Alkol yasaklarında ‘U dönüşü!’
Ak Parti, alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik 4. Murat yasaklarından vazgeçti.
AK Parti, alkollü içkilerin tanıtım, satış ve tüketimine yönelik yasak girişiminde geri adım attı. TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu’nda yapılan değişikliklerle teklif ile öngörülen ve muhalefetin “4. Murat yasakları” olarak nitelendirdiği büyük tartışma yaratan hükümler büyük ölçüde “yumuşatıldı”.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “milli içkimiz ayrandır” çıkışının ardından TBMM’ye sunulan AK Parti’nin yasa teklifi ile tarihi Çiçek Pasajı’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’nin turizm açısından sembol mekanları arasında yer alan pek çok tesis ve işletme içki ruhsatlarının iptali tehdidi ile karşı karşıya kalmıştı. Teklif ile alkol satış ve sunum hizmetlerine ilişkin izin konusunda yetki vali ve kaymakamlara verilirken, okul, dershane, kurs ve ibadethanelere 100 metreden yakın her türlü ticari işletmede “turizm teşvik belgeli” olanlar da dahil olmak üzere alkol satışı ve sunumunun yasaklanması öngörülüyordu. Bu çerçevede İstanbul’da İstiklal Caddesi, Sultan Ahmet Meydanı, Ankara’da Sakarya Caddesi’ndeki pek çok satış ve sunum işletmesinin içki ruhsatının iptali gündeme gelecek, yakın çevresinde okul, dershane ve kurs ya da cami, mescit, kilise, sinagog olan Antalya, Bodrum, Çeşme gibi turistik bölgelerdeki turistik oteller, içkili restorantlar, alkol satışı yapılan her türlü büfe, bakkal, market ve AVM’ler de bu potaya girecekti. Alt komisyonda yapılan değişiklikler özetle şöyle:
REKLAM YASAĞI DARALDI: Alkollü içeceklerin reklam ve tanıtım yasağının kapsamı daraltıldı. Fuarlara katılım da serbest hale getirildi.
REKLAM YAPILABİLECEK: Teklif ile alkollü içki üreten, ithal eden ve pazarlayan firmalar alkol ürünü reklamı yapmayacak ancak kurumsal reklam ve tanıtımlarda bulunabilecek. Örneğin Mey İçki ya da Tuborg kurumsal reklam yapabilecek.
YETKİ BELEDİYELERDE: Teklifte alkol satış ruhsatları konusunda tüm yetki vali ve kaymakamların inisiyatifine bırakılıyordu. Alt komisyon tartışma yapan bu düzenlemeden de vazgeçti. Buna göre mevcutta olduğu gibi bu tür yerlerin ruhsatlarını belediyeler, içki ruhsatlarını ise ilgili meslek odasıyla anlaşmalı TAPDK verecek.
KALDIRIM İZNİ: Teklif ile dışarıda alkollü içki satışı yapılamayacağı hükme bağlanıyordu. Bu hüküm de “Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve işyeri dışında tüketilmez üzere alkollü içki satışı yapılamaz” şeklinde değiştirildi. Bu çerçevede belediyeden kaldırımı kullanma izni alan işletmeler kaldırım üzerindeki masalarda da içki tservis edecek.
BOĞAZ’DA RAKI KEYFİ SÜRECEK: Teklifte alkollü içkilerin satışına ve tüketimine izin verilen yerlerde bu ürünlerin işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemeyeceği hükme bağlanıyordu. Değişiklik ile sözkonusu yasak sadece “satışı” kapsayacak “tüketim” serbest olacak.
100 metre yasağı yumuşadı
Teklif ile okul, dershane, kurs ve ibadethanelere 100 metreden yakın her türlü ticari işletmede “turizm teşvik belgeli” olanlar da dahil alkol satışının yasaklanması öngörülüyordu. Alt komisyon bu yasağı da daralttı. Turizm belgeleri işletmeler kapsam dışına çıkartıldı. “Her türlü eğitim ve öğretim” ifadesi “örgün eğitim kurumları ve dershaneler” olarak değiştirildi. Bir başka düzenleme ile 100 metre kapsamına girecek işletmelerden halen ruhsatlı olanların hakları da korundu. Yasadan önce ruhsat almış işletmeler için bu müktesep hak sayıldı. Yasadan sonra 100 metre yakınına okul ya da ibadethane yapılan işletmeler de yasak dışı kaldı.