Gazete Vatan Logo
GündemAraplar, Atatürk’e ‘İslam’ın Kılıcı’ unvanını verdi

Araplar, Atatürk’e ‘İslam’ın Kılıcı’ unvanını verdi

Tarihçi Prof. Dr. Metin Hülagü yeni kitabında Atatürk’ün zafere giden savaşta İslam’ı hareket taşlarından biri yaptı

Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın arşivi sayılan Foreign Office’te Kurtuluş Savaşı’yla ilgili gizli belgeleri kitaplaştıran Tarihçi Prof. Dr. Metin Hülagü, Atatürk’ün zafere giden savaşta İslam’ı hareket taşlarından biri yaptı. Hatta bir zafer sonrası Şam Müftülüğü, Mustafa Kemal’e İslam’ın Kılıcı ünvanını verdiğini duyurdu. Camilerde mevlit okuttu...

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Hülagü’nün yazdığı ve Timaş Yayınların’ndan çıkan ’İslam Birliği ve Mustafa Kemal’ adlı kitap büyük tartışma yaratacağa benziyor.

Hülagü, 3 yıl boyunca merkezi Londra’da bulunan Foreign Office’te (Yabancılar Ofisi) yüzlerce gizli belgeyi mercek altına aldığını söyleyen Prof Hülagü, İngiliz gizli belgelerine göre Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal müslüman ülkelerle çok aktif bir politika yürüttü. Prof Hülagü, “Milli Mücadele’nin sürdüğü yıllarda, bu mücadelede başarılı olmak için Mustafa Kemal ve arkadaşları sık sık dinî unsurlara, dinî duygulara ve din adamlarına müracaat etti. Bu dönem dinden, din adamlarından, dinin manevî gücünden ve kutsal değerlerinden geniş ölçüde faydalanıldığı ve dinî faaliyetlerin desteklendiği bir dönemdi. Özellikle İngiltere ve Fransa gibi işgalci devletlere karşı İslamî unsurlara başvurulduğu açık. Sonuçta, bu mücadelenin zaferle neticelenmesinde dinin ve dinî unsurların büyük bir rolü vardı” diyor.

İşgale karşı Müslüman ülkeleri de örgütledi

Prof. Hülagü, Milli Mücadele döneminde İslamcılık politikasının hem Anadolu halkına hem de diğer İslam ülkelerine yönelik olmak üzere iki alanda yürütültüğünün altını çizdi: “Bu politika sonucunda Anadolu’nun kimi yerlerinde, özellikle de Irak ve Suriye’de işgal kuvvetlerine karşı son derece gergin bir ortam meydana geldi. Mezkûr bölge halkları düşmana karşı savunmaya ve aktif bir direniş içerisine girmeye başladılar. Diğer taraftan Afganistan, Türkistan, İran, Hindistan ve dünya Müslümanları Anadolu’da başlayan Milli Mücadele hareketine karşı desteklerini açıktan ortaya koydular. Mustafa Kemal, bu yüzden Milli Mücadele döneminde İslam ülkeleri ile yakın bir ilişki içinde olmaya çalışmış, Avrupa işgaline karşı dayanışma içerisinde olan bir İslam halkları meydana getirmeyi istemiş.”

Türkler’in zaferinden sonra Şam camilerinde mevlit

Gizli bir İngiliz belgesine göre Mustafa Kemal Şam müftüsüne, İslam davasının başarıya ulaşmasına vesile teşkil etmesi için mevlit ve dua okunmasını isteyen bir telgraf gönderiyor. Türk askerinin Yunanlılar’a karşı zafer haberini alan Şam ve Halep’te halk sevinç gösterileri yapıyor. Hatta Mustafa Kemal’e Şam ahalisi ileri gelenleri tebrik telgrafları çekiyor ve kendisine Seyfu’l-İslam (İslam’ın kılıcı) unvanını layık görüyorlar. Prof. Hülagü şöyle diyor: “Bu belgeye göre Şam’daki bazı camilerde 22 Eylül akşamı mevlit okutulmuş ve on bin altın lira da Anadolu’ya gönderilmiş.”

Atatürk, Araplar’a ‘Bağımsız hükümet kurabilirsiniz’ dedi

Mustafa Kemal, Samsun’a ayak bastıktan sadece bir ay sonra 1919 Haziran’ında Suriye Arapları’nın önderi Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’la ’kayıtlara girmeyen’bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin detayları 1920 tarihli İngiliz gizli belgesinde yer aldı. Belgeye göre, Mustafa Kemal, Emir Faysal ile 9 maddeden oluşan bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşmanın en çarpıcı maddesi ise şöyle: “(...)Türk Devleti’ne ve Hilafet’e sadık kalmaları şartıyla Türk Hükümeti, Arap toprakları üzerinde bir Arap devletinin kurulmasını kabul eder Şerif Hüseyin’i hükümetin başı olarak tanır(!)”

Faysal, Arabistanlı Lawrence ile Osmanlı’ya karşı savaştı

Atatürk’ün antlaşma imzaladığı Emir Faysal’ın bir özelliği de ünlü İngiliz ajan Arabistanlı Lawrence ile birlikte 1916’da Osmanlılar’a karşı savaşmasıydı. Lawrence, özellikle Emir Faysal’ın hediye ettiği yerel kıyafetleri giymeye alıştı. Ancak ilerleyen yıllarda Emir Faysal, Mustafa Kemal ile antlaşma imzaladı dostluklara Kurtuluş Savaşı sonrasında da sürdü. Emir Faysal 1932 yılında İstanbul’da Atatürk’ü ziyaret etti. Arap şehirlerinde işgalci kuvvetlere karşı ayaklanmak üzere Atatürk’ün iki subay gönderdiği de belirtiliyor.

Haberin Devamı