Gazete Vatan Logo

Af yasası son durum nedir? Af yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Af yasası olarak bilinen ceza infaz indirimi EYT yasası kadar ülke gündemini meşgul ediyor. Binlerce mahkûm ve mahkûm yakını gözünü Meclis’e çevirdi, ceza infaz indiriminin ne zaman çıkacağını bekliyor. Genel af yasası ile ilgili mahkumlar 1. Yargı paketinden gelecek haberi bekliyordu. Paket yasallaştı ve Resmî Gazete ’de yayımlandı. 1. Yargı Paketi’nden umduğunu bulamayan mahkumlar, şimdi 2. Yargı Paketi’nden gelecek habere kitlendi. Peki, Af yasası son durum nedir? Af yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Af yasası son durum nedir? Af yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Genel af yasası son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Af Yasası henüz TBMM gündemine gelmedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Af yasası ile ilgili görüşmelerin aralık ayının başında geleceğini bildirmişti, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, ‘’kısa sürede yargıda netice almasını sağlayacak düzenlemeler gündemdeydi’’ açıklaması yaparak, Af Yasası’nın henüz gündemlerinde olmadığını da belirtti.

AF YASASI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Af yasası ile ilgili görüşmelerin aralık ayının başında geleceğini söylemişti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise af yasası konuyla ilgili takvimin henüz belli olmadığını, takvimin gündemin yoğunluğuna bağlı netleşeceğini ifade etmişti.

İNFAZDA KADIN VE YAŞLILAR LEHİNE DÜZENLEMELER YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Af Yasası hakkında hükümet kanadından yakın bir tarihte AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuşmuştu. Çelik, “Bu konuda çok büyük bir hassasiyet var. Çalışmaların sonuçlanmasını beklemek lazım. Karşılıklı olarak çalışılıyor. Çünkü vatandaşlarımız da bu konuyu çok soruyor. Esas olan şu, tabii ki karşılıklı çalışılıyor, tabii ki AK Parti kendi çalışmasında henüz son noktayı koymadı. Biz bir defaya mahsus bir ceza indirimi yerine bir sistem değişikliğinden yanayız. ‘Bir defaya mahsus bir ceza indirimi verelim’ demenin başka semptomları olduğunu geçmişteki birtakım örneklerinden gördük. Bunun yerine bir sistem değişikliği en mantıklı yoldur. Mevcut durumda bir cezasızlık algısı gibi bir durum söz konusu olmamalıdır” Yani birileri suç işliyor ama herhangi cezayla karşı karşıya kalmıyor, cezasızlık durumu toplumsal vicdanı olumsuz yönde etkileyecektir, adalete de uygun değildir. Aynı zamanda da cezaevlerinde de ciddi kalabalıklaşma sorunu var. Dolayısıyla cezasızlık algısının ortaya çıkmamasıyla bu kalabalıklaşma sorununu belli bir denge içerisinde çözen bir yaklaşım ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız tarafından, geceleyin infaz, hafta sonu infaz ya da konutta infaz gibi usuller de değerlendiriliyor. Konutta infazda kadın ve yaşlılar lehine düzenlemeler yapılması için çalışmalar yapılıyor. Tabii kamuoyunun son derece hassas olduğu konu uyuşturucu, cinsel suçlar, terör ve terör örgütlü suçlarla tekrar tekrar suç işleyenlerin durumunun özellikle tartışılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bunlar üzerinde arkadaşlarımız ‘bu dengeyi nasıl sağlarız?’ diye bir çalışma yapıyor, son noktasını koymadık.” Diye konuştu.

Haberin Devamı

AF YASASI TBMM ÇATISI ALTINDA DEĞERLENDİREBİLİRLER

Haberin Devamı

Af Yasası ile ilgili son görüş ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın açıklamasında, ‘’Af konusu gündeme gelmedi. Adalet Bakanımızın bugün yaptığı sunumda yoktu. TBMM çatısı altında değerlendirebilirler. Bugün vatandaşın daha etkin ve kısa sürede yargıda netice almasını sağlayacak düzenlemeler gündemdeydi’’ dedi.

CEZA İNFAZ YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Ceza infaz yasası yani Af Yasası, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere, bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlarda cezalar yüzde 50 olacak. 10 yıl hapis cezası alan kişi ise, af teklifinin Meclis tarafından onaylanmasıyla 5 yıl cezaevinde yatacak.

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu yasadan yararlanamayacak.

AF YASASI KAPSAMINA ALINMAYAN SUÇLAR

Af yasası, terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet gibi cezaları ise, kapsamayacak.

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar

Milli savunmaya karşı suçlar

Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları

Soykırım ve insanlığa karşı suçlar

3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar

5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu

6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar

Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri

İşkence ve Eziyet Suçları