AİHM’den Türkiye’ye ‘DTP’ mahkumiyeti
DTP’nin kapatılması ve siyasi yasak davasını karara bağlayan AİHM, Türkiye’yi “örgütlenme özgürlüğü” ve “serbest seçim hakkını ihlalden” suçlu buldu
Demokratik Toplum Partisinin (DTP) kapatılması ve eş genel başkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk, milletvekilliklerinin düşürülmesi ve kapatma ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdıkları davayı kazandı. Dün açıklanan karara göre AİHM’in örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen 11. maddesi ile serbest seçim hakkını düzenleyen 3/1. maddesinin ihlal edildiğine karar verildi.AİHM kararında DTP’yi, “Kürt meselesinin barışçıl çözümünde temel siyasi taraf” olarak tanımladı ve bu özelliğinin, örgütlenme özgürlüğü hakkının engellemesini haklı göstermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, iki yöneticisinin konuşmalarının parti kapatılmasını gerektirecek bir ifade içermediği belirtildi. Türkiye Tuğluk ile Türk’e 30 biner Euro, başvuruculardan parti üyesi Ahmet Ay’a da 7 bin 500 Euro manevi tazminat ve mahkeme masraflarını ödeyecek.
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi 11 Aralık 2009’da verdiği kararla, DTP’nin “terör faaliyetlerinin odağı haline geldiği gerekçesiyle” kapatılmasına hükmetti. Partinin 37 üyesine beş yıl süreyle siyaset yasağı getirildi. Eş genel başkanlar Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürüldü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç kararın ardından, “Anayasa Mahkemesi hak ve özgürlükler konusunda denge kuran kurumdur. Anayasaya, uluslararası hukuka bağlı kalarak bu dengeyi korumaya çalışmıştır” demişti.