'Afla ilgili çalışmamız yok!'
Adalet Bakanı Bozdağ, ‘yeniden yargılanma’ konusunda kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Yeniden yargılama dışındaki seçenekleri de değerlendirdiklerini belirten Bozdağ, ‘Afla ilgili bir çalışmamız, böyle bir düşüncemiz yok’ dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Afla ilgili bir çalışmamız yok, böyle bir düşüncemiz de yok” dedi. HSYK kanun teklifinin “tatmin edici” olmadığını, köklü değişim için anayasa değişikliği gerektiğini vurgulayan Bozdağ, bunun için 30 Mart seçim sonrasına işaret etti. TRT 1’de yayımlanan Enine Boyuna programında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ şunları söyledi:
- İTTİFAK LAZIM: Türkiye’nin yargı konusunda ittifak edilmesi lazım. CHP’nin Genel Başkanı ve sözcüleri söylemediklerini bırakmadılar yargıya ama şu an başka bir pozisyondalar, siyasetin bir özeleştiri yapması lazım, bizim de yapmamız lazım.
- TATMİN EDİCİ DEĞİL: Bu düzenleme (HSYK düzenlemesi) tatmin edici bir düzenleme mi? “Evet” demem mümükün değil. HSYK, hesap verilebilirlik durumunda gereken yerde değil.
HSYK üyeleriyle ilgili herhangi bir şikayet olduğunda, bu kurum kendi görüyor kararı. Dünyanın hiçbir yerinde kendisiyle ilgili bir ihbarı kendisi inceleyen ve karar veren bir mekanizma yok. Biz bunu öngörememişiz. Benim şahsi görüşüm, kurulun denetimini kurul dışında bir mekanizmaya verilmesi lazım.
- ANAYASA DEĞİŞMELİ: Şu an gelinen noktada baktığımızda, 12 Eylül’den önce bizim itiraz ettiğimiz fotoğraf farklı bir şekilde önümüze geldi. Ha biz halk oylamasında böyle çıktı diye, aman geri atalım dersek, bu millete, bu devlete, yargıya en büyük kötülüğü yaparız. Bizim yaptığımız böylesi bir fotoğrafın ortaya çıkmaması içindi. Ama çıkıyorsa bir şeyler yaparız. Anayasa’nın 159. maddesinin uzlaşmayla değişmesi gerekir. Burada muhalefet partilerine iş düşüyor. Biz, CHP, MHP, BDP ile anayasa değişikliği konusunda uzlaşmaya hazırız. Zaten uzlaşı olursak teklif geçersiz olacak. MHP, bu gündemde biz bunu tartışsak dese ama seçimin yakınlığı nedeniyle birtakım siyasal hesapların olduğu aşikar. Ama 30 Mart’tan sonra kapsamlı bir uzlaşma olacağını düşünüyorum.
- YENİDEN YARGILAMA: Yeniden yargılama konusu, bizim hukukumuza yabancı değil. Ceza Muhakemesi Kanunu 311 bunu belirliyor. Devam eden ve kesinlemiş yargılamalar bakımdan özel bir kanunla iade-i muhakeme yolunun açılması talep ediliyor. Başbakanımız bu konuya sıcak baktığını belirtti, bize talimatları oldu. Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Önümüzü gören bir adım atmak istiyoruz. Böyle birşey yaparsak artıları ne olur eksileri ne olur bunun üzerine detaylı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma bittiğinde Bakanlar kurulu gündemine getireceğiz.
- AF DÜŞÜNCEMİZ YOK: Afla ilgili bir çalışmamız yok, böyle bir düşüncemiz de yok, bunun altını çizeyim. Yeniden yargılamanın bütün boyutlarını değerlendiriyoruz. Hukuk tarihimiz bakımından da konusuya bakıyoruz... Mahkeme karar verip bu karar kesinleştikten sonra eleştirilerimiz olabilir. Ben kesin ifade içeren cümleler kurmadım. Belirli davalar içinde farklı kişiler gerçekten haksızlığa uğramış olabilir ama dosyayı bilmeden böyle bir değerlendirme yapmak doğru değil.
- FARKLI SEÇENEKLER: Detaylı bir çalışma yürüyoruz. İdareyi muhakeme dışında başka seçenekler olabilir mi, o seçenekler nelerdir, onun üzerinde de detaylı çalışma yürütülüyor. Şu an başka yargılamalar konusunda 28 Şubat’ta da yatanlar var, af gündemimizde yok ama iade-i muhakeme için çalışırken farklı seçenekleri, formülleri düşünüyoruz. Farklı beklenti oluşturmak istemem. O formüllerin artıları eksileri konusunda oluşmuş bir kararımız yok. Arkadaşlarımız değişik alternatifleri söylüyor. Her türlü mağduriyeti gözeten bir çalışma.
‘Teklif Meclis’e gelecek ama uzlaşma mümkün’
ADALET Bakanı ozdağ, “HSYK teklifi Genel Kurula gelecek mi, uzlaşma için yeni bir teşebbüs mü beklenecek?” sorusuna, “Anayasa değişikliği yapılmadan bu konudaki tartışmalar bitmeyecektir. Şu anda teklif Genel Kurulun gündemine girmiş oldu. Salı günü Genel Kurul gündemine gelecek. Ancak uzlaşma ve bu noktada adım atma imkanı her zaman mümkündür” yanıtını verdi.