(Arefe günü oruç niyeti) Arefe günü oruç niyeti nasıl edilir, arefe orucu niyeti ne zaman ve nasıl getirilir? Arefe günü oruç tutmak ve Kurban Bayramı Arefe Günü oruç niyeti…
Arefe orucu nasıl niyet edilir, arefe günü oruç tutmak için nasıl niyet getirilir? Kurban Bayramı arefesinde oruç tutmak için edilecek niyet oruç tutacak vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Arefe günü oruç tutmanın önemi ve fazileti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Kurban Bayramı’nda da uyulacak belli fıkhî kurallar vardır, oruç niyeti de bunlardan biridir. Peki, arefe günü oruç niyeti nasıl edilir? Arefe günü orucu niyeti ne zaman ve nasıl getirilir?
Kurban Bayramı arefe günü oruca nasıl niyet edilir, arefe günü oruç niyeti nasıl getirilir? Kurban Bayramı öncesinde arefe günü oruç niyeti konusu gündeme geldi. Arefe günü dini görevlerini yerine getirecekler Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününde oruç tutmanın niyetini sorguluyor. İşte Arefe günü oruç tutmak ve Kurban Bayramı Arefe Günü oruç niyeti…
AREFE GÜNÜ ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.
Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).