Gazete Vatan Logo
Gündem700 müftüye sürgün iddiası Ankara'yı karıştırdı

700 müftüye sürgün iddiası Ankara'yı karıştırdı

Başkent yeni bir kadrolaşma iddiasıyla çalkalanıyor: Diyanet'te 28 Şubat döneminde önemli göreve getirilen 700 din adamının bir gecede görev yeri değiştirildi. Diyanet, sessiz kaldı. Türk Diyanet Vakıf-Sen Başkanı, "Görevden alındı denilenler yurtdışına gönderilenler, 1.5 milyar maaş alırken, 10 bin dolar alacaklar" dedi

Ankara-AKP'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 28 Şubat sürecinde önemli görevlere getirilen laik ve çağdaş din adamlarını sürgün ettiği, buna karşın daha önce çeşitli nedenlerle görevlerinden uzaklaştırılanları ise kuruma geri getirttiği iddiaları gündeme geldi. Ve bir gecede 700 müftünün görev yerlerinin değiştirildiği yolundaki haberler Ankara'yı karıştırdı. Bakırköy Müftüsü Zakif Uzun'un Çorlu'ya gönderilmesi, İstanbul'a 22 yeni müftünün getirilmesinde Personel Daire Başkanlığı'na getirilen Rüştü İnan'ın etkili olduğu da iddialar arasında yer aldı. Sultanahmet Camii İmamı Osman Nuri Bedir'in de görevinden alınıp, Çatalca'nın İzettin Köyü'ne gönderildiği, buna karşılık Haydar Aliyev'e karşı darbe girişiminde Abdullah Çatlı ile birlikte adı anılan Abdülkadir Sezgin'in göreve geri getirildiği de öne sürüldü.

Diyanet sessiz
Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili dün herhangi bir açıklama yapmayıp, sessiz kalmayı tercih etti. 28 Şubat sürecinde göreve getirilen Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin, sürgün edildikleri yolundaki haberlere, Diyanet çalışanlarının üye olduğu iki sendikadan biri olan Türk Diyanet Vakıf-Sen ise tepki gösterdi.

10 bin dolar maaş
Vakıf Başkam Bilal Eser, "Sürgün edildi denilen müftülerin bir kısmı yurtdışında görevlendirildiler. Burada 1.5 milyar maaş alırken, şimdi 10 bin dolar maaş alıyorlar. Bu mu sürgün?" dedi.

700 müftünün bir günde görev yerlerinin değiştirildiği yönündeki haberlerin eski yönetim tarafından gündeme getirildiğini öne süren Eser, şunları söyledi:

"Sürgün edildi denilenlerden Bursa Müftüsü Kıbrıs'a müşavir, Manisa Müftüsü Makedonya'ya müşavir, İzmir Müftüsü Kazakistan'a müşavir oldu. Üst Yönetimden alındı denilenlerden biri Rusya'ya, diğeri Almanya'ya, diğer ikisi ise Türkmenistan ve Azerbaycan'a müşavir oldu. Burada 1.5 milyar lira maaş alırken, şimdi 10 bin dolar maaş alacaklar. Böyle sürgüne can kurban, iddiaları samimiyetsiz buluyorum. Göreve geri getirildiği belirtilen Abdülkadir Sezgin'in kurumla ilgisi kesildi deniliyor. O dönem Sezgin emekli olmuştu. Şimdi de başmüfettiş olarak çalışıyor. Abdullah Çatlı ile birlikte Aliyev'e darbe girişiminde bulunmuş deniyor, böyle şeylere insanın gülesi geliyor."

Gidenlerin yerlerine atananlar hakkında "Milli Görüşçü" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Eser, "Bunu bilemem. Her yeni yönetim kendi ekibini kurar bu normaldir. Şunu da biliyorum, Sayın Başkan üniversiteden geldi ve getirdiği kişilerin çoğu da üniversitelerden gelen akademisyenler" diye konuştu.

Haberin Devamı