Almanya'da Türklerden büyük protesto!
Berlin’de binlerce Türk, Alman Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanacak ‘Ermeni soykırımını kabul’ tasarısını protesto etti. Berlin Türk Cemaati Derneği Başkanı: Bu Türkler arasında ciddi bir kırılma yaratacak
2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’nde oylanacak olan “Ermeni soykırımı tasarısı” Berlin’de protesto edildi. Berlin Türk Cemaati (TGB), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri, DİTİB Berlin Eyalet Derneği gibi 20 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen protestoya, Hamburg, Hannover, Frankfurt, Köln gibi Almanya’nın diğer kentlerinin yanı sıra Brüksel ve Türkiye’den de çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.
1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan karar tasarısının Federal Meclis gündemine gelmesini protesto eden katılımcılar, “Bundestag yetkili değildir. Parlamentolar mahkeme değildir, milletvekilleri yargıç değildir” ve “AİHM kararına (15 Ekim 2015) saygıya davet ediyoruz” sloganlarıyla yürüdü.
“Alman toplumuna duyulan güveni sarsacak”
Berlin Türk Cemaati (TGB) Derneği başkanı Bekir Yılmaz, ilgili protestoya farklı kesimlerden, ayrı dünya görüşlerinden gelen önemli bir katılımın olduğunu belirtti. Türk kökenlilerin bu konudaki hassasiyetine dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:
“Almanya’da yaşayan Türkler uzun yıllardır Alman toplumunun bir parçası olmalarına rağmen, tutarsız ve bir yere varmayan uyum tartışmalarıyla zaten incitildiler. Şimdi de tarihin ele alması gereken bir konuda, siyaset yargıya varmaya çalışıyor. Bu, Almanya’daki Türkler arasında ciddi bir duygusal kırılma yaratacak ve Alman toplumuna duyulan güveni sarsacak.” (ADD) Berlin Başkanı Olcay Başeğmez de Almanya denilince akla ‘ Berlin’de yargıçlar var’ tabirinin yani hukukun üstünlüğünün geldiğini ifade ederek, konunun siyasetçiler tarafından değil, tarihçilerin delilleri ışığında hukukçular tarafından karara bağlanması gerektiğini belirtti.
Namibia’yı reddetmişlerdi
Berlin Türk Cemaati Derneği Başkanı Yılmaz, “soykırım” ifadesinin hukuki bir terim olduğunu hatırlatarak, Alman Parlamentosu’nun bir çifte standart içinde olduğunu şu sözlerle savundu: “Almanya’nın 1904-1908 yılları arasında Namibia’da yaptığı katliamları soykırım olarak tanıması için 2011 yılında Sol Parti Federal Meclis’e bir önerge verdi. Merkel başkanlığındaki o günkü hükümet ise ‘Soykırım tabiri 1948 yılında BM’de gündeme getirilmiş ve 1951 yılında da parafe edilmiştir. Hukuksal bir terim olduğu için geriye dönük kullanılamaz’ demişti. Dolayısıyla 1904-1908 için kullanılamayacak bir terimin 1915 olayları için kullanılması anlaşılmaz bir durum.”