Ankara‘da kritik Suriye zirvesi
Ankara, Suriye sınırında yaşananlar konusunda teyakkuza geçti. Türkiye, güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda bastıracak. PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki demografiyi değiştirme çabaları engellenecek.
Türkiye-Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmeler ve PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Türkiye ve bölge açısından tehdit oluşturacak "de facto" yapılanma planı, Ankara'yı alarma geçirdi. Son 24 saat içinde Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında iki ayrı güvenlik zirvesi gerçekleştirildi.
MEKİK DİPLOMASİSİ BAŞLADI
Toplantılarda, PYD'nin Kuzey Suriye'de Arap ve Türkmen nüfusu hedef alan demografik yapıyı değiştirme çabaları, sınır hattında "Kürt Koridoru" kurarak otonom yapılanma oluşturma planı, Suriye'den gelebilecek olası yeni göç hareketleri ve bu gelişmeler çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde alınacak önlemler değerlendirildi. Gelişmelerden duyulan rahatsızlığı ve alınması gereken önlemleri, üç gündür net bir dille ABD'ye aktaran Ankara, konunun ciddiyetinin uluslararası platformlarda ivedilikle ele alınması için mekik diplomasisi başlatıyor.
İSTİHBARAT BRİFİNGİ VERİLDİ
Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün toplanan Güvenlik Zirvesi'nde de, izlenecek yol ve uygulanacak kararlar bu çerçevede masaya yatırıldı.
KÜRT KORİDORU AÇILACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilgili bakanlar, askeri yetkililer ve bürokratların katıldığı toplantıda, sınır güvenliğine ilişkin ek önlemlerin uygulamaya konulması kararı da çıktı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, PYD'nin hareketliliği konusunda bölgeden gelen istihbarat raporlarını paylaştığı öğrenildi. Irak sınırından başlayarak Telabyad'a kadar yaklaşık 300 kilometrelik sınır hattını kontrolü altında tutan PYD, Telabyad-Afrin arasındaki 100 kilometrelik bölgeye de hâkim olursa, Türkiye-Suriye sınırında 400 kilometrelik bir "Kürt koridoru" oluşturacak.
PYD’YE BASKI YAPTIRILACAK
Tel Abyad başta olmak üzere PYD tarafından demografik değişikliğe tabi tutulmaya çalışılan bölgelerin Suriye Ulusal Koalisyonu'na bağlı Özgür Suriye Ordusu'na devredilmesi için uluslararası toplumu PYD'ye baskı yapmaya zorlama kararı da alındı.
ABD BİLGİLENDİRİLDİ
Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili uluslararası çabaları içeren bir sunum yaptı. Sunumda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İngiltere, Fransa ve Rusya Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmeler konusunda bilgi verildiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da, ABD Başkanı Barak Obama'nın Suriye Özel Temsilcisi General John Allen ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi verdiği ifade edildi. Katarlı bakanı kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün haftalık olağan görüşme kapsamında Başbakan Davutoğlu'nu da kabul etti. Erdoğan Güvenlik Zirvesi öncesi kabul ettiği Katar Dışişleri Bakanı Halid El-Atiyye ile yaptığı görüşmede de, Suriye'deki gelişmelerin ele alındığı ve durum değerlendirmesi yapıldığı öğrenildi.
Demografik zorlama olmaz Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Tel Abyad'daki gelişmeler ve Türkmen-Arap nufüsunun zorunlu göçe tabii tutulmasını, "Demografik açıdan bu tür zorlamalara karşıyız. Bu hareketlilik demografik değişiklik yaratacaksa, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Önümüzdeki dönem yaşanacak gelişmeler, Türkiye'nin tavrını belirleyecek" diye değerlendirdi. İlk iftar şehit aileleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayının ilk iftarında gazi ve şehit aileleriyle bir araya geldi. Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen iftar programına, çok sayıda gazi ve şehit yakını katıldı. Şehitler için yapılan duanın ardından, toplucu iftar açıldı.
(Akşam/ Mahmut Gürer)