6 bin gözaltı
15 Temmuz darbe girişimine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çok yönlü soruşturma başlattı. 10’u general 2 bin 300 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı sayısı en az 6 bin.
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul’daki soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek. Başsavcılık bünyesinde iki ayrı soruşturma bulunuyor. Bunlardan biri darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik yürütülen soruşturma. Diğeri ise hakim ve savcılara yönelik soruşturma. Her iki soruşturmanın da bir numaralı şüphelisi Fethullah Gülen. İstanbul’da gözaltına alınan tüm şüphelilerin işlemleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılacak. Askerlere yönelik yürütülen soruşturma İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İrfan Fidan’ın koordinesinde savcılar Hasan Yılmaz, Hikmet Pak ve Can Tuncay tarafından yürütülecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından, Başsavcıvekilleri Fuzuli Aydoğdu ve İsmail Uçar, ifade işlemleri esnasında İrfan Fidan’a yardımcı olması için görevlendirildi.
Yüzde 95’i asker
15 Temmuz saat 22.00 sıralarında askerlerin köprüleri kapatmasından itibaren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açarak gözaltı kararlarına başladı. Darbeye teşebbüs soruşturması kapsamında toplamda 2300 kişi gözaltına alındı. Bunlardan yüzde 95’i askerlerden oluşuyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gözaltı kararı sayısının 6 bini bulduğunu belirtti.
Konya Ana Jet Üssü’ne operasyon
Konya’da, darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Özel Harekat ekiplerinin eşliğinde, Konya 3. Ana Jet Üssü’ne operasyon düzenledi. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığına giren polis ekipleri, Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk’ün de aralarında bulunduğu 7 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda TOMA’ların da kullanıldığı görüldü. Yaklaşık 400 polisin katıldığı operasyona direniş gösterilmedi. Giriş çıkışları kapatılan üssün 500 metre gerisinde bulunan Konya-Ankara karayolunda yaklaşık 200 kişi toplandı. Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda pazartesi için askeri çağırma planı uygulanmaya başlamasının şüphe uyandırdığı belirtildi. Askeri çağırma planının sadece savaş filoları olan 132’nci ve 135’inci filoya yönelik olması ve içerisinde savaş filosu olmayan ve içinde FETÖ’cü olmadığı bilinen Türk yıldızları filosuna tebliğ edilmemesi dikkat çekti.
Sabiha Gökçen’de silahlar ateşlendi
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda dün silah sesleri duyulması panik yarattı. Polisler, savcılık talimatıyla havalimanında görevli Jandarma Bölük Komutanı’nı gözaltına almaya gitti. Bu sırada dış kapıda nöbet tutan askerler havaya uyarı ateşi açtı. Özel Harekat da karşılık verdi. Polislerin müdahalesiyle etkisiz hale getirilen askerler gözaltına alındı” denildi.
Emniyet hazırdı!
Darbe girişiminin olduğu gece İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele ekiplerinin bir terör örgütüne eş zamanlı büyük bir operasyon yapacağı, bu nedenle polis teşkilatının hazır kıta beklemekte olduğu ve darbe girişiminin başlamasıyla operasyonun iptal edilerek, askerlere anında müdahale edilebildiği öğrenildi.
10 general var
Gözaltına alınanlar arasında 2 tuğgeneral, 8 albay, 7 yarbay, 17 binbaşı, 51 yüzbaşı, 22 üsteğmen, 5 asteğmen, 22 üstteğmen, 16 teğmen, 45 astsubay, 78 uzman, 336 askeri öğrenci var. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda önceki gece Tuğgeneral İrfan Can, Tümgeneral İmdat Bahri Biber, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Haluk Sahar, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tümgeneral Şaban Umut, Tümgeneral Serdar Gülbaş gözaltına alınmasıyla birlikte komutan sayısı 10’a yükseldi.
Hardiskleri imha etmiş
Gözaltına alınanlar arasında İstanbul eski Jandarma İl Alay Komutanı Gürcan Sercan ve 1. Ordu Hareket Başkanı Eyüp Gürler de bulunuyor. Gürler’in İstanbul’daki darbe harekatını yönettiği, Sercan’ın darbe girişimi başarısız olunca alay komutanlığındaki bilgisayar hardisklerini kırarak ve ateş etmek suretiyle imha ettiği tespit edildi.