.
Tedaviyi kabul edene ceza yok!
BAŞBAKAN Yardımcısı Akdağ, uyuşturucu kullanıp da tedaviyi kabul edenlere başlangıçta bir ceza verilmediğini, denetimli serbestlikle tedaviye yönlendirildiğini belirterek, “Emniyetin haberi oldu, bir gözaltı durumu yaşandı, tedaviyi kabul ederse kişi denetimli serbestlikten faydalanıyor. Ama bundan önemlisi de şu; Doğrudan kendisi tedavi olmak için bir sağlık kuruluşuna başvurmuşsa, sağlık kuruluşunun o kişiyi artık emniyete bildirme yükümlülüğü yok. Böyle bir düzenleme yaptık. Sırf bu illette yakalanmış olanların tedavi ve rehabilitasyonunu kolaylaştırmak için” diye ekledi.
Adana’da 24 saat örnek toplanıyor
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, uyuşturucu madde analizi için Adana’da iki arıtma tesisinde 3’er ay çalışma yaptıklarını söyledi. Uyuşturucu madde kullanıldıktan sonra idrarla birlikte metabolitlerin atıldığını anlatan Dağlıoğlu, bu proje ile alınan örneklerle Adana’da madde kullanımı miktarını ve maddeleri belirlemeyi amaçladıklarını belirtti.
Projenin Çukurova Üniversitesi tarafından desteklendiğini ifade eden Dağlıoğlu, ‘Aslında tüm dünyada özellikle bu yasa dışı maddelerin kullanımının sadece halk sağlığı değil aynı zamanda halk güvenliği sorunu olduğu dile getirilmektedir. Biz de buradan yola çıkarak uyuşturucu madde kullanım miktarını ve kullanım sıklıklarını belirlemek istedik’ dedi.
Sıra diğer illerde
Dünyada toplumların uyuşturucu kullanım verilerinin belirlenmesinde farklı dataların takip edildiğini aktaran Dağlıoğlu, ‘Kişisel raporlar, anketler, hastane kayıtları, kullanım sonucu ölümler, sınır güvenliği ve şimdi de artık bütün dünyanın belirlediği atık su epidemiyolojisi, diğer adıyla kanalizasyon epidemiyoloji bu amaçla verilerin tahmininde kullanılan bir yöntem’ dedi. Dağlıoğlu ‘Adana’da 2 arıtma tesisinden 3’er ay 24 saatlik kompozit idrar örneklerini toplandık ve bunlarla da madde ve miktarları analizleri yapıldı. Sıra diğer illerde’ diye konuştu.