Arabuluculuk nedir? Arabulucu nasıl olunur?
Adalet Bakanlığı’nın alternatif çözüm yolları olarak uygulamaya koyduğu arabuluculukta başarı oranları rakamlara yansıyor. Alternatif çözüm yöntemlerinden arabuluculuk uygulamasında 2013 yılından bu yana 1 milyon 254 bin 348 dosyada yüzde 70 oranında başarı sağlanarak, dosyalar mahkemelere intikal etmeden çözüme kavuşturuldu. Adalet Bakanlığı tarafından işçi ve işveren arasında yaşanılan anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için uygulamaya başlanan arabuluculuk nedir? Arabulucu nasıl olunur? İşte detaylar…
Adalet Bakanlığının ihtilafların hızla çözümü için uygulamaya koyduğu alternatif çözüm yolları uzlaştırma ve arabuluculuk büyük bir başarıyla devam ediyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de sıklıkla vurguladığı arabuluculuk ve uzlaştırmada elde edilen başarı mahkemelere yeni iş yükü oluşmasının da önüne geçiyor. Arabuluculuk uygulamasında 2013 yıldan bu yana 1 milyon 254 bin 348 dosyada yüzde 70 oranında başarı sağlanarak, dosyalar mahkemelere intikal etmeden çözüme kavuşturuldu. Adalet Bakanlığı tarafından işçi ve işveren arasında yaşanılan anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için uygulamaya başlanan arabuluculuk nedir? Arabulucu nasıl olunur? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
ARABULUCULUK NEDİR?
Sistematik teknikler uygulayarak görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımı ile ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Arabulucu da Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nca tutulan sicile kayıtlı, sistematik teknikler uygulayan, görüşüp müzakerelerde bulunan, tarafları bir araya getiren ve birbirlerini anlamalarını sağlayan, tarafsız, mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu üçüncü kişidir.
ARABULUCU NASIL OLUNUR?
Öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekir. Yazılı sınav Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 23. maddesi uyarınca yılda iki kez yazılı sınava girilmesi zorunludur. Uygulamalı sınav ise her yazılı sınavın peşinden yapılmaktadır.
Arabuluculuk yazılı sınavına başvuracakların;
1. Türk vatandaşı olmak,
2. Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
3. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
4. Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
5. Arabuluculuk eğitimini tamamlamak, şartlarına haiz olmaları gerekmektedir.
Başvurular, 108 adliyede kurulan Arabuluculuk Bürolarına yapılacak. Arabuluculuk büroların bulunmadığı yerlerde ise başvuruları Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlükleri alacak. Müracaatlarda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Böylece, işçi-işveren uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri sona erecek.
Sadece Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabuluculuk listesine kayıtlı kişiler arabuluculuk faaliyeti yürütebilmektedir.