Almanya Başbakanı Merkel ile Erdoğan bir araya geldi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel'in görüşmesi yaklaşık 2,5 saat sürdü..
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de görüştüğü Şansölye Merkel’e terörle mücadelede dayanışma ve FETÖ’cülerin iadesi konularında mesajlar verdi. Merkel’in ‘İslamist’ terör demesi üzerine Erdoğan “Böyle bir ifade kullanılamaz” diyerek eleştirdi
Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel dün Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Erdoğan’ın makamında ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında sözü ilk alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkiler, terör, AB süreci, Ege’deki gelişmeler ve ağırlıklı olarak da Suriye ile Irak konularını ele aldıklarını, mülteci sorununu da görüştüklerini söyledi.
Basın toplantısında Erdoğan, Merkel’in DEAŞ’ı tanımlarken kullandığı ‘İslamist terör’ ifadesine tepki gösterdi. Merkel, “İslamist terör ve terörün her türlü terörle mücadele, PKK da buna dahil, bu mücadelede yakın bir iş birliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Özellikle yeni yılda, İstanbul’da ve Türkiye’deki diğer terör saldırıları nedeniyle Türkiye’nin çok büyük zarara uğradığını konuştuk. Hepimiz etkileniyoruz. Bu konuda daha yakın iş birliği içinde olma sözü verdik birbirimize” iadelerini kullandı.
Bunun üzerine Erdoğan ise şunları söyledi: “İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp ‘İslamist terör’ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ’a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok.”
‘İslamist’ izahı
Merkel ise “Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var” diye konuştu.
Terörle mücadele konusunda kararlılık mesajı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
‘Dayanışma devam etmeli’
“Özellikle bu konudaki kararlılığımız zaten Türkiye olarak bellidir. Buradan taviz vermemiz mümkün değil; ama uluslararası terörizmle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, burada uluslararası dayanışmanın, bir mutabakatın olması kesinlikle söz konusudur. Şu anda Almanya 3 milyona yakın soydaşımızın yaşadığı bir ülke. Bizim dayanışmamız çok büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmayla özellikle bölgedeki terörizme iki NATO ülkesi olmak hasebiyle de koalisyon güçleri içerisindeki Almanya’nın burada bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmamızı gerek buralarda gerek Ukrayna’da yine bugüne kadar nasıl bir örneğini verdiysek bundan sonraki süreçte de vererek, devam ettirmemizin gereğine inanıyorum”
Merkel: O AB desteği gelmeli
Merkel ortak basın toplantısında, şunları söyledi: “Bu benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Bu darbe teşebbüsüne neden olanların da cezalandırılması gerektiğini ama aynı zamanda suçun bireysel olarak cezalandırılması gerektiğini ifade ettim. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret ettim. Alman gazetecilerin de burada çalışmak için akreditasyonlarını almaları gerektiğini ifade ettim. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Mülteci konusu Almanya, Türkiye ve AB için önemli bir konu. AB’nin vaat etmiş olduğu finans desteğinin en kısa sürede akması gerektiğini ifade ettim. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın çıkarına oldu.”
Darbeciler için seri karar talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK, PYD, YPG ne ise Fethullahçı Terör Örgütü’nün de o olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Benim ülkemde devlete darbe yapacak ve bu darbe yapan eğer kalkıp, Almanya’ya kaçıyorsa Almanya’da barınıyorsa bunlara karşı Alman yönetiminin de, haklısınız adalet bakanları birbiriyle ilişki kurmak suretiyle belge ve bilgi gönderilebilir, biz Amerika’ya da 85 koli belge ve bilgi gönderdik. Hala yargıdan çıkacak kararlar bekleniyor. Biz aynı zamanda NATO’da beraberiz. İki dost, müttefik ülkeyiz. Bu konularda çok daha seri kararlar almak suretiyle ‘Geciken adalet, adalet değildir’ anlayışını biz ters yüz edip, bir an önce neticeye varırsak isabetli olur diye düşünüyorum.”
İade sorusuna dolambaçlı yanıt
FETÖ’cülerin iade edilmemesiyle ilgili eleştirilere Merkel şu ifadelerle yanıt verdi: “Biz terörle mücadele konusunda kararlıyız. Adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bunları değerlendiriyor. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna saygı duymalıyız. Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB’de çalışan imamlar. Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması gibi bir izlenim olmamalı.” Almanya’da görevli Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) imamlarına yönelik ajanlık iddiaları ortaya atılmıştı.
‘Referandumda AGİT olmalı’
Merkel, “Türkiye’de anayasa değişikliği kabul edilirse muhalefette güçlerin dağılımının zarar göreceği endişesi var. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımının toplumun çeşitliliğini teminat altına almak için çaba sarf edilmeli. Referandumda AGİT gözlemcilerinin olmasının iyi olacağını söyledim. Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin yeni sistemde korunması gerektiğini söyledim.” Erdoğan ise, muhalefetin güçler ayrılığıyla ilgili eleştirilerinin en ufak bir hakikat payı olmadığını söyleyerek, “Yasama, yürütme, yargı yine var. Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi söz konusu değil” dedi.