‘5 Ekim’de 35 vilayette 6 bin bina yıkacağız’
Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 5 Ekim’de başlayacak Kentsel Dönüşüm için iddialı konuştu: 35 ilde 6 bin bina yıkılacak. Yapamazsak defolup gideriz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ”Başbakan’ın teşvikiyle 5 Ekim’de 35 vilayette 40 noktada toplam 6 bin küsur konut, birim ve iş yerini yıkmaya başlayacağız” dedi
”Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” konulu toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyadaki şehirleşme oranlarının arttığını, Türkiye ekonomisinde de çok büyük bir büyümenin olduğunu söyledi. Bayraktar toplantının açılışında yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu:
ÖNCE BİR YIKALIM: ‘5 Ekim’de başlayacak yıkımlar’ diye söylentiler oluyor ama önce iş yapalım fazla konuşmayalım. Ben arkadaşlara diyorum ’haber yapmayın, önce bir yıkalım’ diye. Gelişmiş ülke olmak için mücadele veriyoruz. Evlerimiz salaş, binalarımız kaçak. Yollarımız, ulaşımımız kötü. Para çok şey ama her şey değil. Biz gelişmiş bir ülke olabilir miyiz? Bu nedenle dönüşüm işine 8 elle sarılmalıyız.
RANT YOK: Habire toplanıyorlar, ’Kentsel dönüşüme karşıyız’ diye. Eee güzel kardeşim, karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursun. ’Rant yasası’ diyorlar. ’Şeytan bunun neresinde?’ denir ya... Rant bunun neresinde? Vatandaşın ’Benim evim riskli mi’ diye baktırması lazım. Vatandaş nihai olarak yıkmıyorsa biz onu yıktırmaya mecburuz.
KİRA YARDIMI: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle 5 Ekim’de 35 vilayette 40 noktada toplam 6 bin küsur konut, birim ve iş yerini yıkmaya başlayacağız. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız. Vatandaşa kira yardımı yapmak rant mı? Rantsa helali hoş olsun. Bu ülke kalkınacak, ülkenin tekerine çomak sokmanın anlamı yok. Kentsel dönüşümü tek başımıza yapamayız. Bu işle ilgili aktörler ve vatandaşların bu işe destek vermesi lazım.
RUHU GÜVENLİK: Kentsel Dönüşüm Yasası’nın esas ruhunun ve mesajı, insanın can ve mal güvenliğini temin etmektir. Mülkiyet hakkının yasal ve kutsal olduğu yasada belirtilmiştir. İnsanın can ve yaşama hakkı maldan daha önemlidir. Bu nedenle yasanın vitrinine bunu koyduk. Bir afet olduğu zaman canlar kaybolmasın. İnsanlarımız ölmesin ve acıları yaşamayalım. Türkiye’nin yakalamış olduğu trend bunu gerektiriyor.
DEPREM RİSKİ: İstanbul’un konut stoku 4 milyonu aştı. Ancak bunların yarısından fazlası depreme dayanıksız. Türkiye’de 20 milyon konut stoku var. 1999 depreminden sonra yeni çıkarılan yapı denetim sistemi ve deprem yönetmeliği ile göreceli olarak konutlar daha düzgün yapılmaya başlandı. 2000 yılından sonra yaklaşık 6 milyon konut yapıldığı, bunların yaklaşık yüzde 90’ı sağlam. Kalite geldi ama istenilen noktada değiliz. 15 milyon konuttan yaklaşık 7,5-8 milyon konut deprem fay hattı üzerinde. Hakkari’den ülkeye gelen büyük bir fay hattı var, bu fay hattı üzerindeki 7-8 milyon konutun 6,6 milyonunu elden geçirmek gerekiyor.
DEFOLURUZ: 20 yıllık bir programımız var. İki yıl içinde kentsel dönüşüm programı kendisini gösterecek. Türkiye’de önemli vilayetlerde dalga dalga ciddi bir dönüşüm başlayacak. Başta İstanbul olmak üzere dalga dalga bunu yürüteceğiz. Bizi haklı eleştirenler ise katkı yapıyor. Kentsel dönüşümü engellemek isteyenlere ’hainlik yapmayın’ diyorum. Bu işi engellemeyin, biz bu işi yapamazsak defolup gideriz. Ama bu işin yapılması lazım onu söyleyin. Kentsel dönüşüm Türkiye için elzem ve acildir. Biz yapamıyorsak, yanlış yapanı bu millet gönderir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde esas milletin dediğini yapmaktır.
SÖZEN BOZDU: İstanbul’da en büyük gecekondulaşma Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen zamanında yapıldı. İstanbul ve Türkiye’nin bu kaçak yapı, gecekondu ve depreme dayanıksız yapılardan kurtulması gerekiyor. İstanbul’da belediye başkanları bu işi yapmak için büyük gayret göstermeleri gerekiyor. Deprem ne zaman olacak? Elimizde ne varsa onlarla bir eser meydana getirmemiz lazım. Bir Bakan olarak değil, bir amele ve ayağı çarıklı biri olarak söylüyorum.
‘Azınlığın hissesini alırız’
Bakan Bayraktar İstanbul’un kentsel dönüşümün amiral gemisi olduğunu söyledi:
”Sel gider, kum kalır. Bu iş belediye başkanlarının insanlara ve çocuğuna bırakacağı en büyük şeref ve mirastır. Kent yasası, ’rant yasası’ olmasın gibi bir anlayış var. Biz çok şerefli bir dinin mensuplarıyız. Bu işte ’rant’ kelimesini getirmek çok yanlış bir şey. Cenaze evinde bayram olmaz. Allah’tan korkmamız lazım. İnsanların canını ilgilendiren bir husus yapıyoruz. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yatırım bütçesi 350-400 milyon lira. Hazine’den para gelecekti. Bir kuruş vermediler. Ama ekip ruhuyla çalışmak için 250 milyon döner sermaye oluşturduk. Maliye Bakanı’na da ’Sayın Bakanım bari bizden yüzde 15 kesme’ dedim. Onu başaramadım yüzde 15’i bizden kesiyorlar.”
Bayraktar, kentsel dönüşümde işi başlatanın Başbakan Erdoğan’ın iradesi olduğunu ifade ederek, ”Böyle bir irade ve destek olduktan sonra çok büyük mesafe alacağız” dedi. Yıkılan binalarda hissedarlar anlaşamadıkları takdirde nitelikli çoğunlukla karar verildiğinde devlet olarak vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Bayraktar, ”Eğer 10 hisseli binada 7 kişi anlaşmışsa 3 kişinin hissesini devlet olarak bir şekilde halledeceğiz. Ya anlaşanlara ihale ile satışını temin edeceğiz, 7 hissedar 3 kişinin hissesini almazsa veya alamazsa onu devlet olarak satın alacağız. Böyle kolaylıklar var” diye konuştu.