Ales başvuruları nasıl yapılır?
Binlerce kişinin, akademik kariyer başlangıcı yapmak ve lisans eğitimini bir üst düzeye çıkarmak amacıyla heyecanla beklediği ALES sınavının başvuruları, 15 Mart 2017 tarihi itibariyle başlamış bulunuyor. Adayların merak ettiği diğer konular ise başvuruların nasıl yapıldığı ve sınav ücreti gibi konular. Bütün bu konular detayları ile haberimizde sizlerle.
ALES başvuruları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin 14 Mart 2017 tarihinde yaptığı açıklamayla birlikte resmen başlamış oldu. 15 Mart ve 23 Mart tarihleri arasında, 23 Mart Perşembe günü saat 23.59’a kadar yapılabilecek ALES başvurularında, başvuru ücretleri gibi detaylar da belli olmuş durumda. Öncelikle, ALES ile ilgili ÖSYM’nin resmi sitesinden yaptığı açıklamaya bakalım.
ÖSYM’nin ALES Başvuruları İle İlgili Yaptığı Açıklama
ALES başvuruları, yapılan bu açıklama ile resmen başlamış oldu ve sınava katılacak olan binlerce adaya, ALES başvuruları dışında, sınav saati, süresi ve ALES kılavuzu erişimleri hakkında da bilgilendirme yapıldı. 14 Mart 2017 tarihli ÖSYM açıklamasının tam metni şu şekilde;
‘’2017 ALES İlkbahar Dönemi Başvuruları
2017 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2017-ALES İlkbahar Dönemi)İlkbahar Dönemi Sınavı, 7 Mayıs 2017 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır.
Sınava başvurular, 15 - 23 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava başvurmak isteyen adaylar için Kılavuz ile Aday Başvuru Formu başvuru tarihleri içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır.
Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olupEk’te yer alan Kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir.
Adaylara saygıyla duyurulur.’’
ALES 2017 İlkbahar Dönemi Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
ALES’in düzenleneceği tarih, 7 Mayıs 2017 tarihi. Pazar gününe denk gelen ve saat 10.00’da düzenlenecek olan sınavda, diğer sınavlarda olduğu gibi 09.45’ten sonra gelen hiçbir aday sınavın düzenlendiği binaya alınmayacak. Bu nedenle, adayların sınavın düzenleneceği saatten en az bir saat önce sınav alanında bulunması tavsiye ediliyor. Bu düzenlemenin nedenlerinden biri, sınav öncesi rutin olarak yapılan kimlik ve güvenlik kontrollerinin zamanında tamamlanarak sınavın zaman kaybedilmeden tam saatinde başlatılması.
ALES Başvuruları İle İlgili Yapılması Gerekenler ve Detaylar
ALES’e başvuracak olan adayların, belirtilen tarihler arasında başvurularını yapmaları haricinde, başka konulara da dikkat etmeleri gerekiyor, bunlardan birisi ÖSYM aday sistemine kayıtlı fotoğraf konusu. Adayların, ÖSYM aday işlemleri sisteminde güncel bir fotoğrafı bulunmak zorunda. Eğer ALES’e girecek olan adayın ÖSYM aday işlemleri sisteminde kayıtlı herhangi bir fotoğrafı bulunmuyorsa, adayın ALES başvurusunu ÖSYM başvuru merkezlerine giderek yapması gerekiyor. Eğer ÖSYM sisteminde güncel bir fotoğrafınız varsa ve uyarı almıyorsanız, ÖSYM’nin düzenlediği diğer sınavlarda olduğu gibi, başvurunuzu ais.osym.gov.tr adresi üzerinden kendiniz yapmanızda bir sakınca bulunmuyor. ÖSYM aday işlemleri sisteminin, fotoğrafınızı kabul etmesi için, fotoğrafınızın son 50 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da fotoğrafın ÖSYM tarafından onaylanması ve kurallara uygun olması. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise önce başvuru işleminin ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılması ve daha sonra ÖSYM tarafından belirlenen 90 TL’lik sınav ücretinin yatırılması.
ÖSYM başvuru merkezlerinden başvurusunu yapacak olan adaylar, ÖSYM başvuru merkezlerinin adres bilgilerini ÖSYM’nin resmi sitesinden öğrenebilirler. ALES sınavı ücreti, Akbank, Halkbank, Finansbank’ın tüm ATM’lerine ve şubelerine yatırılabiliyor. Ziraat Bankası İnternet ve mobil bankacılığı ile Türk Ekonomi Bankası ve Kuveyt Türk’ün tüm şubeleri ile internet bankacılığı sınav ücreti yatırılırken kullanılabilecek mecralar.