Gazete Vatan Logo

Altındal'dan casus suçlaması

Yazar Aytunç Altındal'ın eski Başbakanlardan Saracoğlu'na yönelik iddiasına tepki

ARAŞTIRMACI-yazar Aytunç Altındal'ın eski Başbakanlardan Şükrü Saracoğlu'na yönelik, ‘ABD ajanıydı. Kod adı Harem'di’ yönündeki iddiası belediye başkanlığı yaptığı İzmir’in Ödemiş İlçesi’nden tepki buldu. Ödemiş Belediye Başkanı CHP'li Bekir Keskin, “Aytunç Altındal'ın alıntı yaptığı kitabı veya elindeki belgeyi açıklasın” dedi.
Basın toplantısı düzenleyen Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, dün bir ulusal gazetede yer alan, araştırmacı- yazar Aytunç Altındal'ın, “1942’de başbakan olan Saracoğlu, ABD ajanıydı. Kod adı ‘Harem'di” yönündeki iddiasına tepki gösterdi. Ödemiş'in ilk belediye başkanı olan Şükrü Saracoğlu'na yönelik bu ifadeleri ‘çok çirkin’ olarak niteleyen Keskin, şunları söyledi:
“Eğer bu karalama değilse, belgesiz, bilgisiz bir iddiadır. ‘2'nci Dünya Savaşı sırasında ‘3'üncü Reich'ın Kalbinde Bir Amerikan Casusu; Fritz Kolbe’ adlı kitapta konu gayet açıktır. ABD Casusu Fritz Kolbe, 1944 yılbaşı civarı, daha sonra CIA Başkanı olacak Allen Dulles ve teknik ekiple raporlama konusunda kodlama üzerinde anlaşırlar. ‘Kappa’ mesajları da denilen bu sistemde OSS (CIA kurulmadan önceki Amerikan Haber Alma Servisi) uzmanları telefon ve telgraf haberleşmelerinde özel isimlerin belli kodlarla belirtilmesini kararlaştırırlar. Von Papen (Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi) ‘Milit’; M. Şükrü Saracoğlu (Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı) ‘Harem’; Numan Menemencioğlu (Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı) ‘Peni’; Otto Köcher (Bern'deki Alman Elçisi) ‘Lomax’; Almanların İsviçre Elçisi ‘Rasho’ olarak kodlanır. O günlerdeki önemli konu; Türkiye'nin ısrarla sürdürdüğü tarafsızlık politikalarını İngilizlerin veya Almanya'nın lehine bozup bozmayacağıdır. Ayrıca, Allen Dulles'in 1942-1945 yılları arasındaki faaliyetleri ve gizli raporları günlük olarak From Hitler’s Doorstep: The Wartime Intellegence Reports of Allen Dulles (Hitler'in kapısında: Allen Dulles'ın Savaş Sırasında 1942-1945 Raporları) adlı kitapta tek tek verilmektedir. Bu kitapta hiçbir yerde Saracoğlu'ndan bahsedilmemektedir. Sayın Aytunç Altındal belge veye dökümana dayanmadan bu savı ileri sürüyorsa, Ödemiş'in Cumhuriyet sonrası ilk Belediye Başkanı Şükrü Saracoğlu'na büyük haksızlık yapıyor demektir. Aytunç Altındal'ın alıntı yaptığı kitabı veya elindeki belgeyi açıklamasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı