'Asker 1 metre bile geri atmaz'
Orgeneral Büyükanıt, “bir adım geri” sözünü Kıbrıs’ta ve farklı bir anlamda kullandı
GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Ankara’da son günlerin “moda” sözü olan “bir adım geri” sözünü Kıbrıs’ta ve farklı bir anlamda kullandı. Lefkoşa’daki Lokmacı barikatının yıkılmaya başlandığına işaret eden Büyükanıt, “Sorumlu olduğumuz bölgede 1 metre geri adım atılamaz” dedi. KKTC ziyaretini tamamalayan Büyükanıt, Ada’dan ayrılmadan önce basın toplantısı düzenledi. Ve şöyle konuştu:
Asker çekilmeyecek: Ziyaretim bazı kesimlerde rahatsızlık yarattı. Ama ben bu rahatsızlıktan mutluluk duyuyorum. TSK’nın görevi Kıbrıs’ta güvenliği sağlamaktır. TSK, Ada’da kalıcı barışın garantisidir. Ada’da kalıcı barış sağlansa da, Türk askeri Ada’da kalarak gözlemlerini yapacaktır.
Geri adım yok: Lokmacı Kapısı Kanlı Noel’den sonra kuruldu. Lokmaca’nın birkaç yüz metre ötesinde Ledra Kapısı var. Lokmacı’nın açılması adil ve kalıcı barışa giden çok büyük bir adım değil. Birçok kapı var. Lokmacı onlardan yalnız birisi. Orada KKTC egemenliğinde olan bir alan var. KKTC’nin egemenliğine zarar verecek hiçbir düzenleme olamaz. Mevcut düzen devam edecek.Sorumlu olduğumuz bölgede 1 metre geri adım atılamaz. Ne asker çekilecek, ne toprak veriliyor, ne bayrak inecek.
Rastgele plan olamaz: Rastgele bir plan yapın, buna adil ve kalıcı barış deyin, bu olmaz. Parametreler net olarak ortaya konulmalı. Vatandaşların da sorması lazım, bir barış nasıl adil olur ne olursa kalıcı olur. Tanısalar da tanımasalar da KKTC egemen bir devlet. Bir asker olarak, Türk ve KKTC bayraklarının bir arada dalgalanması beni mutlu ediyor.
Kimlik erozyonu uyarısı: Bazı kesimler, ismine tırnak içinde Kıbrıs sorunu dersek, bunu 1974’ten itibaren başlatmaktadır. 1974, Kıbırs’ta mezalimin sona erdiği tarihtir. Güvenlik konusunda hesap soranların tarih bilmesi lazım. Gönlüm toplumun daha fazla tarih bilincine sahip olmasıdır. Geçmişi bilmeden geleceğe güvenli bakmak mümkün değil. Geçmişe takılıp kalmak da yanlış. Ama ileriye gidebilmek için geçmişi bilmek lazım. Geçmişini bilmeyenler kimlik erozyonuna uğrar.