Aramalar usulsüz!
'Kapı numarası yazmayınca...'
Bu sabah İstanbul ve İzmir'de belirlenen adreslere Gezi operasyonları yapıldı. İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabaha karşı operasyon düzenledi, 30 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler kamera görüntülerinden ve MOBESE'lerden tespit edildi. Gözaltındakilerin avukatlarından Mehmet Ümit Erdem, 'Arama kararında adres belirtilmiyor. O nedenle apartmandaki diğer daireleri de aradılar' dedi.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabaha karşı Genç Umut, Kolektifler, TGB ve HKP üyelerinin de aralarında bulunduğu kişilerin evlerine operasyon düzenledi. Sabahın ilk ışıklarıyla yapılan operasyonda yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Polis yetkilileri gözaltı sayısının artacağını söyledi.
Gözaltına alınan Kollektifler üyesi üniversitelilerin, Özgür Kütahya, Yiğit Ergün, Erdem Aslan, Gökay Işık, Cem Eraslan, Hasan Mert Kaynar, Ali Coşkun, Uğur Gümüşkaya, Ozan Erdoğan, Uğur Cucu, Deniz Can Sarıkaya ve Deniz Hasret Özçelik olduğu öğrenildi.
Gezi Parkı olayları sırasında şiddet olaylarına karıştıkları, olayları organize ettikleri iddia edilen bir grup, polisin teknik ve fiziki takibindeydi. Polis kamera görüntülerinden ve MOBESE'lerden elde ettikleri fotoğraf ve videolardan kimliklerini tespit ettiği kişilerin evlerine, sabahın ilk ışıklarıyla mahkeme kararıyla operasyon düzenledi. Operasyon düzenlenen adresler arasında öğrenci yurtları da vardı. Gözaltına alınan kişilerin tüm dijital verileri polis tarafından kopyalandı. Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Gezi Parkı soruşturması kapmasında Fatih’te Oğuz Han Caddesi Erseven Sokak'taki binanın en üst katında bulunan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin kaldığı bir evde arama yaptı. Yaklaşık 2 saat süren aramada polis, iki çuval belge ve dokümanı incelemek üzere el koydu.
Burada yaklaşık 2 saat arama yapan polis, iki çuval halindeki çıkardığı bazı belge ve dokümanlara el koydu. Ele geçirilen belge ve dokümanlar incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yapılan aramalarla ilgili hiç kimsenin gözaltına alınmadığı belirtildi.
TGB'nin yaptığı açıklmaya göre: TGB İstanbul İl Başkanı Olgu Özdemir gözaltına alınmadı, evinde arama yapıldı. TGB İstanbul İl Yöneticisi Barış Alpuğan'ı Çapa Tıp Fakültesi'nde sınavdayken gözaltına almaya çalışan polise hocası izin vermedi.
Polis Türkiye Gençlik Birliği İstanbul İl Yöneticisi Barış Alpuğa'nı evde bulamayınca kardeşi Zafer'i kitaplarıyla gözaltına aldı.
Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) İstanbul-Sancaktepe İlçe Sekreteri Metal İşçisi Deniz Bin'in de evinde arama yapıldığı açıklandı.
Operasyon dosyasında gizlilik kararı olduğu belirtildi.
Arama yapılan adresler arasında öğrenci yurtlarının da bulunduğu öğrenildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
"ARAMALAR USULÜNE UYGUN YAPILMADI"
Şafak operasyonu sırasında gözaltına alınanlardan biri de Halkevleri eski Başkanı İlknur Birol’un Öğrenci Kolektifleri üyesi kızı Bircan Birol’du. Birol Ailesi’nin evinde yapılan aramaya katılan avukatları Mehmet Ümit Erdem şunları söyledi:
“Çoğunluğu Üniversite öğrencisi yaklaşık 50 kişi göz altına alındı. Teknik takip yapıldığını görüyoruz. Arama nedenleri halkı isyana teşvik, güvenlik güçlerine ve araçlarına saldırı, kamuya ve vatandaşlara zarar verme olarak belirtilmiş. Aramalar polis kararında saat 4.00 itibariyle başlayarak 72 saat boyunca süreceği belirtilmiş. Polis, “Çok adres var yetişemiyoruz” diyor. İlknur Birol’un araması saat 05.10’da başladı. Kapıyı kırarak girmişler içeri. Saat 10.00’da tamamlandı. Ancak arama kararında adreste daire numarası belirtilmediğinden apartmanın içindeki tüm daireleri arayabilir durumdalar. Zaten bu binada üst katı da aradılar. Bu bir usulsüzlüktür. Bununla ilgili gereken itirazı yapacağız. Ayrıca dijital delillerin kopyası mutlaka alınmalı, bir kopyası da avukatlara verilmeli ki delillerde değişiklik yapılmasın. Ancak elimizde makine yok, hard disk bir adet deyip bilgisayarları alıp götürdüler. CD’ler de benzer şekilde çuvallara doldurdular. İçinde grev, direniş gibi belirli kelimeler geçen film ve kitapları de toplayıp götürdüler.”
YUMURTA SANIĞI DA GÖZALTINDA
Gezi Parkı’na şafak operasyonunda gözaltına alınanlar arasında, Abdullah Gül’ün İstanbul’un üniversitesini ziyareti sırasında çantasında taşıdığı 3 yumurta için gözaltına alınan ve polise direnme suçundan 11 yıl cezası istenen hukuk öğrencisi Y. E. ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Üniversitesi ziyareti sırasında gözaltına alınınca polisin kafasında yumurta kırdığı iddia edilen edebiyat öğrencisi U. G de var.
"AİLECEK ORADAYDIK"
Gözaltına alınanlardan Hasret Deniz Özçelik’in babası Aydın Özçelik, kızının birkaç gün içinde üniversite tercihi yapması gerektiğini söyleyerek "Eğer kızım 72 saat tutulursa tercih yapamayacak. Çocuğum için yapmayacağım bir şey yok" dedi. Evde arama sırasında kızının gideceği yaz kampı bilekliklerini bile aldıklarını söyleyen Aydın Özçelik, şu bilgileri verdi: "Kızım 18 yaşında. Bu sene liseyi bitirdi. Gezi sürecinde ailecek oradaydık. Bizim amacımız parka sahip çıkmaktı. Hiçbir şekilde şiddete izin vermedik. Gözaltına alınırken hasret elinde taş olan fotoğraflar gösterdiler. Onların gerçek olduğunu düşünmüyorum.
Kızımın arkadaşlarıyla bağlı olduğu grup kesinlikle taş atmama kararı almıştı. Hatta başka bir yerde taş atan cocukları bile durdurmuşlardı. Sadece bize atılan gaz bombalarını geri attık. Onu da sonucta gazdan boğulmamak için yaptık. Taş atmak çözüm değıl. Bunu biliyoruz. Bu bir halk hareketi. Demokratik haklarımız için destekledik. Gözaltı sırasında binada olduğumuz sürece herhangi bir baskı olmadı. Gece operasyonu ancak korkakların yapacağı bir iş. Evden delil diye, kızımın arkadaşlarıyla yapacağı yaz kampının bilekliklerini, bir kitap, iki puşi, benim bilgisayarımı ve buldukları ıvır zıvırı aldılar. Gizlilik kararı olduğu için bilgi vermiyorlar ancak eve gelen terörle mücadele ekipleri 72 saat tutabileceklerini söylediler.
YURDA GELİP ODASINDAN ALDILAR
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü öğrencisi Tahir Özgür Kütahya, okulun Ayağazağa’daki Vadi Yurdu D Blok’taki odasından, dün sabaha karşı, uykusundan kaldırılarak gözaltına alındı. Arkadaşı İnşaat Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Barış Bora, sabaha karşı 7 sivil polisin üç ekip otosuyla geldiğini belirterek şunları söyledi: "Önceki gece Öğrenci Kollektifleri’nin Gazi Mahallesi’nde Okumuş İnsan Halkın Yanındadır" kampanyası kapsamında öğrencilere Özgür’le birlikte ders verdik. Akşam yurttaydık. Özgür odada iki kişiyle birlikte kalıyordu. Polisler sessizce geldi. Çocukları uyandırdıktan sonra odada arama yaptılar. Arama sırasında fotoğraf ve video çektiler" dedi. Okulun Yurt Müdürü Şaban Muhacir, "Sabah 05.00 sularında yurt güvenliği telefonla aradı. Ellerinde savcılık belgesi olan polisler daha sonra gelip Özgür’ü odasından aldılar" dedi.
EVLERİNDE ARAMA YAPILAN VE YAKALAMA KARARI ÇIKAN İSİMLER!
Hakkında ev araması ve yakalama kararı çıkanların listesi: Cengizhan Cora, Uğur Gümüşkaya, Ramazan Akgün, Burak Sayım, Engin Uğur, Gökay Işık, Cihan Uyanık, Çağla Ural, Ozan Erdoğan, Erdem Arslan, Denizcan Sarıkaya, Andaç Yıldırım, Ersin Keleş, İsmail Cem Bulur, Tahir Özgür Kütahya, Uğur Cucu, Ali Coşkun, Yiğit Ergün, Bircan Birol, Cem Erarslan, Naim Göktaş, Damla Arslan, Sezai Keskin, Şehmuz Altay, Barış Alpuğan, Zafer Alpuğan, İbrahim Okan Özkan, Savaş Çiçek, Nevzat Behzar, Münir Aktan, Deniz Bin, Devrim Yılmaz, Düzgün Polat, Erkan Kurç, Mustafa Ali Bülbül, Selçuk Kalaycıoğlu, Deniz Umur Şahin, Hüseyin Demirezen, İlhan Çoban, Meriç Yapışkan, Okay Koçak, Umut Öner, Ceren Çoban, Hasret Deniz Özçelik, Okan Çevik, Cihan Parıltı, Ahmet Paket, Hasan Mert Kaynar, Ömer Yıldız, Güneş Atalay, Bulut Baran Korku, Uğur Karakuş, Şahin Berber, Kadir Ev, Cahit Atalay.