95’inci yılda dev bayraklı kortej
İzmirli, işgalden kurtuluşunun 95’inci yıl dönümünü Basmane’den Cumhuriyet Meydanı’na taşıdığı 350 metrelik Türk bayrağı ve Atatürk portresi ile kutladı. Başbakan Yıldırım ve Belediye Başkanı Kocaoğlu, gerginlikten sonra ilk kez bir araya geldi
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıl dönümü, törenlerle kutlandı. Törenler ‘Zafer Yürüyüşü’ ile başladı. Binlerce İzmirli, saat 09.00’da Basmane’de buluştu. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı 350 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin olduğu poster, yüzlerce İzmirli tarafından ellerde taşındı. Bu iki büyük bayrak ve posterin yanı sıra yürüyüşe katılanlar ayrıca Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yürüyüşe başladı. Kurtuluş törenlerinin resmi programı saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Çelenk sunumu sonrası protokol üyeleri, Konak Meydanı’ndaki bayrak törenine katılmak için buradan ayrıldı.
İkinci gerginlik
Başbakan Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile dünkü törende yaşanan gerginlik, Konak Meydanı’nda İzmir’in kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlama etkinliklerinde bu kez sokağa taşındı. İzmir Valiliği önündeki kalabalık arasından bir grup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atarken, diğer grup “Recep Tayyip Erdoğan” diye bağırdı. Gerginliğin artması üzerine iki grubun arasına çevik kuvvet girdi ve CHP’li milletvekilleri Mustafa Balbay ile Musa Çam’ın telkinleriyle ikinci grup dağıldı. Bir önceki gün İZBAN’ın Selçuk hattının açılışında Kocaoğlu, kendisine karşı atılan sloganlara “Bu projenin anası da babası da İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Ayıptır, ayıp” diyerek töreni terk etmiş, Yıldırım da “Birden şekeri çıktı, vitesler attı” açıklaması yapmıştı.
Karşıyaka’da gece yürüyüşü
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen kutlama programı, belediye binası önünde başladı. Akşam saatlerinde düzenlenen fener alayına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Çarşı içinden Karşıyaka Vapur İskelesi’ne kadar süren kortej boyunca, bando eşliğinde marşlar söylendi, sloganlar atıldı. Dev Atatürk posteri ile Türk Bayrağı taşındı. Binlerce bayrakla birlikte Çarşı gelincik tarlasına dönüştü. Korteje; CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar ile katıldı.
Kocaoğlu, yörük şalıyla yürüdü
Basmane Karakolu önünde başlayan Zafer Yürüyüşü’nde 350’şer metrelik Türk bayrağı ve Atatürk portresi Cumhuriyet Meydanı’na taşındı. Protokolün ardından yürüyüşe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yörük şalı taktı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde yürüyen korteje çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
‘Bu saygısızlık İzmir’e yapılmıştır’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yaptığı yazılı açıklamada, İZBAN’ın, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında hizmet veren, ülkenin havalimanı bağlantılı ve en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemlerinden biri olduğunu bildirdi. Fikir öncülüğünü İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı İZBAN’ın, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50 ortaklığıyla kurulduğunu anımsatan Torun, “Sayın Kocaoğlu ve onun şahsında tüm İzmir’e yapılan saygısızlık burada da bitmemiş, kürsüye çıktığı sırada, alana getirilen bindirme kalabalık tarafından konuşması engellenmiştir. Başta Sayın Başbakan olmak üzere, çok sayıda yetkilinin gözleri önünde olmuş ve herhangi bir biçimde bu nahoş olaya müdahale edilmemiştir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na İZBAN töreninde yapılan saygısızlık tüm İzmir’e yapılmıştır” dedi.
Statların temelleri atıldı
Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’in kurtuluş günü törenlerinden sonra Buca’ya geçti. Burada yapımı tamamlanan Yasin Börü Gençlik Merkezi’nin önünde kalabalığa seslenen Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak Selçuk ve Torbalı’daki açılışları anlattı. İzmir milletvekili seçildiği zaman 35 proje sözü verdiklerini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “Peki İzmirli takip ediyor değil mi? Bu projelerin 8 tanesi bitti. 14’ü halen devam ediyor. Diğerlerinin proje çalışmaları yapılıyor. İZBAN bunlardan biri. Konak Tüneli, Havaalanı bir başka proje. İzmir’in çılgın projesini de hazırladık. Nasıl İstanbul’un Marmaray’ı varsa İzmir’in Körfez geçişi var. Körfezi kuzeyden güneye denizin altından ve üstünden geçecek muazzam bir proje. İzmir isteyince bizde bu projede düğmeye basacağız. 6 dakikada Çiğli’den Narlıdere’ye, Balçova’ya geçiş mümkün hale geliyor. Bizim işimiz hizmet gücümüz millet. Siyaset bizim için millete hizmet anlamına geliyor. İzmir isteyecek biz de yapacağız” dedi.
‘Aralarında anlaşamadılar’
Yıldırım, “İzmir’in 100 yıllık tarihi geçmişi olan kulüplerin statlarının temelini de Buca’da atıyoruz. Bucaspor’un tabii gönlümüzde ayrı bir yeri var. Buca’nın stadı var. Onlar kendi aralarında anlaşamadılar. Nerede temel atalım? Karşıyaka’da atalım dedik, Göztepe olmaz dedi, Göztepe’de atalım, Altay olmaz dedi. Biz dedik ki tarafsız Buca’da bu temeli atalım. Böylece tatlıya bağlayalım. İzmir’in kurtuluş günü Türk futbolu için de İzmir futbolu içinde önemli bir gün. Türlü engellerle karşılaştık. Engel engel engel ve nihayet bütün engelleri bütün mahkemeleri hallederek bugünlere geldik. Maalesef İzmir’e çivi çakmayanlar yapılan hizmetlere de engel olmaktan geri durmuyor” diye konuştu.