AP kararında Gül ve Arınç'a övgü!
Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili hazırlanan 'Taksim Gezi Parkı' metnini oy çokluğuyla kabul etti.
ARINÇ VE GÜL'E ÖVGÜ!
Avrupa Parlamentosu, bugünkü oturumunda Türkiye'deki Gezi Parkı protestolarına yapılan sert müdahalenin eleştirildiği bir tasarıyı onayladı. Parlamentonun Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısında takındığı sert tepkilerin üzücü" olduğu ifade edilerek, "Başbakan Erdoğan ve hükümetin uzlaşı için inisyatif almayı, özür dilemeyi veya Türk halkının bir kesiminin tepkilerini anlamayı reddetmesi Türk toplumunun daha da kutuplaşmasına neden olmuştur" denildi.
Buna karşılık kararda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kriz karşısındaki tutumları "memnuniyet verici" olarak değerlendirdi. Gül ve Arınç'ın gerginliğin yatışması amacıyla muhalefetle görüşmeleri ve Taksim Platformu ile diyaloglarından övgüyle söz edildi.
İŞTE O KARAR!
Taksim olayları için önceki gün çok hararetli bir tartışmanın yaşandığı Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’yi ağır bir şekilde eleştiren bir karar çıktı
Yargılayın
Türk polisinin barışçıl ve hukuki protestolar karşısında orantısız ve aşırı şiddet kullanımı konusunda derin kaygı duyuyoruz. Türk yetkilileri, polis şiddetini araştırmak ve sorumluları yargı önüne çıkarıp mağdurlara tazminat ödenmesi konusunda araştırma yapmaya çağırıyoruz.
Medya özgürlüğü
Medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün Avrupa’nın temel değerleri olduğunu hatırlatıyoruz. Gerçek ifade özgürlüğünün var olması gerektiğine dikkat çekerek bu ifade özgürlüğünün de sadece destekler nitelikteki açıklamalar ya da düşünceler için değil, devleti ya da toplumun bir kısmını rahatsız edici, şok edici düşünceler için de geçerli olduğunu hatırlatıyoruz.
Kutuplaşma
Türk hükümetinin ve Başbakan Erdoğan’ın uzlaşma yolunda adım atma, özür dileme ve Türk toplumunun bir kesiminin tepkilerini anlama yolunda isteksiz olması sadece daha fazla kutuplaşmaya yol açıyor.
Ilımlı yaklaşım
Cumhurbaşkanı Gül’ün ılımlı yaklaşımını, Bülent Arınç’ın özür dilemesini, kendilerinin Taksim Platformu ve siyasi muhaliflerle görüşerek gerilimi yumuşatma çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun Türk hükümetiyle barışçıl göstericiler arasında diyaloğun öneminin altını çiziyoruz.
Serbest bırakın
Türk otoritelerini ifade özgürlüğü, barışçıl gösteri ve barışçıl protesto hakkını garanti altına almaya davet ediyoruz. Gözaltındaki tüm barışçıl göstericilerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz. Bu kişilerin ve yaralıların gerçek sayılarının açıklanmasını istiyoruz.
Halka danışın
Tüm bölgesel ve şehir planlarında hem yerel hem de ulusal yetkililere halkla istişare içinde olma çağrısı yapıyor, ekonomik büyümeyle sosyal, çevresel, kültürel ve tarihi faktörlerin dengelenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.
Yaşam tarzları
Hükümetlerin hoşgörüyü destekleyip tüm vatandaşları için din özgürlüğü imkanı yaratması gerektiğini vurguluyor, hükümeti çoğulculuğa ve Türk toplumunun zenginlikleriyle laik yaşam tarzına da saygı göstermeye davet ediyoruz.
Otosansür
İnternet de dahil, basın özgürlüğündeki gerileme, sansür ve artan şekilde otosansürden dolayı kaygı duyuyor, hükümeti basın özgürlüğünün temel prensiplerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Demokratik bir toplum için basın özgürlüğünün önemine dikkat çekiyoruz.
Yeni basın yasası
Türk medyasının başka iş kollarında da faaliyet gösteren büyük şirketlerin elinde olmasından dolayı duyduğumuz kaygıyı yeniden dile getiriyor ve bağımsızlık ve sahipliğin düzenlediği yeni bir basın yasası yapılmasını çağrısı yapıyoruz.