Amerika KKTC'yi fiilen tanımaya hazırlanıyor
KKTC'nin referandumda 'evet' diyeceği tezinden hareket eden ABD yönetimi ikili ilişkiler için düğmeye bastı. KKTC'yi tanımasa da temsilcilik açacak, ticari ilişkilere başlayacak
Amerikan yönetimi, Rumlar'ın 24 Nisan'da yapılacak referandumda "hayır" oyu kullanarak adada çözümü engellemesi ihtimaline karşı Kıbrıs Türk tarafıyla ilişkileri geliştirmek amacıyla girişimlere başladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ı telefonla arayarak, "Referandumda Rum tarafından olumlu sonuç çıkmadığı takdirde sizinle ilişkilerimiz değişecek" mesajı verdiği açıklandı.
Washington'daki diplomatik kaynaklara göre ABD'nin üzerinde çalıştığı olasılık planlarına göre, çözüm olmazsa Kıbrıs Türk toprakları AB tarafından "nihai katılımı bekleyen özel bölge" olarak tanımlanacak. Böylece ABD için, Kıbrıs Türk tarafıyla ilişki kurma zemini hazırlanmış olacak. Bu düzenlemede,
* Kıbrıs Türk tarafına ambargonun hafifletilmesi
* Filistin örneğinde olduğu gibi IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarından Türk tarafına dış finansman sağlanması
* Amerika ve diğer ülkelerden ticari uçakların Kıbrıs Türk tarafındaki havaalanını kullanmaya başlamaları
* ABD'nin Kıbrıs Türk tarafında bir temsilcilik açması
* Amerikan sermayesinin Kıbrıs Türk tarafına girmesi, Kıbrıs Türk seyahat belgelerinin tanınması gibi bir dizi önlem bulunuyor.
Tayvan modeli gibi
Washington'daki kaynaklar, bu temsilcilik modeli, "Tayvan modeli"ne benzetiyor. Tanınmamış devlet statüsü adı verilen verilen bu model Kuzey'in tanınmaksızın, bir devletin bütün unsurlarına sahip olması ve diğer devletlerle her türlü ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkiyi kurabilmesi anlamına geliyor. Tayvan modeli şöyle işliyor:
* Tayvan, resmen tanınmamakla ve Çin'in parçası kabul edilmekle birlikte, birçok ülke Tayvan ile ilişkilerini Çin'den bağımsız bir temsilcilikle yürütüyor. Bu temsilcilikler vakıf ya da şirket görünümünde faaliyet gösteriyor ancak tüm kadroları deneyimli diplomatlardan oluşuyor. Aynı şekilde Tayvan'ın da birçok ülkede bu tür temsilcilikleri bulunuyor.
* Birçok ülkenin ulusal havayolu Tayvan'a uçmuyor. Bu şirketlerin yan kuruluşları sefer yapıyor. British Airways Tayvan'a uçmazken, British Asia Airways sefer yapıyor.