Gazete Vatan Logo

80 özel yetkili savcıdan 1’i kadın!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 3. Yargı Paketi ile kurulması öngörülen yeni özel yetkili mahkemelere belirlenen 13 mahkemede, 65’i hakim, 80’i savcı olmak üzere toplam 145 hakim ve savcı görevlendirdi

Kurul 13 ağır ceza mahkemesi başkanı, 26 ağır ceza mahkemesi üyesi ve 26 özgürlükler hakimi atadı. Atanan hakim ve savcıların sadece 10’unun kadın olması, DGM (Devlet Güvenlik Mahkemeleri) döneminden beri kadın hakim ve savcıların bu mahkemelerde görevlendirilmemesi geleneğini devam ettirdi.

4 ağır ceza üyesi, 5 özgürlük hakimi

Kurul, atadığı bu 10 özel yetkili hakim ve savcıdan Ayla Ünal Antalya, Hülya Özkan Erzurum, Zülal Bilge Van, Dilek Öztürk İzmir’de kurulacak yeni mahkemelerde “ağır ceza mahkemesi üyesi” olarak görevlendirildi.

HSYK, Pınar Poyrazoğlu’nu Adana, Nihal Uslu’yu Ankara, Zürriyet Akgül’ü Diyarbakır, Handan Durmuş’u Erzurum, Necla Yılmaz’ı ise Van’da özgürlükler hakimi olarak görevlendirdi. Önemli soruşturma ve davaların görüldüğü İstanbul’a ise kadın hakim veya savcı ataması yapılmadı. HSYK’nın savcı olarak atadığı tek kadın yargı mensubu ise Nazik Yüksel Ceren oldu. Ceren, Van’da görev yapacak.

83 özel yetkili savcıdan 54’ü gitti

HSYK’nın yaptığı görevlendirmedeki en önemli istatistiklerden birisi ise kaldırılan özel yetkili mahkemelerde görev yapan 83 özel yetkili savcıdan sadece 29’unun yeni kurulacak mahkemelerde de görevlendirilmesi oldu. Böylece 54 özel yetkili savcı, yeni mahkemelerde görevlendirilmedi. Bu durum, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasındaki esas amaçlanan şeyin, hükümeti rahatsız eden savcıların tasfiyesi olduğu yönündeki değerlendirmeleri güçlendirdi.

Haberin Devamı