Gazete Vatan Logo

AKP yükseliyor CHP ise düşüşte

Avrupa Kamuoyu ve Piyasa Araştırmaları Birliği (ESOMAR) üyesi 3 araştırma şirketi, birbirinden habersiz 5 bin 200 kişiyle yüz yüze görüştü. Ve "Bugün bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz" sorusu yöneltti. İşte çıkan sonuç...

Sonar: 15 ilde toplam 1600 kişiyle görüşüldü
Sonar Araştırma Şirketi, VATAN Gazetesi için gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasını 25 Ocak -7 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdi. Araştırma, Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Mersin, Ordu, Samsun ve Trabzon illerinde 1600 kişiyle yüz yüze görüşerek yapıldı. Çalışma, 2004 yılı seçmen sayısı baz alınarak, 2000 yılı nüfus sayımındaki yaş, cinsiyet, ilçe ve mahallelere göre gerçekleşti.

Araştımanın sonucunda Meclis'e (kararsızların oy oranı dağıtılmadan) 4 parti giriyor. AKP'nin oyun yüzde 32.0. Ancak CHP'de destek yüzde 13.1'de kalıyor. Ankete göre MHP ve DYP barajı geçiyor. DYP'nin oy oranı yüzde 12.1. MHP'nin ise 10.2...

Konsensüs: 27 ilde yapıldı 1200 kişiyle görüşüldü
Konsensüs Araştırma Danışmanlık, saha çalışmasını 22 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdi. Araştırma, 18 yaş ve üstü 1200 kişiyle yüz yüze yapıldı. Araştırma toplam 27 ilde; Adana, Antalya, Hatay, Ankara, Konya, Kastamonu, Samsun, Zonguldak, Balıkesir, Tekirdağ, Trabzon, Bursa, Kocaeli, Aydın, izmir, Manisa, Gaziantep, Mardin, Mersin Şanlıurfa, istanbul, Ağrı, Erzurum, Kayseri, Kırıkkale, Malatya, Van'da yapıldı. Denekler rastgele seçildi...

Araştırmanın sonucuna göre, mevcut partilerden sadece AKP ve CHP Meclis'e girebiliyor. Kamuoyu araştırmasında 3 Kasım seçimlerinde yüzde 34 oy alan AKP'nin oyları düşüş gösterip yüzde 31.5 iniyor. CHP'nin oylarında ise büyük bir düşüş gözleniyor: Yüzde 12.1.. 3 Kasım seçimlerinde Meclis dışında kalan MHP'nin oy oranı ise 9.4'te kalıyor.

Yönelim: Seçmen yaşına gelen öğrenciler seçildi
Yönelim Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş, kamuoyu araştırmasını 31 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdi. Araştırmada 2400 kişiye, "Bugün bir milletvekili genel seçimi yapılacak olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu yöneltildi. 7 ilde yapılan araştırmada, yerleşim yerlerinde yapılan çalışan erkekler, çalışan kadınlar, emekliler, işsizler ve seçmen yaşındaki öğrenciler seçildi. Ve saha çalışması yüz yüze gerçekleşti...

Yönelim'in anket sonucuna göre Meclis'e iki parti giriyor: AKP ve CHP. AKP'nin oy oranı 3 Kasım genel seçimlerine göre yükseldi: Yüzde 38.7... 3 Kasım'da yüzde 20'lerde oy alan CHP'de ise büyük düşüş var. Oyu yüzde 11'de kalıyor. Bu çalışmaya göre diğer partiler barajı geçemiyor ve Meclis dışında kalıyor.

Aslında, 3 önemli şirketin VATAN Gazetesi için yaptığı 3 ayrı seçim anketi, siyasetin giderek ısındığı, hareketlendiği bir dönemde yapıldı... Üç şirketin de saha çalışmasını yaptığı dönemde, gündemde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın başlattığı ve her geçen gün tansiyonu yükselen "mal varlığı" tartışması yaşanıyordu...

Gözlerin Başbakan Erdoğan'a çevrildiği, mal varlığını "açıklayacak mı, açıklamayacak mı" diye beklendiği dönemde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Çamlıca'da SİT alanına yaptırdığı iddia edilen 2 kaçak villa gündeme hızlı giriş yaptı; bunu Unakıtan'ın pastörize likit yumurtaları takip etti... İşte bu dönemde, 3 şirket kamuoyunun nabzını yokladı... Sonar, Yönelim ve Konsensüs şirketleri saha çalışması noktalandığı, yani anketin bittiği dönemde gündeme yepyeni bir tartışma oturdu: "Artistlik yapma ulan..."

Anketin yapıldığı dönemde kamuoyu Başbakan Erdoğan'ın Mersinli bir çiftçiyle girdiği, daha doğrusu gireceği diyalogtan habersizdi...

Neler tartışıldı?
O zaman iktidarla muhalefetin oy potansiyelinin güncel siyasetten ne kadar etkilendiği konusunda ipuçları taşıyan araştırmaların yapıldığı dönemde yaşanan sıcak tartışmaları kısaca bir özetleyerek hafızamızı da tazeleyelim...

Kuş gribi: Yeni yılın ilk günlerinde patlak veren kuş gribi, özellikle aynı aileden üç çocuğun ölümüyle tüm toplumda şok etkisi yarattı. Hükümete yönelik eleştiriler ise, hem Dünya Sağlık Örgütü'nün yerinde yaptığı incelemeler sonucunda gerekli önlemlerin alınmış olduğu yolundaki tespiti hem de çocuklarını kuş gribi nedeniyle kaybeden aileye bizzat Başba-kan'ın sahip çıkmasıyla fazla etkili olmadı.

Ağca'nın tahliyesi: Abdi îpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın yanlış bir hesapla tahliyesi, kamuoyunda büyük gerilim yarattı. Ancak Adalet bakanı Cemil Çiçek'in yazılı emir yoluyla devreye girmesi ve Ağca'nın yeniden yakalanarak cezaevine konması, gerilimi yumuşattı.

Mal varlığı: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın isim vermeden adres göstererek CHP ve Genel Başkanı Deniz BaykaFın malvarlığıyla ilgili iddialarının basına yansıması üzerine yoğun bir mal varlığı tartışması yaşandı, iktidar ve muhalefet arasında yaşanan sert tartışmalar, Başbakan'ın mal varlığını açıklamasıyla şimdilik sona erdi.

Galataport: Galataport ve Başbakanla Maliye Bakanı'nın Ofer grubuyla ilişkileri, gündeme damgasını vuran konuların başında geldi. Başbakan Yar-dımcısbı Abdüllatif Şener'in girişimiyle ihalenin iptal edilmesi, ik-tidar-muhalefet çekişmesinin ana konularından biri oldu.

Ofer: TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin yine Ofer grubuna ihalesiz ve el altından satılması, iktidara en sert eleştirilerin ve suçlamaların yöneltilmesine yol açan gelişmelerden biri oldu.

Unakıtan villaları: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın istanbul'daki villaları da güncel siyasetin bir başka sıcak tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi: Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bu seçimden önce bir erken genel seçim yapılması da iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirmiş durumda. Ancak merkez sağda ve merkez solda güçlü bir alternatif olmaması, iki tarafın da kendi içinde tartışmaya devam ettiği bir durum.

Haberin Devamı