Af yasası son durum! Af yasası Meclis’e geldi mi?
Meclis tatilin ardından yasaları çıkarmak için çalışmalara başlayacak. Milyonlarca vatandaşın beklediği meclis çalışmalarından biri de Af yasası olacak. AK Parti ceza infaz yasası ile ilgili önemli düzenlemeler yapıyordu. Son olarak yargı paketi taslağının Meclis’e sunulmasıyla, gözler Meclis’e çevrilmişti. Hükümlülere ceza indirimi ön görülen taslağın ne zaman çıkacağı ise, merak konusu. Af yasası meclise geldi mi? Af yasası ne zaman yürürlüğe konulur? Af yasası son durum gelişmeleri haberimizde.
Meclisin açılmasıyla birlikte birçok konuda olduğu gibi, ceza indirim af yasası son dakika haberleri yakından takip edilmektedir. En son yargı paketi taslağının MHP ve CHP’ye sunulmasından sonra af yasası son durum gelişmeleri mahkum ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. Af yasası ne zaman çıkacak?
İlk paket meclisin açılmasıyla tekrar görüşülecek
AK Parti’nin hazırladığı yargı düzenlemelerini içeren ‘’Yargı Reformu Strateji Belgesi’’ çerçevesinde 1. yargı paketi hazırlanmış ve TBMM’ye sunulmuştu.
Pasaportların iadesi, ifade özgürlüğü, soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerinin kısaltılması, avukatlara hususi pasaport verilmesi, yargılama sürelerinin kısaltılması gibi 39 maddelik kanun teklifinde önemli düzenlemeler yer alıyor. İtirazlar nedeniyle geçen yıl yasama yılına yetişmeyen yargı reformunun ilk paketi meclisin açılmasıyla tekrar görüşülecek.
Af cezası kapsamında yer alması öngörülen suçlar
Birinci yargı paketinde en merak edilen maddelerin başını ise, 5 sene ceza indirimi çekiyor. İsnaf mahkemelerinde kesinleşen 5 sene altındaki cezalarda, Yargıtay’da temyiz yolunun açılacağı maddesiydi. Bu maddeye göre, Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek.
Af yasası son durum gelişmelerine göre şekillenecek, şartlı ceza indimi ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi olarak isimlendirilen af yasası teklifinde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere bir defalık 5 yıl indirim yapılması öngörülüyor. Yani cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlulara ilişkin cezalarda bu oran yüzde 50’liye çekilecek. 10 yıl hapis cezası alan kişi, af teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak. Dolayısıyla cezasının yüzde 50’sini çeken hükümlüler şartlı salıverme maddelerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.
Af yasası, terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet gibi cezaları ise, kapsamayacak.
Af kapsamın alınmayan suçlar
Milliyetçi Hareket Partisi'nin kanun teklifinde af kapsamında yer almayan suçlar
- Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
- Milli savunmaya karşı suçlar
- Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları
- Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
- 3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar
- 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar
- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar
- Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu
- 6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar
- Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri
- İşkence ve Eziyet Suçları