Askerlik sil baştan değişiyor!
İşte yeni sistem...
TBMM Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı kabul edildi. Kanunun getirdiği bazı uygulamalar şöyle:
- Yoklama devri, askerlik çağının başlangıcından muvazzaflık hizmetinin başlangıcına kadar geçen süre olacak.
- Seferberlik veya olağanüstü hallerde 19 yaşındakilerin askere alınmalarına imkan tanıyan düzenleme, yürürlükten kaldırıldı.
- Her yıl 1 Ocak-30 Haziran arasındaki yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek. Yoklama işlemleri, 1 Ocak’tan başlamak üzere 14 aylık süreye yayılacak.
- Askere alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı’nca yürütülecek.
- Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrencilerinin askerlikleri 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek.
- Yükümlülerin sağlık muayeneleri aile hekimi tarafından da yapılabilecek. ”Askerliğe elverişli değildir” kararı sağlık raporlarını ise asker hastanesi sağlık kurulu verecek.
- Yoklamaya gelmeyenlere 100 TL idari para cezası verilecek.
- Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanununa göre cezalandırılacak.
- Askeri hakimlere ve savcılara idari sicil verilmesi uygulamasına son verilecek.
- Askeri hakimler hakkında isimsiz-imzasız ihbarlar mutlaka araştırılacak, şikayetten vazgeçilmesi halinde dahi başlatılan disiplin soruşturması sonuçlandırılacak.
- Fakülte veya yüksekokul bitiren kadın veya erkekler, muvazzaf subay olabilecek.
- Muvazzaf subay ve astsubayların mecburi hizmeti 15 yıldan 10 yıla indirildi.
- Sözleşmeli 10 kişi ”Genelkurmay Başkanı danışmanı” olarak çalıştırılabilecek.
- Genelkurmay Başkanlığı’na, sivillerin askeri hastanelerden yararlanmadaki yüzde 10 oranını artırma yetkisi verildi.