ALES sınav giriş yerleri belli oldu! ALES sınavı ne zaman yapılacak?
ÖSYM tarafından düzenlenen ilkbahar dönemi Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı için sınav yerleri ilan edildi. Sınava girecek olan adaylar, sınav giriş belgelerini nasıl alacaklar? ALES ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde!
İlkbahar dönemi ALES için giriş yerleri belli oldu. Sınava girecek adaylar, ÖSYM’nin resmi internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile aday işlemleri sistemine girerek sınav giriş yerlerini öğrenebilirler.
ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
Sınav Saatine Dikkat!
İlkbahar dönemi ALES için sınavın başlangıç saati 10.00 olarak belirlendi. ÖSYM tarafından uygulamaya geçirilen 15 dakika kuralına göre 09.45’ten sonra adayların sınav binalarına girişlerine izin verilmeyecek. Adayların bunu dikkate alıp sınav saatinden en az 1 saat önce sınav giriş binasının önünde hazır olarak beklemesi gereklidir.
ALES Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?
Sınava giren adayların alacakları puanlar, sınavın yapıldığı tarih itibariyle 3 yıl geçerlilik süresine sahip olacaktır. Eğer aday birden fazla ALES’e girmiş ise geçerlilik süresi devam eden en yüksek ALES puanı kullanılır. ALES için adaylara herhangi bir sınırlama koyulmamıştır. Dileyen adaylar, yapılacak tüm ALES sınavlarına girebilme hakkına sahiptir.
ALES Sınavına Kimler Girebilir?
Sınava, lisans eğitim programından mezun olmuş ya da mezun olabilecek konumda olanlar girebilir. Bunlar dışında yurt dışında lisans eğitimi almış ve Türkiye’de akademik kariyer için başlangıç yapmak isteyenler de ÖSYM tarafından açıklanmış olan kanun hükmünde kararnameye göre ALES’e girebilirler. Araştırma görevlisi, okutman, uzman, öğretim görevlisi ile eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolar için açıktan atanabilmek, öğretim elemanı dışında kalan kadrolar için de naklen atanabilmek için ALES girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.
İlkbahar Dönemi ALES sınavında nasıl sorular sorulacak?
ALES’e girecek olan adayların cevaplandıracak olduğu sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm bulunur. Bu iki bölüm de kendi içerisinde Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olmak üzere ayrılmaktadır. Sınavda adayların cevaplandırması gereken toplam 160 soru bulunur. Her bölümde 40 soru yer almaktadır. Sözel testler adayların sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşur. Sayısal testler de genel olarak adayların mantıksal şekilde akıl yürütebilme becerisini ve sayısal becerisini ölçmeye yönelik hazırlanan sorulardan meydana gelir. Sınavdaki testlerde sorulan sorular, yükseköğretim programlarından edinilmiş olan yeterlilik ve bilgileri ölçmez. Sınavda sorulan sorular farklı alanlardan mezun olmuş olan adayların cevap verebilecekleri nitelikteki sorulardır. Adaylar, puan olarak hangisinin yüksek olmasını istiyorsa o ağırlıklı puanlara göre 4 testin içinden en az 3 tanesini çözecektir. Dileyen adaylar 4 testi de çözebilir.
ALES’te Dikkat Edilmesi Gerekenler
Adayların ÖSYM’nin internet sitesinden alacakları sınav giriş belgeleri renkli ya da siyah-beyaz olabilir. Sınav giriş belgelerinin üstünde adayın fotoğrafının olması zorunludur. Adayın fotoğrafının bulunmadığı giriş belgesi ile sınava girilemez. Giriş belgesinin ön ve arka yüzü, ÖSYM tarafından yazılan bilgiler dışında karalanmamalıdır ve çizilmemelidir. Adaylara sınav giriş belgeleri adreslerine posta ile gönderilmeyecek olup sadece internet üzerinden giriş belgesinin çıktısı alınabilecek. Sınav günü, sınav giriş binası önünde yoğunluğa sebebiyet vermemek için adayların çanta ve benzeri eşyalarını yanlarında getirmemesi gerekir. Sınava gelirken metal aksesuara sahip olmayan sade bir kıyafet tercih edilmelidir. Sınav salonlarına adayların zamanında alınması önemlidir. Bu nedenle de en az bir saat öncesinde bina önünde hazır olarak beklenilmelidir. Sınav giriş belgesi ve T.C. kimlik belgesi sınava giderken unutulmamalıdır. T.C. kimlik belgelerinde adayların fotoğraflarından kimlik belirlenme aşamasında güçlük meydana gelirse, aday sınava alınmayıp sınavı geçersiz olarak kabul edilebilir.