60 soruluk sınava uzmanlardan uyarı
Yeni sistemi uzmanlar VATAN gazetesi için değerlendirdi. Nitelikli liselere girişte 60 soruluk sınavın yeterli olmayacağını düşünen uzmanlar, sınavlı ve sınavsız yerleştirmelerin aynı gün açıklanmasının da sakıncasına değindi.
- TÖDER Rehberlik Uzmanı Celil Vardar: “Kaynaştırma eğitimi olumlu adım. Başarılı olan öğrencilerin örnek olması ve varolan başarı kalitesini yaygınlaştırmak amaçlanıyor. 60 soruyla bir ölçme ve değerlendirme yapılacağı açıklandı. Daha çok soruyla yapılan sınavın sonuçları daha objektif olabilirdi. Bunun dışında en büyük sorun sınavla yerleştirme ve sınavsız yerleştirme sonuçlarının aynı gün açıklanacak olması. Önceden ilk önce özel okullar açıklanır, yerleşemeyen öğrenciler devlet okullarına yönelirdi. Bu noktada her iki durumda d ek yerleştirme sisteminin uygulanması gerekecek.”
Ortadan kalkan fırsat
- Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz: “60 soru ve 90 dakika sürecek bir sınavla ölçme değerlendirme yapılacağı açıklandı. Ne kapsamı ne de soru sistemi belli değil. Ayrıca bu kadar öğrencinin değerlendirileceği bir sınavda 60 soru sorularak ne kadar doğru bir değerlendirme yapılacağı da meçhul. ‘En iyi okul en yakın okuldur’ düşüncesini ben de doğru buluyorum. Ancak bu sistemin dejavantajı şu: Bağcılar’ın arka sokağında oturan bir çocuğu Bakırköy’de okuması onun akdemik eğitim gelişimi için önemliydi. Çünkü gelişimi için farklı kültür ve çevre içerisine girme fırsatı buluyordu. Bu sistemle bu fırsatı ortadan kaldırıyoruz. Adrese dayalı yerlerleştirme ve sınava dayalı yerleştrme sonuçlarının aynı gün açıklanacağı söylendi. Bu öğrenciler için dezavantaj. Sınav sonucuna göre yerleşemeyen bir öğrenci bu süreçten sonra nasıl bir yol izleyecek bilinmiyor. Bir diğer konu da kaynaştırma sistemi. Özellikle 9. sınıfta sonra isteyen öğrencinin meslek lisesine geçiş hakkı yapmasına izin verilmelidir.”
Özeller: Bize bir etkisi yok
- Özel okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal: “Sistem genel olarak olumlu. 1 milyon 200 bin öğrencinin içinde olacağı sınav kaygısını ortadan kaldıracak. Her yıl yapılan sınav sonrasında zaten 1 milyona yakın öğrenci kendi semtinde bulunan okullara yöneliyordu. Başarı iddiası daha yüksek olan öğrenciler ise Türkiye genelinde 600 okul için bir sınav yarışı içindeydi. Bu sistem yine 200 bin öğrencinin içinde olduğu bir yarış olacak. Eski sistemde öğrenci sınav stresiyle kendini tüm sosyal faaliyetlerden ayırarak sadece test çözmeye odaklı bir sistemin içindeydi. Yeni sınav sisteminde ise öğrenciye sınava girmeme hakkı veriliyor. Bunun yanında bölgesinde bulunan 5 okul türünden birini seçerek sınav sonucuna göre istemediği bir liseye gitme zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Özel okullar açısından değerlendirdiğimizde ise sistemin bize bir etkisi yok. Çünkü özel okullar zaten öğrencilerin zorunluluktan değil tercih ederek geldikleri bir yer. Sadece MEB tarafından yapılan ortak sınavla mı yoksa her okulun kendi sınavına göre mi öğrenci alımı konusunda önümüzdeki günlerde karar verilecek.”