Anoreksiya nedir? Anoreksiya hastalığının belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Anoreksiya nedir? Sorusu gündemde sıklıkla araştırılıyor. İrem Derici'nin rahatsızlanıp yoğun bakıma alınmasından sonra Anoreksiya hastalığına yakalandığı iddia edildi. Bunun üzerine Anoreksiya'nın ne olduğu, belirtileri ve tedavisi araştırılmaya başlandı. İşte tüm bilgiler...
Anoreksiya hastalığının ne olduğuna dair merak edilenler haberimizde yer alıyor. Bir tür yeme bozukluğu olan Anoreksiya kimlerde görülür, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların cevaplarını derledik.
ANOREKSİYA KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Bu rahatsızlık düzenli ve bol çeşitli yemek yeme olanaklarının olup, göze hoş görünmenin zayıf bir vücut yapısı ile paralel düşünüldüğü bati toplumlarında, kentsel alanlarda daha çok gözlenmektedir. Hastaların % 90-95 i kadındır. Anoreksia nervosa genç kızlarda % 0,5 oranında saptanmakta, genellikle 12-25 yas arasında rastlanmaktadır. Son yıllarda yurt dışında yapılan çalışmalara göre hastalığın yüz bin kişide 15-20 arasında görüldüğü saptanmıştır.
ANOREKSİYA BELİRTİLERİ NELERDİR?
ANOREKSİYA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Anoreksia Nervozalı hastaların tedavisi çoğu kez güçlüklerle doludur. Hastaların çoğunda, hastalık birkaç yıl önce başlamıştır. Tedaviye katılmak ve tedavi planları için isteksizdirler. Bu sebeple genellikle çocuklarının bu durumundan üzüntü ve endişe duyan anne babaları tarafından doktora getirilirler. Tedavide bireysel psikoterapi, grup ve aile terapisi, ilaç tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir Psikoterapide hastanın kendi duygularını uygun bir şekilde ifade edebilmesi, yeme davranışı üzerine kurulu yanlış düşünce tarzının değiştirilmesi, vücuduna yönelik olumsuz algılamaların düzeltilmesi, özgüvenin oluşturulması, kişilerarası sorunların belirlenip, çözümüne yönelen bir yaklaşımın oluşturulmasına çalışılır.Tedavide davranışçı terapi, aile terapisi ve grup terapisi kullanılabilir. Eğer yeme bozukluğu hayati tehdir eden kilo kayıplarına neden olmuşsa bu hastalara tüple beslenme desteği (nazogastrik veye PEG ile) hayat kurtarır.