Anneler günü nasıl ortaya çıktı? Neden Mayıs’ın 2. Pazarında kutlanıyor? Anneler günü dünyanın her yerinde aynı zaman mı?
Anneler günü hazırlıkları heyecanla devam ediyor. 1600 yıldır kutlanan anneler günü yarın da kutlanacak. Corona virüsü salgını nedeniyle bu yıl evlerde kutlanacak anneler günü hakkında merak edilenler araştırılıyor. Anneler günü ile ilgili en çok merak edilen ise, Anneler günü nasıl ortaya çıktı? Sorusu başı çekiyor.
1600 yıllarda biri kutlanan anneler günü her sene olduğu gibi bu yılda kutlanacak. Mayıs ayının 2. Pazar günü kutlanan Anneler günü nasıl ortaya çıktı? Anneler günü neden Mayıs’ın 2. Pazarı? Anneler günü dünyanın her yerinde aynı zaman mı?
ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN?
Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika gibi ülkelerde Anneler Günü mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır. Türkiye’de anneler günü 10 Mayıs 2020 tarihinde kutlanacak.
2020 ANNELER GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?
Tarihteki ilk anneler günü kutlamaları, antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandırılabilir. 1600’lerin İngiltere’sinde “Anneler Pazarı” kutlanırdı.
Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.
ANNELER GÜNÜ DÜNYANIN HER YERİNDE AYNI ZAMAN MI?
Anneler Günü Dünya'da farklı günlerde kutlanır. En yaygın şekliyle Mayıs ayının ikinci haftasındadır.
ANNELR GÜNÜ NEDEN MAYIS’IN 2. PAZARINDA KUTLANIYOR?
Türkiye'de de kutlanan Uluslararası Anneler Günü'nün kökeni ABD'ye dayanıyor. ilk Anneler Günü töreni, 1908 yılında ABD'nin Batı Virginia eyaletindeki bir kilisede düzenlendi. Bu kutlamadan çok anma töreni Anna Jarvis tarafından düzenlendi. Anna Jarvis, bundan üç yıl önce yine bir Mayıs gününde annesini kaybetmişti. Jarvis, 1908 yılında da annesinin ölüm yıldönümünü takip eden ilk pazar günü kilisede sadece kendi annesi değil, hayatını kaybetmiş tüm annelerin anısına bir tören düzenledi. Törenin düzenlendiği tarih mayıs ayının ikinci pazar gününe denk geliyordu.
TÜRKİYE'DE 1955'TE KUTLANMAYA BAŞLANDI
Jarvis, bu tarihten sonra mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak ilan edilmesi için bir kampanya başlattı.
Aynı yıl içerisinde ABD Kongresi, Anneler Günü'nün resmi tatil olmasını öngören bir karar tasarısını reddetti.
Ancak 1911 yılına gelindiğinde tüm eyaletlerde tatil olmasa da özel bir gün olarak kabul edilmiş haldeydi.
ABD Başkanı Woodraw Wilson, 1914 yılında yayınladığı kararname ile mayıs ayının ikinci pazarını Anneler Günü ve resmi tatil ilan etti.
Daha sonra dünyadaki birçok ülke bu tarihi Anneler Günü olarak kutlamaya başladı.
Türkiye'de ise Anneler Günü'nün mayıs ayının ikinci pazarında kutlanması Türk Kadınlar Birliği'nin girişimleriyle 1955 yılında kabul edildi. İlk Anneler Günü'nde yılın annesi olarak Erzurumlu Nene Hatun seçildi.