Alman maslahatgüzara miting yasağı soruldu
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Köln’de yapılan bağlantı engeli nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkiye’nin tepkisi ‘güçlü şekilde’ iletildi
Almanya, Köln’de önceki gün yapılan darbe karşıtı mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp kitleye hitap etmesini mahkeme kararıyla engellenmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağırılan. Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger’e Türkiye’nin duyduğu hayal kırıklığı ve tepki güçlü şekilde iletildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre yaklaşık 1 saatlik görüşme süresince Dölger’e Alman güvenlik makamlarının kaygılarının aksine, barış ve uyum içinde gerçekleştirilen mitingde, katılımcıların demokratik olgunluklarını bir kere daha sergilediği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitinge mesaj iletmesinin engellenmesinden duyulan rahatsızlık aktarıldı. Dölger, görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.
Alman hükümeti: YORUM YOK
Almanya hükümeti, Avrupa’daki Türkler tarafından Köln’de düzenlenen “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi”nin barışçıl geçmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. Alman Hükümet Sözcüsü vekili Ulrike Demmer, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Federal hükümet, dün Köln’de yapılan gösterinin ve karşı gösterilerin barışçıl şekilde geçmesinden memnuniyet duymaktadır” dedi.
Alman Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle mitingde konuşma yapmasına izin vermemesine yönelik soruya Demmer, “Bildiğiniz gibi hükümet, Anayasa Mahkemesinin kararları hakkında yorum yapmamaktadır” yanıtını vermekle yetindi. Demmer, Köln’de düzenlenen miting hakkında Alman muhalefetinin eleştirilerinin hatırlatılması ve bu mitingi “Almanya’nın içişlerine karışma olarak görüp görmediklerinin” sorulması üzerine de “Almanya’da ifade özgürlüğü vardır”diye konuştu.
200 bin kişiye böyle seslenmişti
ABD Başkanı Barack Obama, 2008’de henüz başkan adayı olduğu dönemde gerçekleştirdiği Avrupa turu kapsamında, başkent Berlin’de 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap etmişti. Obama, eski Berlin Duvarı’na komşu Zafer Sütunu önünde yaptığı konuşmada “Irklar, dinler ve eski dostlar arasındaki duvarları yıkalım” demişti. (VATAN DIŞ HABERLER)
‘Obama kadar onun da hakkı’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln mitingine telekonferans yöntemiyle katılımının engellenmesini eleştirdi. Gazeteci Christian Rath, “Eğer Edward Snowden yahut Barack Obama canlı bağlantı yapmak istiyorlarsa bu onların hakkı. Erdoğan için başka bir kural geçerli olamaz” sözleriyle Almanya’nın tavrını eleştirdi ve ekledi: “Devlet, kanunlar ihlal edilmediği sürece yapılan toplu gösterilerin içeriğine karışamaz. Ancak Köln şehrinde yapılan toplu gösteride Erdoğan’ın video mesaj ile göstericilere seslenmesini engelleyen yasak böyle bir karışma niteliğindedir. Köln polisi, Erdoğan’ın konuşmasında şiddet yahut korkutmaya yönelik bir içerik olduğuna dair hiçbir kanıt öne süremedi. Toplu gösteri yürüyüşünü düzenleyenler, buluşmanın içeriğinin nasıl olacağına kendisi karar verebilir. Konuşmacının toplantı yerinde olup olmaması, uydu aracılığıyla canlı olarak bağlanıp bağlanmaması organizatörleri ilgilendirir. Eğer Edward Snowden yahut Barack Obama canlı bağlantı yapmak istiyorlarsa bu onların hakkıdır. Erdoğan için de başka bir kural geçerli olamaz.”