AK Parti’de üst üste üç dönemden fazla milletvekili seçilememe kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan 70 isim ile, 7 Haziran’da hakkı dolan 26 milletvekili erken seçimde aday olabilecek.
7 Haziran seçiminde AK Parti’nin kurucu isimlerinin de yer aldığı partinin ‘ağabeyleri’ diye anılan birçok isim milletvekili adayı olamadı. AK Parti’nin üç dönem kuralına takılan bu 70 isim, erken seçim kararı alınmasıyla yeniden Meclis’e dönme fırsatı yakaladı.
Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Ali Babacan ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aday olamamıştı. Bakanlar dışında AK Parti’nin yine önemli isimleri eski Meclis başkanı Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin, Salih Kapusuz, Haluk İpek, Nihat Ergün, Hayati Yazıcı gibi isimler de Meclis dışında kalmıştı. Erken seçim kararıyla bu isimlere yeniden kapı açılmış oldu ancak bu kez de 7 Haziran’da milletvekili seçilen 26 kişi, erken seçimde üç dönem kuralına takılacak.
Tüzük değişecek
AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bu konuda tüzükte esneme yapılacağını açıkladı. Böylece, 7’si bakan olan 26 milletvekili için de yeniden adaylık yolunun açılması bekleniyor.
Yeni üç dönemlik yedi bakan
7 Haziran seçimleriyle başlayan 25. dönemle birlikte AK Parti’de yeni üç dönemlik olan 26 isimden 7’si bakan. Bu isimler şöyle: Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (İzmir), Maliye Bakanı Mehmet Şimşek (Gaziantep), Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz (Diyarbakır), Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu (Bursa), Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce (İstanbul), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık (Kocaeli), Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Lütfü Elvan (Antalya) (seçimlere giderken koltuğunu tarafsız isme bıraktı)
Yeni üç dönemlik 19 milletvekili
Bakanlar dışında kalan 19 isim de üç dönem kuralına takılıyor: Grup Başkanvekili Ahmet Aydın (Adıyaman), Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık (Malatya), Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber (Manisa), Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya (Ankara), Necdet Ünüvar (Adana), İlknur İnceöz (Aksaray), Yılmaz Tunç (Bartın), Canan Candemir Çelik (Gaziantep), Cahit Bağcı (Çorum), Mehmet Erdoğan (Gaziantep), Kemalettin Aydın (Gümüşhane), Orhan Karasayar (Hatay), Sürreyya Sadi Bilgiç (Isparta), Alev Dedegil (İstanbul), Feyzullah Kıyıklık (İstanbul), Yaşar Karayel (Kayseri), Burhan Kayatürk (Van), Seyyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa 23. dönemde bağımsız seçilip AK Parti’ye geçti), Ayşenur Bahçekapılı.
Sekiz bakana maaş formülü!
Milletvekili olmadıkları halde Bakanlar Kurulu’nda yer alan 3 dönemlik Bülent Arınç, Ali Babacan, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ile Ömer Çelik 15 Haziran’dan itibaren maaş alamadılar. Maliye Bakanlığı, bu isimlere, milletvekili olmadan, dışarıdan kabineye giren bakan muamelesi yaparak maaş ödeme formülüne gitti. 8 bakana üç aylık maaş tutarı olarak yaklaşık 45 bin lira ödendiği öğrenildi.