Gazete Vatan Logo

AK Parti'de o isimlere neşter! Erdoğan rahatsız

AK Parti'de yeni dönem başlıyor. Erdoğan'ın altı aylık eylem planı belli oldu. 10 önemli adım atılacak. Bunlardan biri çalışmayan belediye başkanlarıyla alakalı. Sebebi de son anketlerden çıkan sonuçlar Erdoğan'ı rahatsız etmesi.

AK Parti'de o isimlere neşter! Erdoğan rahatsız

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı başta olmak üzere ilgili birimler çalışmalarına hız verdi. Son dakika haberine göre; belediye başkanlarının yatırımları, vatandaş ve teşkilat ilişkileri, bütçesini verimli kullanıp kullanmadığı, personel politikaları, seçimde verdiği vaatleri yerine getirip getirmediği, vatandaşla ilişkileri başta olmak il, ilçe ve büyükşehir belediye başkanları ile ilgili kısa sürede detaylı raporlar hazırlanacak. Bu raporlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

AK Parti’de “İkinci Erdoğan” döneminde 10 önemli adım atılacak:

Demokratikleşme, sivilleşme mesajları ön plana çıkacak. Toplumun talepleri de 6 aylık takvimde projelendirilecek. 80 milyonun kapısı çalınacak halkla bütünleşilecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 yıl sonra yeniden AK Parti'nin başına geçtiği kongrenin ardından gözler Türkiye'yi 2019'a götürecek yeni döneme çevrildi. Türkiye bu süreçte üç önemli adıma sahne olacak. AK Parti yeniden inşa edilecek, seçimler için hazırlıklar başlayacak ve hızlandırılmış icraat dönemi başlayacak. Teşkilatların yenilenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yol haritasını kamuoyu ile paylaşacak. Hazırlıklara süratle başlanan çalışma kapsamında öncelik sıralaması yapılarak hükümetin uygulamaya koyacağı 6 aylık eylem planı oluşturulacak. Parti içinde oluşturulacak komisyonla bunların nasıl bir takvim içinde hayata geçirileceği planlanacak.

Haberin Devamı

AK Partide o isimlere neşter Erdoğan rahatsız

80 MİLYONUN KAPISI ÇALINACAK

Türkiye'ye ekonomi ve demokraside lig atlatacak eylem planı kapsamında toplumun talepleri 6 aylık takvimde projelendirilecek. Günlük yaşama damga vuran tüm vaatleri önceleyen planla Meclis çalıştırılacak. Yatırımlardan sosyal güvenliğe kadar her alanda icraatların ön plana çıktığı bir dönem yaşanacak. Yeni dönemde teşkilatlar yenilenirken, 2019 seçimlerine kadar partinin tüm organları sahadan ayrılmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile 80 milyon vatandaşın kapısı çalınacak, halka her alanda bütünleşme sağlanacak. Yerel yönetimler seçim hazırlıklarına başlayacak. Yeni dönemde kalkınma alanında büyük hamleler başlatılacak. Ekonomi ağırlıklı olmak üzere hızla yeni kararlar devreye sokulacak. Demokratik, sivil adımlarla eş zamanlı yürüyecek bu süreçte reform paketleri arka arkaya yaşama geçirilecek. İcra döneminin getirdiği yenilikler her alanda kendini hissettirecek. İcra döneminin öncelikleri arasında ekonomi, istihdam, üretime ağırlık verilmesi, büyümeye odaklanılması yönünde adımlar olacak. Yeni nesil reformlar ivme kazanırken, sosyal destek politikaları ihtiyaçlara göre güncellenecek. AK Parti halkla bütünleşme sürecinde iletişim stratejisini de güncelleyecek. Yüz yüze görüşmelere ağırlık verilirken, teknolojik iletişim araçları da kapsamlı şekilde kullanılacak. Muhalefetin referandum sürecinde olduğu gibi olumsuz algı yapma girişimlerinin önüne geçilecek. Bu süreçte AK Parti'nin son 15 yılda Türkiye'ye kazandırdıkları, yeni dönemde yapacakları toplumun tüm katmanlarına anlatılacak.

Haberin Devamı

'DEMOKRATİKLEŞME ÖN PLANA ÇIKACAK'

Yeni dönemde de parti yönetiminde yer alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, 6 aylık eylem planının birden fazla boyutu olacağını belirterek, şunları söyledi: "Öncelikle teşkilatlar yenilenecek. Her alanda bir hamle dönemi olacak. İcraatlar her kesime yansıyacak. Yeni planla topluma güçlü bir mesaj verilecek. Partimiz geçmiş tecrübe ve gençlik enerjisiyle yeni bir döneme başlıyor. Toplumun bütün katmanlarına ulaşarak beklentilerini dinleyeceğiz. Bu kapsamda vatandaşın beklentileri de 6 aylık dönemde projelendirilecek. Demokratikleşme, sivilleşme mesajları ön plana çıkacak. Uygulamadaki bütün sorunlar çözülecek."

Haberin Devamı

ÇALIŞMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARINA NEŞTER GELİYOR

Yeni dönemde neler yapacağı büyük bir merakla beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun ilk mesajlarını kongrede verdi. Erdoğan'ın kongrede, "Şehirlerine yük olan değil, parti ve partimizi omuzlayanlarla yola devam edeceğiz" sözlerinin perde arkası da ortaya çıktı. Son dönemde yapılan anketlerde çıkan en önemli sonuçlardan biri "yerel yönetimlere ulaşmakta zorluk çekiyoruz" oldu. Kendisi de belediye başkanlığından gelen ve partinin aslında lokomotifini oluşturan yerel yönetimlere dönük bu algı Erdoğan'ı rahatsız etti. Bir başka algı da "AK Parti için yerel yönetimler partinin motoru, ancak bu durumun son yıllarda merkeze kaydığı" oldu. Yerel seçimlerin 2019'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç ay önce yapılacak olması da büyük önem taşıyor. Erdoğan'ın bu nedenle yerel seçimlerini çok önemsediği bildirildi. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı başta olmak üzere ilgili birimler çalışmalarına hız verdi. Belediye başkanlarının yatırımları, vatandaş ve teşkilat ilişkileri, bütçesini verimli kullanıp kullanmadığı, personel politikaları, seçimde verdiği vaatleri yerine getirip getirmediği, vatandaşla ilişkileri başta olmak il, ilçe ve büyükşehir belediye başkanları ile ilgili kısa sürede detaylı raporlar hazırlanacak. Bu raporlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan'ın yeterince çalışmayan, başarılı bulunmayan isimler ile tek tek çağırıp konuşup gerekli uyarıları yapacağı belirtiliyor. Erdoğan'ın yerel yönetimler ile ilgili ikinci adımı ise belediyelerin merkezi yönetim ile ilişkilerinden gelirlerine, imar başta olmak üzere yetkilerine kadar birçok düzenlemenin yer aldığı reform paketini TBMM'ye sevk etmek olacak.

Haberin Devamı



AK PARTİ'DE MYK'DAN KABİNEYE DEĞİŞİM HAFTASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı olmasıyla birlikte bu hafta kabine, parti yönetimi ve AK Parti'nin Meclis'teki grup yönetimi yeniden şekillenecek. Öncelikli olarak kongredeki tüzük değişikliğine göre Başbakan Binali Yıldırım'ın görevi ile ilgili düzenlemeler yapılacak. Yarın Meclis'te gerçekleşecek grup toplantısı basına kapalı olacak ve Yıldırım'ın grup başkanı olması için seçim yapılacak. Teamüllere göre partinin genel başkanı aynı zamanda grup başkanı oluyor. Ancak Erdoğan, milletvekili olmadığı için grup başkanı olamıyor. Yıldırım, kapalı grup toplantısının ardından milletvekillerine Meclis lokantasında öğle yemeği verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kongrede yeniden şekillenen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri içinden yakın çalışma arkadaşlarından oluşacak olan Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) bu hafta seçeceği belirtiliyor. MKYK'ya giren eski bakanlar Mahir Ünal ve Efkan Ala'nın yeni dönemde genel başkan yardımcıları olarak MYK'da yer alacağı belirtiliyor. Kulislerde en çok merak edilen ise kabine revizyonu. Bu hafta hem Erdoğan'ın hem de Yıldırım'ın yurtdışı programları bulunuyor. Bu nedenle kabine revizyonu hafta sonundan önce mümkün görünmüyor. Hatta kulislerde revizyonun haftaya veya Ramazan Bayramı sonrasına kalabileceği belirtiliyor. Kabinede 8 ile 10 bakan arasında bir değişimin olacağı ifade ediliyor. (Sabah)

KULİSLER NE DİYOR?

Milliyet Yazarı Serpil Çevikcan da bugünki köşesinde AK Parti'de yeni dönemi anlattı. Çevikcan'ın yazısından bazı bölümler şöyle;

KABİNE REVİZYONUNDA SÜRPRİZLER

AK Parti tüzüğü, MYK ile kabine revizyonunun iç içe düşünülmesine sonucunu da doğuruyor.

Kabinede yer bulacak isimler MYK’da yer alamayacak, partinin vitrininde olanlar kabineye giremeyecek.

MYK’nın çarşamba günü yani yarın açıklanması durumunda kabine revizyonunun da eşzamanlı olarak açıklanabileceği ya da Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nden dönmesinin hemen ardından cuma günü açıklanabileceği değerlendiriliyor.

Kabine revizyonunun önümüzdeki haftaya kalması da ihtimal dahilinde.

MYK’da da MKYK’dakine benzer oranda bir değişimin yaşanacağı kulislerde konuşuluyor.

Yer değiştirmelerle birlikte kabinedeki değişimin de 8 hatta 10 ismi bulabileceği ifade ediliyor.

İlk kez bakan olacak sürpriz isimlerle de karşılaşabiliriz.

Cumhurbaşkanı’nın tıpkı AK Parti yönetiminde olduğu gibi kabinede de uyum ve icraatı esas alacağını söyleyebiliriz.

Hemen ardından bu değişimlere paralel olarak Meclis’teki AK Parti grup yönetiminde de bazı isimlerin değişebileceği belirtiliyor.

Ankara’da bugünlerde siyasi kulislerde en çok isimleri duyuyorsunuz.

Hangi bakanın gideceği, kimin geleceği, kimin yer değiştireceği üzerine iddialar ortaya konuluyor.

Elbette tüm bu konuşmalar, Erdoğan siyasetinin keskinliği bilinerek yapılıyor.

Cumhurbaşkanı’nın yeni dönemde en küçük bir sürprize yer vermeden yol yürüyebileceği isimlerle çalışmayı istediği göz önüne alınarak değerlendirmelerde bulunuluyor.

BİNALİ YILDIRIM'IN MESAİSİ

Aldığım bilgilere göre, Yıldırım, “Genel Başkan Vekilliği”, “Grup Başkanı” sıfatlarını da taşıyacağı bu yeni dönemde, Başbakanlık’taki çalışmalara yoğunlaşacak.

Bakanlıklar arasındaki koordinasyona eğilecek, icraatın üzerinde duracak.

Ajandasındaki önemli başlıklardan biri uyum yasalarının TBMM’den sorunsuz geçmesi.

Siyasi Partiler Kanunu, seçim yasaları, TBMM İçtüzüğü gibi çok önemli düzenlemeler konusunda mutabakat sağlanması.

6 aylık sürede değişimin sorunsuz yaşanabilmesi.

Bu süreçte, Yıldırım’ın “Grup Başkanı” sıfatıyla, AK Parti’nin Meclis grubu konuşmalarını yapması da bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Meclis’te değil, 15 günde bir vekilleri partide toplayarak konuşacağı ifade ediliyor.

AK Parti, kısa zamanda büyük değişimlerle, yenilenerek 2019’a odaklanacak.

Ankara’yı hızlı ve radikal adımların atılacağı günler bekliyor.