Alaçatı Belediye Başkanı yargılanıyor!
İZMİR’in Çeşme İlçesi’ne bağlı Alaçatı Beldesi’nin Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç’ın da aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, suç işlemek için örgüt kurma ve ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine devam edildi.
Hepsi tutuksuz yargılanan sanıklardan Ali Ayhan Yıldız, Bilgin Barbun, Ebru Çekindağ, İbrahim Aktaş, Yusuf Bademci ve Ahmet Özer duruşmaya katılırken, diğer 30’u gelmedi.
Alaçatı Jandarma Komutanlığı’na 2008 yılında gelen bir ihbar sonrasında, dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla bir yıl sonra Alaçatı Belediyesi’ne yönelik olarak ’Fare Kapanı’ adı verilen operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’la birlikte, meclis üyeleri, bürokratlar, işadamları, turizmciler ve esnafın da aralarında bulunduğu 41 kişi ’suç işlemek için örgüt kurma’, ’ihaleye fesat karıştırma’, ’rüşvet ve yolsuzluk’ suçlamalarıyla gözaltına alınıp, Adliye’ye sevk edildi.
Şüphelilerden, aralarında Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın da bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Yapılan itiraz üzerine 10 gün sonra, Başkan Dalgıç da dahil olmak üzere 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın da aralarında bulunduğu toplam 36 sanık hakkında dava açtı. İddianamede, Muhittin Dalgıç’ın ’tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek ve kıyı kanununa muhalefet etmek’ suçlarından ve bazı suçları birden fazla işlediği iddia edilerek, toplam 185 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önceki duruşmalarında veridiği ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. Dalgıç, "Ben örgüt kurmadım. Yapılan tüm ihaleler yasaldır. Alaçatı gelişen bir bölge. Kamu İhale Kurumu’na (KİK) başvurmadan hiçbir ihale yapılmadı. Evraklara bakıldığında hiçbir itiraz ve şikayet gelmediği görülecektir. Alaçatı girişinde belediye ait 22 derme çatma işyeri vardı. Kiracılarla anlaşıp, buraları yıktık. Daha sonra burada 34 dükkan yaptık. İlk olarak dükkanları eski kiracılara vermek için teklifte bulunduk. 12 eski kiracı gelip anlaşma yaptı. Daha önce kiralar yıllık 2 bin liraydı. Sonrasında bunları 18 bin liraya kiraya verdik.
Amacımız burada kamuyu korumaktı. Cebimize beş kurş para girmedi. Alaçatı Port’ta da usulsüzlük yoktur. 8500 nüfusa sahip bir belediyeyiz. Üç kuşaktır birlikte yaşıyoruz. Herkes birbirini tanır" dedi.
Yapılan son duruşmaya hepsi tutuksuz yargılanan sanıklardan Ali Ayhan Yıldız, Bilgin Barbun, Ebru Çetindağ, İbrahim Aktaş, Yusuf Bademci ve Ahmet Özen ile avukatları katıldı, diğerleri gelmedi. Mahkeme, bazı tanıkların talimatla alınan ifadelerinin geldiğini belirtti.
Sanık avukatlarından Ertan Evren, Nusret Doğan ve Öztekin Tosun, mahkemeye verdikleri dilekçede, Alaçatı Belediyesi ile ilgili ihaleler konusunda İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, bu talebin diğer eksikliklerin giderilmesinden sonra değerlendireleceğini belirtti, duruşmayı talimatla ifadeleri istenen tanıkların ifadelerinin gelmesinin beklenmesi için, duruşma günleri dolu olduğundan 5 Aralık’a erteledi.