Artık o da bir Osmanoğlu!
Osmanlı İmparatorluğu’nun Sultan Abdulmecid’in ikinci kuşak torunu Nilüfer Cem’in hanedan üyeleri tarafından kullanılan Osmanoğlu soyadını alabilmek için açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme davacının Cem olan soyadının Osmanoğlu olarak değiştirilmesine karar verdi.
Osmanlı İmparatorluğunun 31. Padişahı Sultan Abdülmecid'in torununun torunu ve Şehzade Burhaneddin Cem'in İsviçre'de yaşayan kızı 61 yaşındaki Nilüfer Cem, hanedan soyadını alabilmek için geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Davacı Nilüfer Cem’in avukatı Güvenç Ketenci aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçesinde 16 Haziran 1952 tarihli değişiklikle Osmanlı Hanedanı'nın kadın üyelerine Türk vatandaşı olma izni verildiğini, bu tarihten sonra Türk vatandaşlığına geçen Osmanlı Hanedanı'na mensup kadınların 'Osmanoğlu' soyadını kullandığını ifade etti. Osmanlı soyundan gelmesine rağmen farklı bir soyadı taşımasının özel hayatında ve sosyal çevresinde ciddi karışıklığa neden olduğunu kaydeden Nilüfer Cem, sarayda dünyaya gelen babasının da Osmanlı soyadını aldığını belirterek kendisinin de nüfus kaydının bu şekilde değiştirilmesini talep etti.
Mahkeme soyadının düzeltilmesine karar verdi
15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bugün gerçekleştirilen duruşma da dosya kapsamıyla talebin uygun olduğunun görüldüğünü, davacının Cem olan soyadının Osmanoğlu olarak düzeltilmesine karar verdi.
Açılan davanın ilk duruşmasında kuzeni Orhan Osmanoğlu ile eski İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu tanık olarak dinlenmişti. İhsanoğlu, “Davacının babası Şehzade Burhaneddin Cem’in Türk vatandaşlığına geçmesine yardımcı ve vesile olmuştum. Ancak kısa bir süre sonra vefat etmişti. Doğal olarak da kızı Nilüfer Hanım da vatandaşlığa geçince babasının soyismini aldı.” demişti