Gazete Vatan Logo

Akarsularımız artık “atık su”

Anadolu’yu kılcal damarlar gibi bir baştan bir başa saran nehir ve derelerimizin tamamına yakını bugün ölümcül hastalıklara yol açacak kadar kirlenmiş durumda

Bir zamanlar içinde çeşit çeşit balıkların bulunduğu, yaşam kaynağımız akarsularımız, arıtma tesisleri bulunmayan sanayi kuruluşları, kirlenmeye göz yuman sorumsuz kamu görevlileri yüzünden artık akamaz hale geldi. İşte sularımızın kara tablosu:

CEYHAN NEHRİ: Elbistan içme suyunu Ceyhan’dan alıyor, kanalizasyonunu Ceyhan’a bırakıyor.

AKSU ÇAYI: Kahramanmaraş’ın sanayi kuruluşlarının atıkları Aksu’ya akıyor.

FIRAT: Adıyaman’ın Besni ve Üçgöz beldesinin kanalizasyonu Sofraz Çayı ile birlikte Fırat’a karışıyor.

ASİ NEHRİ: 380 km. uzunluğundaki nehre hem yurt içi hem de yurt dışından atıklar boşaltılıyor.

SAKARYA NEHRİ: Eskişehir sınırları içinde temiz akan nehri, lağım suları ve fabrika atıklarının boşaltıldığı Ankara Çayı kirletiyor.

PORSUK ÇAYI: Kütahya’da kurulu azot ve seramik fabrikalarıyla kirlenmeye başlıyor. Kanalizasyon ve fabrika atıklarıyla artarak devam ediyor.

KIZILIRMAK-YEŞİLIRMAK: Sivas sınırları içerisinden geçen Kızılırmak, Yeşilırmak, Yıldız Irmağı, Tecer Irmağı, Kelkit, Tohma ve Tozanlı Çayı’nı il merkezi dahil tüm ilçe ve beldeler kirletiyor. Hiçbirinde arıtma tesisi yok.

İSTANBUL’UN DERELERİ: Avrupa yakasında 67, Asya yakasında da 70 olmak üzere toplam 137 dere bulunuyor. Yağmur sularıyla beslenen bu derelerin çoğunluğu, plansız yapılaşmanın ve çevre kirliliğinin tehdidi altında.

FIRTINA VADİSİ: Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi ve deresi, taş ocakları ile kaçak kum alımları nedeniyle kirlilik yaşıyor.

AKSU DERESİ: Giresun’un Aksu Deresi, kenarındaki hızlı yapılaşma nedeniyle artık ak değil.

YEŞİLIRMAK (Amasya): Şehrin içinden geçen ve kıyısındaki tarihi yalı boyu evleri ile kente ayrı bir güzellik katan Yeşilırmak evsel atıklar nedeni ile kirlendi.

ORDU’NUN DERELERİ: Ordu’dan denize dökülen Melet Deresi, kimyasal atıklar nedeniyle yüksek düzeyde kirlilik yaşıyor.

GEDİZ NEHRİ: Kirlilikten en fazla etkilenen su kaynaklarının başında yer alıyor. Endüstriyel atıklar nehri bitirmiş durumda.

BÜYÜK MENDERES: Afyon’un Dinar ilçesi sınırlarında doğan nehri Uşak’taki deri sanayinden Banaz’a bırakılan atıklara kadar kirletmeyen yok.

SİMAV ÇAYI: Geçmişte, berrak sularında sazan ve turna balıklarının yaşadığı Simav Çayı, artık siyah akıyor.

SUSURLUK ÇAYI: Susurluk Şeker Fabrikası yakınlarında çok sayıda balık kıyıya vurdu. Çayda değil avlanmak, hayvana su içirmek bile yasak. O kadar kirli!

ÇORUH NEHRİ: Özellikle ilkbahar döneminde meydana gelen erozyon nedeniyle kirlilik yaşanıyor.

Haberin Devamı