ALES sınav giriş yerleri belli oldu!
ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ilkbahar dönemi için giriş yerleri belli oldu. Sınava girecek olan adaylar sınav giriş belgelerini nasıl alacaklar? ALES ile ilgili detaylar haberimizde!
7 Mayıs 2017 Pazar günü yapılacak olan ilkbahar dönemi ALES için sınav giriş yerleri açıklandı. Adaylar, ÖSYM’nin internet sitesi ais.osym.gov.tr üzerinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak sınav giriş belgelerinin çıktısını alabilirler.
ALES Sınav Girişi Yerleri Hakkında Detaylı Bilgileri İçin TIKLAYINIZ!
Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.
Sınav Saatine Dikkat!
ALES ilkbahar dönemi sınavı saat 10.00’da başlayacak ancak ÖSYM tarafından uygulanmaya başlayan 15 dakika kuralı bu sınav için de geçerli olacak. Adayların sınav binalarına 09.45’ten sonra girmelerine asla izin verilmeyecektir. Adayların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için sınav başlangıç saatinden en az 1 saat önce sınav binası önünde hazır olarak beklemesi gereklidir.
ALES Puanı Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Adayların ALES’ten alacakları puanlar, sınavın gerçekleştirildiği tarih itibariyle 3 sene geçerlilik süresine sahip olacaktır. Bir yere başvuru yapıldığında adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılır. ALES için bir sınırlama söz konusu değildir. İsteyen adaylar, tüm ALES’ler için başvuru yapıp sınavlara girebilme hakkına sahiptir.
ALES İlkbahar dönemi sınavında nasıl sorular sorulacak?
Sınava girecek olan adaylar için sözel ve sayısal olmak üzere iki farklı bölüm yer almaktadır. Bu bölümlerde kendi içlerinde Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 olarak ayrılır. Sınavda cevaplanacak toplam soru sayısı 160’tır. Her bir bölümde 40 soru yer alır. Sayısal testler genel olarak adayların mantıksal olarak akıl yürütebilme becerilerini ve sayısal becerilerini ölçmeye yönelik olarak hazırlanır. Sözel testler ise adayların sözel olarak akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanır. Sınavda sorulan sorular yükseköğretim programlarından kazanılmış olan yeterlilikleri ve bilgileri ölçmek için değildir. Sınavda sorulan sorular farklı alanlardan mezun olan adayların cevap verebileceği nitelikte olan sorulardır. Adaylar, puanlarının yüksek olarak hesaplanmasını istediği ağırlıklı puanlara göre 4 test içerisinden en az 3 tanesini cevaplandıracaktır. İsteyen adaylar tüm testleri de çözebilme hakkına sahiptir.
ALES Sınavına Kimler Girebilir?
Lisans eğitimi programından mezun ya da mezun olabilecek konumda olanlar ile yurt dışında lisans eğitimi alarak Türkiye’de akademik kariyer başlangıcı yapmak isteyenler, ÖSYM tarafından açıklanan kanun hükmünde kararname uyarınca ALES’e girebilirler. Araştırma görevlisi, uzman, okutman, öğretim görevlisi ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolar için açıktan ya da öğretim elemanı dışındaki kadrolar için naklen atanabilmek için ALES girilmesi zorunlu bir sınavdır.
Sınav İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Adaylar sınav giriş belgelerinin çıktısını siyah-beyaz ya da renkli olarak çıkartabilirler. Sınav giriş belgesi üzerinde fotoğrafın olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Fotoğraf bulunmayan giriş belgesi ile sınava girilmemektedir. Belgenin ön ve arka yüzü, ÖSYM tarafından yazılmış olan bilgiler dışında karalanmamalı ve çizilmemelidir. Adaylar, sınav giriş belgelerini sadece internet üzerinden alabilecektir. Ayrıca adreslere posta olarak sınav giriş belgesi gönderimi yapılmayacaktır. Bina girişinde yoğunluğa neden olmamak için adaylar, çanta ve benzeri eşyalarını sınav binasına getirmemelidir. Sınava metal aksesuarlar içermeyen sade bir kıyafet ile gelinmelidir. Sınavın başlangıç saatinden en az 1 saat önce sınav binası önünde hazır olarak beklenmelidir. Bu sınav salonlarına adayların zamanında alınabilmeleri için son derece önemlidir. T.C. kimlik kartı ve sınav giriş belgesi sınava gidilirken unutulmamalıdır. Adayların kimliklerindeki fotoğraflardan, adayların kimliklerinin belirlenmesi güçlük oluşturursa sınava alınmayabilirler ve sınavlar geçersiz olarak kabul edilebilir.