Gazete Vatan Logo

ABD İran'ı vurmak için Türkiye'den üs istedi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden CIA Başkanı, NATO kapsamındaki bir İran operasyonuiçin Türkiye'den destek istedi. Buna göre, 2006 yılı içinde gerçekleşecek harekatta, Türkiye'dekiüslerden kalkan savaş uçakları İran'ın nükleer tesislerini nokta atışlarıyla yok edecek

Kitle imha silahları bahane edilerek düzenlenen Irak operasyonunun ardından herkesin aklında tek bir soru vardı: Bush'un bundan sonraki hedefi neresi olacak?..

Son haftalarda yaşanan gelişmelerle birlikte bu sorunun ardındaki sis perdesi yavaş yavaş aralanmaya başladı. İran'ı sürekli olarak nükleer silah programı konusunda sert bir dille uyaran Bush yönetiminin bu ülkeye yönelik bir operasyon hazırlığı içinde olduğu iddiaları giderek artan bir şekilde basında yer bulmaya başladı. Alman Tagesspiegel gazetesi ise daha önce DDP ajansında çıkan, "CIA Başkanı Erdoğan'a İran operasyonuna destek karşılığında PKK'yı vaad etti" haberini bir adım öteye taşıdı.

Erdoğan rahatsız
Goss'un, hava operasyonunu birkaç saat önceden Türkiye'ye bildirerek bu ülkedeki PKK kamplarının vurulması için yeşil ışık yaktığını hatırlatarak görüşmenin detaylarını yazan gazete, ABD'nin NATO ile dirsek teması halinde olduğunu ve NATO çerçevesindeki bir hava operasyonu için destek aradığını kaydetti. Haberini NATO kaynaklarına dayandıran Tagesspiegel'e göre Bush yönetimi bu kapsamda Türkiye'den üs talebinde bulundu. Saldırının bu üslerden kalkan jetlerle İran'ın nükleer tesislerine gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Almanya'nın en çok okunan haber dergisi Der Spiegel de Alman istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberde ABD ile Türkiye arasında İran operasyonu için istihbarat paylaşımına yönelik görüşmelerin başladığını ileri sürdü. Der Spiegel, olası saldırı ile ilgili haberin Alman istihbaratına en yakın gazeteci olarak bilinen Udo Ulfkotte tarafından kaleme alındığını da hatırlattı. Uzmanlara göre bu yayınlar olası bir operasyonun ilk aşamaları olabileceği gibi, Washington'un "korkutma" politikasının bir sonucu da olabilir. Daha önce de 2005'in Ocak ayında Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh Amerikalı komandoların İran'a girerek potansiyel hedefleri işaretlediğini ileri sürmüştü. Der Spiegel'e göre bu gelişmeler yanıbaşında bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıkan Türkiye'yi endişelendiriyor. "Erdoğan ve Türk ordusu İran konusundaki planlardan büyük rahatsızlık duyuyor" yorumunu yapan dergi, olası operasyonda Türkiye'nin de bu harekata katılmaktan başka çaresi olmayacağını yazdı.

Haberin Devamı