Gazete Vatan Logo

Açısal Hız Formülü Nedir? Açısal Hız Nasıl Hesaplanır?

Fizik derslerinin en önemli terimlerden birisi de açısal hız olmaktadır. Öğrencilerin karşısına sıklıkla çıkan açısal hız genellikle çizgisel hız konusu ile karıştırılmaktadır. Açısal hız genellikle dairesel ÅŸekilde hareket eden cisimlerin birim zamanda taranan açısına denilmektedir. Ayrıca vektörel hız olarak da bilinmektedir.Â

Açısal Hız Formülü Nedir? Açısal Hız Nasıl Hesaplanır?

 Açısal Hız Nedir?

 Açısal hız bir cismin birim zamanda açısal bir şekilde yer değiştirme miktarı olarak tanımlanmaktadır. Vektörel hız olarak da bilinen açısal hız cisimlerin eksenlerdeki dönüşleri ile hızını ifade eden bir terim olmaktadır. Açısal hızda Sl birim radyan / saniye ile ifade edilmektedir. Fakat farklı birimler ile de ölçülmektedir. Buna örnek açı / saniye ve açı / saat şeklinde verilebilir. Açısal hız W sembolü ile gösterilirken bazen de Ω sembolü ile gösterilmektedir. 

 Açısal hız yönleri genellikle dönüş düzlemine düz olmaktadır. Bu düzlem sağ el kuralı ile kolaylıkla bulunabilmektedir. Açısal hız dik hareketler ile meydana gelmektedir. İki boyutlu hareketlerde tek sayı bulunmaktadır. Genellikle çizgisel ile karıştırılmaktadır. Dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin açısal hız birim zamanda taranan açısına denilmektedir. Bunun yanı sıra çizgisel hız ise bir cismin birim zamanda kat ettiği yol olarak açıklanan bir terimdir. 

 Açısal Hız Formülü Nedir?

 Bir nesnenin birim zamanda açısal olarak yer değiştirme miktarı açısal hız olarak açıklanmaktadır. Vektörel olmasının dışında bir cisim bir eksen üzerinde dönüş hızını ve yönünü vermektedir. SL birimi radyan / saniye olmaktadır. Omega sembolü ile gösterilmektedir. Dönüş düzlemine dik ve sağ el kuralı ile bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Fizikte önemli formüllerden birisi de açısal hız formülüdür. Nesnenin birim zamanda açısal bir şekilde yer değiştirme miktarı olarak açıklanan açısal hız W ile ifade edilmektedir. Dairesel hareket eden bir nesneyi merkez noktasına bağlayan yarıçap vektörü tam tur olarak döndüğü zaman pi radyan açı birimi tarama yapmaktadır. W açısal hızı, t zamanı ve P periyodu ifade etmektedir. Buna göre şu formüller kullanılabilir:

 - Q = W*t

 - *Pi = W*t

 - W = (*Pi) / (T)

 Açısal Hız Nasıl Hesaplanır?

 Açısal hız hesaplaması merkez notaya göre yapılmaktadır. Açısal hız hesaplanacak olan noktaya ilk olarak çizgi çekilmektedir. Daha sonra ise cismin hızı düzlem üzerinde bileşenlere ayrılmaktadır. Eğer cismin bir bileşeni yok ise cismin çember oluşturacak şekilde döndüğü ifade edilmektedir. Açısal hız dik olan hareketler ile meydana gelmektedir. İki boyutlu hareketlerde her zaman tek sayı bulunmaktadır. Ayrıca yönü de bulunmamaktadır. İki boyutlu olan harekette açısal hız işaretleri eksenin değişmesi ile beraber değişmektedir. 

Haberin Devamı

 Açısal hız hesaplama işlemlerinde oluşan yarıçapın yönü ise hesaplamalara dahil edilmemektedir. Bunun sebebi ise yarıçapa bağlı hareket parçaları cismin yönüne etki etmemektedir. Açısal hız problemleri ve soruları özellikle fizik dersinde çok sık sorulur. Bu mantık ile açısal hız hesaplamaları yapmak mümkündür.

Â