AK Parti'den sürpriz teklif!
AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanunun herhangi bir ihtiyacı karışlamadığını iddia ederek yürürlükten kaldırılmasını istedi.
Özdalga, Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanunun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Teklifini AK Parti Grup Başkanlığına sundu. Özdalga, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla da hazırladığı teklife ilişkin bilgi verdi.
Kanunun günümüzde herhangi bir ihtiyacı karşılama niteliği taşımadığını savunan Özdalga, “En önemli gerekçe bu kanun artık Türkiye’de hiçbir ihtiyacı karşılamıyor” dedi.
Kanun'un birinci maddesinin ikinci fıkrasında bazı unvanların, sıfatların yasaklandığını belirten Özdalga, "Bu yasaklanan sıfatlardan bazıları; dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık gibi unvan ve sıfatlar ve onunla beraber falcılık, büyücülük, üfürükçülük gibi bazı sıfatları da yasaklıyor. Bu iki grup unvan ve sıfat, toplumsal tasavvurda kesinlikle bir arada düşünülen ve birbirine yakın değerler taşıyan sıfatlar değil. Dedelik, çelebilik gibi sıfatlara kendi değerler dünyasında olumlu şeyler atfeden vatandaşlarımız açısından da çok küçük düşürücü bir beraber kullanım ve beraber yasaklama diye düşünüyorum” diye konuştu.
Özdalga, “Cemevlerinin ibadet yeri olamayacağını ileri sürenlerin kullandıkları önemli gerekçelerinden bir tanesi de bu kanun. O gerekçede ortadan kalkmış olacak” dedi.
-GRUPTAN ONAY BEKLİYOR-
“Siz bu teklifi Gruba mı verdiniz, Meclis Başkanlığına mı?” sorusuna Özdalga, “Ben bunu Gruba verdim. AK Parti Grubuna verdim. Ondan sonra da Meclis Başkanlığına vermeyi hesap ediyoruz, umut ediyoruz” dedi.
“Gruptan onay çıktı mı?” sorusuna da Özdalga, “Henüz çıkmadı. Kısa bir süre önce verdim. Çıkacağını ben arzu ve temenni ediyorum. Gruba verdim, parti disiplini içerisinde. Henüz grubumuzdan olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap gelmedi” yanıtını verdi.
“Bu öneriniz eğitimde birliği zedelemez mi?” sorusuna ise Özdalga, “Hayır, eğitim birliği ile alakası yok. Eğitimin birliği ile bu kanunun hiç alakası yok” diye konuştu.
“Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki gerilimi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Özdalga, “Başbakanımız ile Sayın Arınç kendi aralarında onu konuşup hallederler herhalde” demekle yetindi.
-GEREKÇE-
Teklifin gerekçesinde de, kanunun, demokratik hukuk devletinin temel ilkelerinden din ve inanç özgürlüğüyle bağdaşmayan yasaklar getirdiği ileri sürüldü.
Teklifin gerekçesinde, İnkılap Kanunlarının Korunması başlığını taşıyan Anayasa'nın 174. üncü maddesinin 'inkılap kanunu' olarak nitelendirilen sekiz adet kanuna atıfta bulunduğu belirtilerek, “677 sayılı Kanun bunlardan biridir. Anayasa'nın 174’üncü maddesi, getirilen korumayı şöyle tanımlamaktadır: ‘Anayasanın hiç bir hükmü... inkılap kanunlarının, Anayasanın halk oyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin, Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz’. Açıkça görüldüğü üzere bu Anayasal hüküm, inkılap kanunlarının yasama erki tarafından kısmen veya tamamen değiştirilmesi için bir engel teşkil etmemektedir” denildi.