8 bin zeytin tehlikede!
Bandırma’da sanayi bölgesi kurulması için işlemlere başlanan arazide izin çıkmadan zeytin ağaçları kesilmeye başladı.
Soma’nın Yırca köyünde fabrika yapılması planlanan arazide 6 bin zeytin ağacı kesilmiş ve daha sonra mahkemenin aldığı karar ile diğer ağaçların kesilmesi önlenmişti. Soma’da yaşanan olayın bir benzeri Bandırma’da yaşanmak üzere. Balıkesir’e bağlı Bandırma’da fabrika yapmayı planlayan Nemport firması önce bölgede 700 dönüm arazi satın aldı. Daha sonra ise yaklaşık 2 bin zeytin ağacını gövdesinden yarım metre kalacak şekilde kesti.
Daha çok ağaç kesilecek
Kesilen dallar ise beyaz bir boya ile boyandı. Köylüler araziye iş makineleri ile gelindiğini ve arazide kazı çalışması yapıldığını söyledi. Ziraat Mühendisleri Balıkesir Şubesi İbrahim Akbıyık Şirinçavuş Köyü çevresinde 4 bin dekar üzerinde zeytin ağacı bulunduğunu belirterek bunun bin 200 dönümüne Nemport tarafından petro-kimya sanayisi kurulacağını söyledi. Akbıyık konuşmasına şöyle devam etti: “Budama işlemlerinin tamamı bununla ilgili. Arazide etüt çalışmalarında bulunduk. Bu ağaçlar budanacak yaşta ağaçlar değiller. Hepsi genç zeytinler. Aniden yapılan bu kesimin nedeni kurulacak sanayi tesisi için zeytinliklerin ileride daha rahat kesilmesi. Firma köyde zeytinliklerin bulunduğu arazinin 700 dekarını satın aldı. 400 dönüm daha satın alacak. 2 bin ağaç tahrip edildi. Firmanın satın aldığı alanda 8 bin ağaç daha var. Sanayi bölgesi olacak alanda ise toplam 108 bin zeytin ağacı bulunuyor. Karar onaylanırsa bu ağaçların tamamı sökülecek. Üstelik Bandırma’da bir sanayi bölgesi bulunuyor bunlara gerek yok.”
Burası muz cumhuriyeti mi?
NEMPORT Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Heris ise VATAN’a konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Bu arazileri 2 yıl önce satın aldık. Gerekli mercilerden izin aldık ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları 1 ay önce askıdan indirince beklemeye geçtik. Zeytinleri kesmeyi planlamıyoruz. Kabaklama dediğimiz budama operasyonu yapıldı. Çünkü geçtiğimiz yıl bütün zeytinleri aldılar ve biz 1 gram bile toplayamadık. Burada Soma’daki bir durum yaşanmayacak, oradakiler hayret vericiydi. Burası muz cumhuriyeti değil. Ama buradaki plan 2 yıl sonra tekrar değişirse, sanayiye açılırsa o zaman ne olur bilemeyiz.”
Ya mahkeme iptal ederse?
BANDIRMA’DA yaşanan bu olayın temeli 2 yıl öncesine dayanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloj Bakanlığı Şirinçavuş ve Hıdırköy arasında bulunan 30 bin dönümlük arazide sanayi bölgesi kurulmasına karar veriyor. Ziraat Mühendisleri Odası ise arazinin tarım alanından çıkartılmasına itiraz ediyor. Bakanlık tarafından yapılan itiraza bir ay içerisinde cevap gelmeyince bölgeyi tarım arazisinden çıkartan kararın iptali için konu yargıya taşınıyor.