Adana'da vatandaş ne diyor?
‘Servet yapmayı bırak önce 12 yıllık metroyu bitir!’
Adana’da vatandaşın derdi Başkan Aytaç Durak’ın serveti değil... Onlar yapımı 12 yıldır süren metro inşaatının bir an önce bitirilmesini istiyor...
Aytaç Durak’la ilgili Adana’da en çok tartışalan konu ’metro’. Vatandaşın bugünlerde en büyük derdi de yapımı yılan hikayesine dönen bu metro inşaatı. İşte 12 yıldır inşaası süren metronun hikayesi:
Adana Metrosu, 1998 yılında 340 milyon dolarlık bütçe ile yapılmaya başladı ancak bir türlü bitmedi. 1990 yılında fizibilitesi yapılan proje 1996 yılında Bursa, İzmir, Ankara metrolarıyla birlikte ihale edildi. 339 milyon TL’ye konsorsiyum kazandı. İnşaat 1999 yılında başladı. 2001 yılına gelindiğinde, 14 kilometreden oluşan, 13 istasyonu olan ve 3 tünelden geçen projenin neredeyse yüzde 60’ı tamamlandı. Hatta bitmemiş güzergahta çalışacak 35 metro aracı da alındı.
İnşaat durdu
İnşaat bu aşamada durdu. Belediye, gecikmeyle ilgili sürekli şu gerekçeleri sıraladı: “Güzergah uzatıldı, deprem yüzünden proje değişti, zemin şartları tahmin edildiği gib çıkmadı ve maliyetler arttı, kamulaştırma değerleri yükseldi.” 2006 yılında ise 194.2 milyon TL’lik ek kaynak sağlandı ve inşaata yeniden başlandı. 2009 yılına gelindiğinde projenin büyük bölümü tamamlandı. Hatta Mart 2009 seçimlerinden önce deneme seferleri de yapıldı. Seçimlerden sonra deneme seferleri iptal edildi. Seferlerin en kısa sürede başlayacağı açıklandı. Ancak 6 ay geçti hiçbir işlem yapılmadı.
Metro değil ’santimetro’
Adanalılar aynı tarihte inşaatı başlayan Bursa ile kendi metrolarını karşılaştırıyor. Aynı dönemde 17 kilometre ve 6 tünel olarak başlayan Bursa metrosunun temeli 1998 yılında atıldı. 23 Nisan 2002’de deneme sürüşleri başladı ve 2 ay sonra hizmete açıldı. 2008 yılında ise uzunluğu 21 kilometreye çıkartıldı. Bursa metrosu yaklaşık 300 milyon Euro’ya (630 milyon TL) mal oldu. Henüz faaliyete geçmeyen Adana metrosu için ise şimdiye kadar yaklaşık 534 milyon dolar (820 milyon TL) harcandı. Adana metrosunun, Bursa’ya göre 4 km kısa, 3 tünel eksik olmasına rağmen hâlâ bitirilememesi ise halkın metrolarına ’santimetro’ adını takmasına neden oldu. Adanalılar, Başkan’ın servetiyle ilgilenmediklerini belirterek, “Artık şu metro bitsin de yollarda sefil olmaktan kurtulalım” diyor.
Seçİm İçİn deneme seferİ
Adara Belediye Başkanı Aytaç Durak, Mart 2009 yerel seçimlerinden önce metroda deneme seferleri başlattı. Ancak seçimden sonra deneme seferleri iptal edildi. 2000’li yılların başında alınan vagonlar ise çürümeye bırakıldı.
Metro İnŞaatInda 2 ton sazan!
Uzayan metro inşaatı komik gelişmelere de sahne oldu. Metronun valilik binası önünde açılan kanalında biriken yağmur sularına, Seyhan Nehri’nden yakalanıp bırakılan sazan balıkları üremeye başlayınca metro çukuru balık havuzuna dönüştü. Ağ ve kepçelerle yakalanan yüzlerce sazan balığı, oksijen verilen özel tanklarda 8 kilometre taşınıp, Seyhan Barajı’na bırakıldı.
Durak: İnkar etmiyorum ki... Yargıda beraat ettim
İddİalar seçimlerde Kanal A TV’de Durak’a sorulmuştu. “1985’ten önce maddi sıkıntılarınız ve Durak İnşaat’ın 8 icra davasıyla ilgili kayıtlar var. Hatta müfettiş raporu da var. Ne dersiniz?” sorusunu Durak, “1984’ten önce müteahhitlik dönemim var. Çok apartman yaptık” diye cevaplıyor. Ancak “Ama icralık olan bir şirket bu?” şeklindeki ısrarlı soru üzerine Durak, “Ya geç canım ya. Sabancı’nın bile alacak verecek davalarından icraları vardır. Evet, 8 ayrı icra var. Ödemedim onları. Kaç liralık işti ki o? İnkar etmiyorum ki...” diyerek kendini savundu. Aynı programda Durak’a, 2001 yılındaki mal beyanı da soruluyor. Bu soruya ise şu cevabı veriyor: “Eksik mal beyan ettiğim davayla ilgili olarak yargılama tamamlandı ve beraat ettim.”