Ankara, Rusya'nın diplomatik itibar seviyesini düşürdü
Füze krizinde Rus büyükelçiye uyarının genel müdür seviyesinde yapılması, Ankara'nın Rusya'ya karşı diplomatik tavrını psikolojik-itibar seviyesinde düşürme eğilimine yöneldiği algısına neden oldu.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne Dışişleri Bakanlığı'nda uyarının genel müdür seviyesinde yapılması, "Türkiye, Rusya ile ilişkileri diplomatik açıdan psikolojik ve itibar düzeyinde bir basamak düşürdü" yorumlarına neden oldu.
Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinin güvertesinde omuzunda karadan havaya vurma yeteneğine sahip füze taşıyan askerin görüntüsünün neden olduğu sorun nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na davet edilmesi ve muhatap alınma şekli, Ankara'daki siyasi ve diplomatik çevrelerde bu gecenin en çok konuşulan konularından birini oluşturdu.
UYARI GENEL MÜDÜR TARAFINDAN YAPILDI
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne Dışişleri Bakanlığı'nda uyarının genel müdür seviyesinde yapılması, "Türkiye, Rusya ile ilişkileri diplomatik açıdan psikolojik ve itibar düzeyinde bir basamak düşürdü" yorumlarına neden oldu.
DİPLOMATİK ÜSLUPLAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Türkiye ile Rusya arasında hava sahası ihlali nedeniyle savaş uçağının düşürülmesinin ardından oluşan krizin boyutunu anlamak için diplomatik üsluplara da dikkat etmek gerekiyor. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye Dışişleri'nin fiili protokol listesinde, psikolojik - itibar açısından önde yer alan büyük ülkelerin 3-5 büyükelçisi arasında yer alıyordu.
Rusya'nın savaş uçaklarının 3 Ekim'deki hava sahası ihlallerinin ardından Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığında müsteşar düzeyinde muhatap alınıyordu.
İTİBAR SEVİYESİNDE DÜŞÜRME
3 Ekim'den sonraki Rus savaş uçaklarının hava ihlalleri sırasında da Karlov'a, Dışişleri Bakanlığı'nda müsteşar seviyesinde uyarıda bulunulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 7 Haziran seçiminin ardından geçici hükümet döneminde Dışişleri Bakanlığı'na getirilmişti.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekilliği görevini ise Ahmet Muhtar Gün üslenmişti. Uçak düşürme krizi sırasında, Karlov ile Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün görüşmüştü.
Ancak Türkiye ile Rusya arasında son günlerde tırmanan gerilim ve Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında bir askerin omuzunda yerden hava hedeflerini vurmada kullanılan füze ile geminin güvertesinde nöbet tutmasının neden olduğu kriz, Ankara'nın Rusya'ya karşı diplomatik tavrını psikolojik-itibar seviyesinde düşürme eğilimine yöneldiği algısına neden oldu.
DİKKAT ÇEKEN İFADE
Dışişleri Bakanlığı'na, füze sorunu nedeniyle davet edilen Rusya'nın Ankara Büyükelcisi Karlov, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin ile görüştü. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin müsteşar veya müsteşar yardımcısı yerine genel müdür seviyesinde görüşmeye muhatap kılınması dikkat çekici bulundu ve Ankara'da siyasi-diplomatik çevrelerde konuşulan konulardan birini oluşturdu. Dışişleri kaynaklarının; bu görüşmeyle ilgili "Büyükelçinin, genel müdür tarafından kabulü" ifadesini kullanması ise ayrıca dikkat çekiciydi. (Milliyet)