Gazete Vatan Logo

Ankara'da kritik toplantı!

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u ele geçirmesinin ardından Ankara'da hareketli saatler yaşanıyor.

Başbakanlık'ta şu sıralar sürpriz bir görüşme gerçekleştiriliyor.Başbakan Erdoğan, Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesine ilişkin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüşüyor. Toplantıya G.Kurmay Hareket Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk de katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda Musul’la ilgili bilgiler paylaşılıyor. Ankara’nın görüşü ise, yaşananlara Maliki’nin politikalarının yol açtığı doğrultusunda.

BÜLENT ARINÇ: KAYGI VERİCİ

Gazetecilerin Irak'taki son gelişmeler üzerine sorularını yanıtlayan Arınç, "Musul'da yaşananlar kaygı verici, takip ediyoruz" dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin yanlış politikaları olduğunu kaydeden Arınç, "Musul'un böylesine aşırı bir örgütün denetimine geçmesine ve yasadışı örgütlenmelerin güç kazanmasına Türkiye müsaade etmeyecektir" dedi. Arınç, kaçırılan Türk kamyon şoförlerinin de takip edildiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesine ilişkin, "Boşluk bırakmamak lazım. Bırakırsanız bu tür şeylerle doldurulur. Defakto gelişmelere müsaade edilemez" dedi.

"DEFAKTO GELİŞMELERE MÜSAADE EDİLEMEZ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'daki gelişmelerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, "Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları tevcih törenin ardından verilen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Bölgede IŞİD sebebiyle ağır bir rahatsızlık var. Musul'un ardından Kerkük'e yürüdüklerine ilişkin haberler düşüyor. Bölgeyi, Türkiye açısından nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu yanıtlayan Gül, bu gelişmelerin çok fazla sürpriz olmadığını söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"Hatırlarsanız geçen seneler çok dikkat çekmiştim. 'Afganistan Akdeniz'in kıyısına gelebilir' demiştim. Onun için bütün müttefikleri de hep uyarmıştım, herkesi. Bir vakum bırakmamak gerekiyor. Vakum bırakırsanız, vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor. Ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis'te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim.

Türkiye olarak tabii biz çok yakın takip ediyoruz, hem askeri hem siyasi olarak. Hem Bakanlık hem Silahlı Kuvvetler, koordinasyon toplantıları yapılıyor. Musul, Irak'ın ikinci büyük kenti. Kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla yoğun bir istişare var. Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede."

"Türkiye'nın sınırlarını güvenlik altına alması lazım, bölge ülkeleri hep birlikte hareket edebilmeli" değerlendirmeleri yapıldığı hatırlatılarak, "Bu çerçevede Maliki hükümeti ile Türk hükümeti arasında çok iyi gitmeyen ilişkiler de biliniyor. Bir harekete geçme süreci yaşanır mı? Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki aktörlerle bu konuyu doğrudan görüşür mü?" sorusu üzerine de Gül, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü veya siyasi meseleleriyle ilgili problemi olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Şu bir gerçek ki şu anda Bağdat ile ilişkilerimiz arzu edilen seviyede değil. Dolayısıyla temel meselelerde, Irak'ın toprak bütünlüğüne, anayasasına ve Irak halkının kararına Türkiye her zaman saygılı. Böyle bir temel meselede problem olmayınca tehlikeli güvenlik konuları, terör konuları, bütün bu konularda temasların ve istişarelerin olmasında fayda görürüm ben" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı