Adıyaman Hakkari bindirme zonu nerede? Adıyaman Hakkari fay hattı haritası: Adıyaman Hakkari arası fay zonu hangi ilçeleri kapsıyor?
Konya, İzmir ve Erzurum'da peş peşe meydana gelen depremler sonrası Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada Adıyaman Hakkari bindirme zonuna dikkat çekti. Görür, "Pınaryolu- Narman/Erzurum'da 4,0 deprem. Horasan batısı Göle arasında uzanan sol yönlü doğrultu fayı üzerinde (Çoban Dede). 6 Şubat depremleri sonucu sıkışan Doğu Anadolu'da bu depremler beklenebilir. Aynı beklenti Adıyaman-Hakkari arasındaki bindirme Zonu için de geçerli." ifadelerini kullandı. Söz konusu açıklamanın ardından Adıyaman Hakkari bindirme zonu nerede? Adıyaman Hakkari fay hattı haritası: Adıyaman Hakkari arası fay zonu hangi ilçeleri kapsıyor? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.
Konya'da 5.0 şiddetinde, tam yarım saat sonra da İzmir'in Buca ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan iki depremin ardından saat 21.37'de de Erzurum 4.1 şiddetinde depremle sarsıldı. Art arda gerçekleşen sarsıntıların ardından Prof. Dr. Naci Görür'den bir paylaşım yaptı ve Çoban Dede ile Adıyaman-Hakkari arasındaki bindirme Zonuna dikkat çekti. Peki, Adıyaman Hakkari bindirme zonu nerede? Adıyaman Hakkari fay hattı haritası ile Adıyaman Hakkari bindirme zonu…
ADIYAMAN HAKKARİ BİNDİRME ZONU NEREDE?
Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na bakıldığında büyük kentlerin birçoğunda fay zonları ve yüksek derecede deprem riski bulunmakta. Deprem fay zonları üzerinde yer alan iller arasında Hakkari de var.
Yüksekova (Hakkari) yerleşimi ve çevresi, Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek önemli sismik boşluklarından birisi olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu içerisinde yer almaktadır. Hakkari ili ve çevresi birinci derecede deprem bölgesi olup Yüksekova-Şemdinli fay onu, Başkale fayı, Bitlis-Zagros bindirme kuşağı ve Salmas (İran) fay zonunun yakınlarında yer almakta.
DEPREM FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
HAKKARİ DEPREM TOPLANMA ALANLARI İÇİN TIKLAYIN
ADIYAMAN DEPREM RİSK HARİTASI
Deprem tehlike haritaları, en güncel deprem kaynak parametreleri (aktif fay hatları), deprem katalogları (tarihsel ve aletsel deprem katologları) ve güncel istatistiksel dağılımlar dikkate alınarak hazırlanmaktadır. Yenilenmiş Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre önceki tehlike haritalarından farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri kavramı kullanılmıştır ve “deprem bölgesi” kavramı 2016 yılından itibaren ortadan kaldırılmıştır.
ADIYAMAN DEPREM RİSK ANALİZ RAPORU