8 yıl önce düşen uçak için 8 sanığa hapis!
2007’de Isparta’da düşen ve 57 kişinin ölümüne sebep olan uçak kazasının 29’uncu duruşmasında karar çıktı. 20 sanığın 12’sine beraat, 8’ine 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arası hapis verildi.
30 Kasım 2007’de Atlasjet’in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus’tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte dün 29’uncu duruşma, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 20 sanığın yargılandığı ve 6 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti kararı açıkladı.
Genel müdüre 14 yıl
World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Atlas Jet yöneticisi Yavuz Çizmeci ve World Focus Havayolları çalışanı İsmail Taşdelen ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan önce 14’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası 11’er yıl 8’er aya indirildi. World Focus Havayolları teknisyeni Fikri Zafer Dinçer, aynı suçtan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dinçer’in cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü.
Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet’ suçundan beraat ederken, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapis cezası aldı. İki sanığın cezası 1’er yıl 8’er aya indirildi.
Yalancı tanıklara 3 yıl
Davaya sonradan eklenen iki sanıktan Recep Değirmencioğlu ile Vedat Örs ‘yalancı tanıklık’ suçundan 3’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki sanığın cezası 2’şer yıl 6’şar aya düşürüldü.
12 sanığa beraat
Diğer sanıklar Yavuz Yaşar, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz, Reşat Atalay, Murat Ali Ersoy, Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Zeynel Gündoğ ve Hilmi Tülemen ise beraat etti.
Ünlü fizikçilerimizi kaybettik
Uçakta, önde gelen nükleer bilimci Engin Arık ile Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Birimi Başkanı Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da yer alıyordu.
ARIZALI UÇAĞI UÇURMUŞLARDI
Atlasjet 4203 sefer sayılı uçağı, İstanbul’dan Isparta’ya 29 Kasım 2007’de 23:20’de havalanması gerekirken, Priştine’den geç döndüğü için 00:51’de kalkış yaptı. Saat 01:36’da inişe geçtiği sırada Isparta’ya 18 km mesafede Keçiborlu’da düştü.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçağın kuleyle yaptığı son konuşmadan sonra rotasından saptığını açıkladı. Açıklamada, hava koşullarının uçuşa uygun olduğu, havaalanındaki cihazların normal çalıştığı ve uçağın motorlarının çarpma anına kadar faal ve iniş takımlarının da açık olduğu belirtildi. Kazayla ilgili 2013 yılında hazırlanan raporda da, uçakta CVR (kokpit ses kayıt cihazı), FDR (uçuş verileri kayıt cihazı), EGWPS (geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazının) gayri faal durumda olduğu belirtildi. Ayrıca flapların da arızalı olduğu kaydedildi. Raporda, “Bu cihazlar ve özellikle EGWPS çalışıyor olsaydı kaza önlenecekti. Kaldı ki bu kadar bakım noksanı ve arızası bulunan uçağın başka aletlerinin de çalışıp çalışmadığı bilinmemektedir. Pilotlar sadece bakım noksanı ve arızalı olduğunu bildiği bir uçakla uçmaya zorlandıkları için zararlı sonucun gerçekleşmesinde tali kusurludur” denildi.
Eksiklere rağmen kiralanmış...
Sanıklardan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen önlem almadığından suçlu bulundu. O dönem Dünyaya Bakış Hava Taşıma A.Ş ortağı olan Yavuz Çizmeci de, uçağın tüm arıza ve bakım eksikliklerini bilmesine rağmen ve uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olmasından dolayı kusurlu bulundu. Mahkeme kararının ardından konuşan Yavuz Çizmeci, “Dava bir üst mahkemede sürecektir. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi.
MÜDÜR VE YARDIMCISI
Uçak kazası davasında dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru (solda) ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı da (sol 2) yargılanıyordu.