Atatürk'ün vasiyeti iğfal ediliyor
Ülkü Adatepe'nin çocuklarından İş Bankası'na sert sözler
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin çocukları, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İş Bankası aleyhine, ”mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespiti” davası açtı.
Sakarya’da 1 Ağustos 2012’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, avukatları aracılığıyla, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, Atatürk’ün 5 Eylül 1938 tarihinde düzenlediği vasiyetnamesi gereğince Ülkü Adatepe’ye bırakılan mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespit edilmesi için dava açtı.
ÖLÜMÜNDEN ÖNCE 15 BİN LİRA ÖDENDİ
Mahkemeye sunulan dilekçede, Ülkü Adatepe’nin de aralarında bulunduğu altı kişiye, o zamanın koşullarına göre ayda 200 lira pay verilmesi gerektiğine işaret edilerek, Atatürk’ün manevi kızı Adatepe’ye, 1 Ağustos 2006’da 5 bin 500, daha sonra kademeli olarak 10 bin ve son olarak ölümünden önceki 2012 yılında ise 15 bin lira nema ödemesi yapıldığı belirtildi.
ATATÜRK'ÜN VASİYETNAMESİ İĞFAL EDİLİYOR
İş Bankası’nın uhdesindeki nakit ve hisse senetleri ile bunlara karşılık gelen CHP’nin hissesi, bankanın ulaşmış olduğu ekonomik büyüklük, sermaye tutarı ve tüm ekonomik varlıkları dikkate alındığında ödenen payın çok düşük olduğu savunulan dilekçede, Atatürk’ün vasiyetnamesinin iğfal edildiğinin ortada olduğu ileri sürüldü.
İhtarname çekilen İş Bankası’ndan verilen yanıtta, vasiyetnamede CHP’nin ”mahsup mirasçı”, İş Bankası’nın ise sırf para ve hisse senetlerinin nemalandırılmasını temin etmek üzere ”vasiyeti tenfiz memuru” olarak yer aldığı
aktarılan dilekçede, İş Bankası’nın sorumluluğu CHP’ye yüklediği, CHP’nin ise ihtarnameye yanıt vermediği anlatıldı.
Avukatlarıyla birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir açıklama yapan Adatepe’nin oğullarından Ahmet Kemal Doğançay, ”1939’dan gelen bir şey bu. Burada büyük bir adalet sarayı yapılmışsa hakkın tecelli etmesi gerekiyor. Uzun süre hakkımız yendi. İlk ihtarı çekmeden Kemal Kılıçdaroğlu’na ve bankaya da haber yolladık. Kılıçdaroğlu, ortadan kayboldu” diye konuştu.
Çekilen ihtarda miktarın nasıl belirlendiği hususuna da değinen Doğançay, ”İş Bankası’nın durumu belli, bize verilen miktar belli ve bunların hesabı ortada. Hesap uzmanları bunu yaptılar. Siz Atatürk’ün iradesini çiğnerseniz o zaman hiç de para çıkmaz. Yani Atatürk bir şey söylemiş, ’belli bir miktar vereceksiniz’ demiş” ifadelerini kullandı.
İş Bankası’nın çekilen ihtarnameye verdiği yanıtı da değerlendiren Doğançay, şunları söyledi:”İş Bankası, ’benim suçum yok’ diyor. ’Ben yapmadım’ diyor. Kendi üzerinden CHP’ye atıyor suçu. Bunca sene hakkımız yendi. Atatürk’ün iradesi çiğnendi. İstenen rakamın yüksek olduğu öne sürüldü. Oysa bize verilen paralar belli. Bilip bilmeden yorum yapılmamalı.”
Ülkü Adatepe’nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, 28 Ocak’ta CHP ve İş Bankası’na çektikleri ihtarnamelerle, Adatepe’nin miras payı olan 1 milyon 778 bin liranın kendilerine ödenmesini talep etmişti.