Abi aranıyor!
Kriptolu telefonların da dinlendiği ortaya çıkınca TÜBİTAK'ta operasyon başladı. Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanı Işık, "Amirden değil abiden emir alan yaklaşımı kabullenemeyiz" dedi.
27.02.2014 - 02:51 |
Başbakan Erdoğan’ın “Kriptolu telefonlar bile dinlenmiş, TÜBİTAK’ta yeni yapılanmaya gidiliyor” sözünün ardından dün Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanı Işık 5 kişinin çalıştıkları mekanla irtibatlarının kesildiğini açıkladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 5 kişinin TÜBİTAK BİLGEM’le irtibatının kesildiğini açıkladı. Işık, SETA tarafından düzenlenen “Yeni Ekonomi: Ar-Ge ve İnovasyon” Panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan’ın açıklamaları şöyle:
- PARALEL YAPI SIZDI: TÜBİTAK, bir kamu kurumu olup da iş kanunuyla yürüyen bir kurum. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, paralel yapının en fazla sızma girişimlerinde bulunduğu kurumlardan biri. Bu konuyla ilgili biz de hassasiyetle çalışıyoruz. Burada kesinlikle devletin güvenliğiyle ilgili noktalarda, devletin kendi hiyerarşisi içinde amirinden emir almayıp da kendi ağabeyinden emir alan bir yaklaşımı asla kabullenmeyiz, bu noktada da yaptığımız tespitlerin gereğini yaparız. Bunun tabii bir mevzuatı ve mekanizması var. O mevzuat ve mekanizma gereğince gereken şey, gereken zamanda yapılır.
- GÖREVDEN ALINAN ESKİ BAŞKANLAR: TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun kararlarıyla görevden alınanlar var. BİLGEM’in eski Başkanı Hasan Palaz (20 gün önce alındı) ve Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) eski Başkanı Murat Aydın (1 yıl önce görevden alınmıştı), bu kapsamdaki isimlerden. Bununla ilgili bazı şeyler var ama her görevden alma, illa bu yapıyla alakalıdır demek de doğru değil. “Bu yapıyla alakalı” diye toptancı bir yaklaşımımız yok. Ne bir cadı avı düşüncemiz var, ne de devlet içerisine çöreklenmiş bu yapıya müsamahamız var. Bu iki noktada hassasız.
- 1 ŞUBAT’TA TALİMAT VERDİM: Sayın Başbakanımızın telefonu dinlenmiş. Bu, 17 Aralık süreciyle birlikte ortaya çıkan net bir durum. Bunun üzerine, Şubat ayının 1’inde yeni atanan BİLGEM Başkanı’na verdiğim talimat, “kesinlikle kriptolu telefonların incelenmesi”. Bunun 3 fazlı bir incelemeyle yapılması. Bu talimat dün verilmedi. 1 Şubat itibarıyla göreve gelen yeni BİLGEM Başkanı Prof. Arif Ergin’e verdiğimiz talimattı. O da bu sistemin güvenliğini, donanımını ve yazılımını mutlaka bir incelemeye alacağız.
- SORUŞTURMA VE İNCELEME: Sayın Başbakan’ın gruptaki açıklamalarından sonra bu sabah (dün) BİLGEM’deki kriptolu telefonlara bakan 5 kişi izne ayrıldı. Çalıştıkları mekanla irtibatları kesildi. Bu inceleme bitene kadar da çalışmamız sürecek. 2 çalışma yapıyoruz. Bir, idari soruşturma açılması talimatını verdim. İkincisi de teknik inceleme. Daha önceden verdiğim talimatın yoğunlaştırılmasını arkadaşlarıma söyledim.
'ABİ' ARANIYOR: Edinilen bilgilere göre, TÜBİTAK’ta görevden alınan 7 kişinin yerine kurum içinden kaydırma yapılacak. Kurum içinde yürütülen soruşturmalarda, görevden el çektirilen kişilerle irtibatlı olduğu düşünülen “abi”ler aranacak. Abiler kurum içinde bulunursa kurum içinde geniş çaplı temizlik yapılacak.
Hissettim açık net Montaj!
Bakan Işık, Başbakan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının kesinlikle montaj olduğunu savundu: “O ses kayıtlarını ilk dinlediğimde, çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Daha sonra biraz daha detaylı baktığım zaman, bu benim şahsi tespitlerim. Sayın Başbakan Konya’da olduğu halde, Ankara’da... Birisi çok sessiz, kısık sesle konuşurken diğerinin bağırması, psikolojik açıdan çok normal bir durum olmaz. Bu çok açık ve net bir montaj. Eğer Başbakanlık, TÜBİTAK’tan teknik inceleme isterse, tabii ki onu yaparız, ama teknik incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj olduğu ortada. Dün, Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Bu ses, Ağrı Dağı kadar gerçektir’ dedi. Herhalde Ağrı Dağı’nı Konya’da zannediyor. Bu kadar açık ve net montajı görmüyorsa, Ağrı Dağı’nın yerini de bilmiyordur.”
Kriptoloji merkezi nasıl çalışıyor?
TÜBİTAK bünyesindeki Marmara Araştırmalar Merkezi’ndeki (MAM) Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nün (UEKAE) kuruluşunda yer alan isimlerden ODTÜ’den Kriptoloji Uzmanı olan Prof. Dr. Ersan Akyıldız, sistemi VATAN’a anlattı: “Enstitü 1990’lı yılların sonunda askerlerin kriptolojik ihtiyaçları için kuruldu, zamanla büyüdü. Kamudaki diğer birimlere de yazılım üretmeye başladı. İşin içine ticari boyutlar da girdi ve bir süre sonra enstitüyü kuran Prof. Dr. Önder Yetiş ve ekibi lağvedildi. Kriptolu telefon üretimi ASELSAN tarafından yapılır. MAM’daki enstitünün görevi yazılım ve algoritmaları üretip cihaza yerleştirmektir.”
Haberin Devamı